Meldingen
Alles wissen

Mijn vergistings setup in een koude ruimte.


KayP
Berichten: 35
 KayP
Topic starter
(@kayp)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Gewoon voor de leuk wil ik even mededelen dat ik wat zaken heb aangepast voor het vergisten. Mijn huis is vrij fris en koelt 's avonds snel af, dus is het lastig om met koud weer iets te vergisten. De garage is onverwarmd, dus helemaal geen optie(nog niet, dat pak ik dit jaar aan).

Ik heb op de zolder een kubus gemaakt van PIR isolatieplaten, die ik helemaal dicht kan maken. Daarnaast heb ik een inkbird wifi schakelaar gekocht en een verwarmingsriem. Ingesteld op 22 graden, en springt aan vanaf 21,5. Tot nu toe houdt hij zich erg goed en qua stroom verbruik ziet het goed uit. Als de kubus van binnen warm is, blijft hij goed op temperatuur.

  1.  
1737663442-20250123_185404.jpg
Beantwoorden
26 reacties
4 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@kayp een leuke aanvulling op je bouwsel is een slangetje in je emmer steken en die naar buiten brengen, dan kan je het waterslot buiten je bouwsel aansluiten. Je ziet dan buiten je bouwsel of de boel nog bubbelt en je hoef de deur niet te open. Ik heb overigens de temperatuurvoeler gewoon tegen de emmer geplakt en de riem lager bevestigt.

Beantwoorden
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@rumo ik vraag me iets anders af, heb net even een tester gepakt op de refractometer, en hij zit rond de 7-8% al na 24 uur. Lijntje is niet helemaal strak, meer een beetje wazig. Op kraanwater 20 graden is hij mooi strak op de 0 graden. Ik wil niet teveel eruit halen om nu meteen SG te meten, dus laat het maar even zo

Roeren jullie de sugarwash om? Want ik probeer normaal zo min mogelijk het vergistingsvat te openen. Nu even gedaan om te kijken of ik een wezenlijk verschil kan traceren met verwarmen. Temp op 22 graden ingesteld met uitloop van 0,5 graden

1737737902-20250124_174508.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@kayp roeren tijdens gisting wil zeggen dat je zuurstof inbrengt.   Wanneer er zuurstof aanwezig is gaat gist knop vormen en zet weinig suikers om in alcohol maar produceert wel zuren als ook azijnzuur  . Dan heeft gist weer tijd nodig om in anaerobe toestand te komen want alleen dan zet gist suikers voornamelijk om in alcohol en co2. 

Door regelmatig te roeren moet gist dus zijn proces steeds omschakelen en krijg je gist stress.

Door in begin voldoende water en voldoende voedingsstoffen te geven en daaraan tegen ook goede pitch is het beter om niet meer te roeren. Door giststress krijg je slechte gisting kans op eerder stoppen en daarnaast veel vervuiling.

Beantwoorden
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@robbert Dit was inderdaad ook in de richting van wat ik al wist. Al zag ik in sommige gesprekken langs komen dat er om de dag moest worden geroerd in het begin.

Dankjewel!

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 151
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat is ook toevallig heb Vd week ook een inktbird binnen gekregen en een oude koelkast omgebouwd tot klimaat kast. Alleen het instellen van de koelkast koeling moet ik nog ff instuderen zodat deze niet gelijk aanschiet zodra de juiste temperatuur is bereikt. 

1737738006-20250120_132055.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@rummy-dummy in mijn situatie heb ik niet zo snel een koelkast nodig, al heb ik er wel alvast een klaar staan als donor. Ik denk dat je vooral moet spelen met de koeltevertraging, en de koelingsverschilwaarde. Het moet nou eenmaal niet de bedoeling zijn dat constant wordt gekoeld of verwarmd. Gewoon rustig op temperatuur blijven is beter.

1737738828-Screenshot_20250124_180650_INKBIRD.jpg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@rummy-dummy het in stellen van de koelkast hoef niet, je zet de koelkast op maximaal koelen want je gebruik de thermostaat van de koelkast niet. Immers de stekker van de koelkast zit in de Inktbird en deze schakelt de koeling in als dat nodig zou zijn. De instelling laag/hoog van de Inktbird kan best wel dicht bij elkaar liggen want als de temperatuur eenmaal goed is blijf deze wel constant voor een paar weken als je de deur dicht laat.

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 151
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden
  • Precies, maar hoe moet ik dat precies opvatten Kayp zodra de temperatuur 1°c te warm word gaat hij met deze instelling na 5 min. Koelen

Grts, DR

Beantwoorden
2 Reacties
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@rummy-dummy Je krijgt een soort buffer. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je de temperatuur instelt op 22 graden, maar hij dan doorstijgt tot 22,1 en dan weer langzaam terug zakt. Door die instelling op bijvoorbeeld 5 of 10 minuten te zetten krijgt hij de tijd om vanzelf weer te zakken zonder te koelen. 

Overigens zou ik de koelingsverschilwaarde op zo'n 1 graden laten, want dan springt hij sowieso niet aan op 22,1 ,maar op 23. In dat geval koelt hij alleen als het ECHT te warm begint te worden.

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 151

@kayp bedankt voor de uitleg, ik zie dat je inmiddels ook antwoord hebt op je vraag. 👍

Beantwoorden
Berichten: 409
(@harryd1969)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb alles in de garage staan, daar is het ook niet echt warm. Ik heb een 100liter fermenter met daarin een low-power verwarmings element met een temperatuur controller en dat werkt ook erg goed 

1737750237-4f2d0af3-7252-4399-9d68-ecd473486c48.jpeg
Beantwoorden
2 Reacties
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@harryd1969 welk merk van fermentor is dat, heel mooie opstelling

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 409

@bartholomeo Deze is van Brewtaurus , met verwarmingselement erin en met controller prima te regelen! Dit is een enkelwandige, heb ook nog een dubbelwandige die ook te koelen is eventueel. Ook makkelijk te reinigen

Beantwoorden
Berichten: 409
(@harryd1969)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De controller

1737750269-7e2baa9e-d02f-4578-8dac-417aa934f6c4.jpeg
Beantwoorden
2 Reacties
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 151

@harryd1969 ziet er gelikt uit zeg. De bovengetoonde foto heb ik van een topic uit dit forum nagebouwd, zonder Ventilator maar net genoeg tussen ruimtes voor de warmte verspreiding...en werkte perfect met droog proefdraaien

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 409

@rummy-dummy ik ben zelf niet zo’n knutselaar , daarom ben ik voor deze setup gegaan. Ook in de garage waar het nu een graad of 5 is, is de temperatuur goed regelbaar en houd hij hem keurig op temperatuur.

Beantwoorden
KayP
Berichten: 35
 KayP
Topic starter
(@kayp)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

2 weken en 2 dagen. De stookwijn is ver klaar zo te zien, met een SG van 990 bereken ik zo'n 11% alcohol. Toen het onder de 0 graden dook buiten, had het verwarmingslint het toch wel moeilijk. Dus ik heb er maar even een kacheltje bij gezet. In de toekomst als de garage hobbyruimte af is, zal het waarschijnlijk makkelijker te houden zijn.

Ik laat hem nog een paar daagjes staan, hopelijk kan ik dinsdag meteen doorstoken.

1739020960-photo_2025-02-08_14-18-44.jpg
Beantwoorden
9 Reacties
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 151

@kayp ik ben ook gelijk nieuwsgierig geworden en ben mijn sg waarde gaan opmeten voor het eerst met de klimaat kast , wel (uiteraard) van een rum mash😊 wat blijkt waar ik normaal een maand over deed is me nu gelukt in 14 dagen namelijk een start sg van 1070 naar 1020 brengen ben benieuwd of hier nog rek in zit en laat het nog eventjes staan wel ook naast de gebruikelijke gist voeding eens een mineralen tablet toegevoegd...Geweldig!

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@rummy-dummy ik gebruik bij het maischen een mineralen tablet en bij het gisten een vitaminen tablet.

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 151

@rumo okee, mijn beredenering was dat er in mineralen ijzer, kalk ijzer  etc. zitten waar de gist kracht en bouwstoffen uit halen daarom gebruik ik als gist voeding gewelde havermout. Net zoals alle levende ORGANISMEN dit nodig hebben, zijn vitaminen dan niet alleen voor weerstand? Hoe moet ik dit zien?

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 151

Organismen... Kleine letters, automatische correcte 😄👍

Beantwoorden
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@rummy-dummy Ik heb inderdaad het idee dat het op deze stabielere hoge temperatuur sneller vergist. Zelfs ondanks dat ik gewoon bakkersgist gebruik, vind ik 2 weken een zeer snelle vergisting van ~1072 naar ~990. Voor de voeding heb ik gewoon gekozen voor de marmite, maar kan mij voorstellen dat een goede appelstroop ook een goede voedingsbodem kan zijn.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@kayp en waarom kan jij je dit voorstellen? want appelstroop is van appelsuiker gemaakt en marmite is hoofdzakelijk dode gistcellen uit een rest product van de bier industrie. Suiker is geen gistvoeding maar een klus die de gistcellen moeten klaren.

Beantwoorden
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@rumo Ik denk dat Robbert hier anders over denkt met de marmite, want ik gebruik zijn sugarwash recept van dit forum. Met als tip, gebruik marmite. Appelstroop heeft naast suikers ook een hoop ijzer en andere mineralen en vitaminen.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@kayp iedereen mag denken wat hij wil, maar ik gebruik marmite wel eens als gistvoeding en appelstroop smeer ik op mijn brood.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@rummy-dummy mineralen voor de enzymen en vitaminen voor de gistcellen.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?