Meldingen
Alles wissen

Minimale hoeveelheid om te distilleren?


Berichten: 69
Topic starter
(@josbos)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo,

Wat is de minimale volume om te distilleren? Ik wil namelijk 1L Jenever distilleren in mijn T500. Ik heb ook de spullen om een wash te maken. Maar dat duurd mij te lang. En ik heb niet veel 92% nodig voor mijn project. Weet iemand of 1L  jenever voldoende is om te kunnen. Distilleren, is er een mininum hoeveelheid? En hoeveel ml 92% kan ik verkrijgen van 1L Jenever. Ik geloof dat het iets van 37.5% is. 

Beantwoorden
13 reacties
13 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2552

@josbos ik heb nog nooit jenever gemaakt maar je begint je bericht met: "dat duurd mij te lang" 

Ik denk dat je hiermee (zo'n opmerking) geen ambachtelijke jenever kan maken. Drank maken kost tijd. Als je dan toch bezig gaat, maak dan wat meer. Straks is het super smakelijk.

Voor jouw 1 liter heeft stookwinkel vast een essences. Dan kun je jouw alc. verdunnen en mengen. 

Ben benieuwd naar jouw oplossing.

Beantwoorden
(@josbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 69

@murmillo ik heb hier 1L Jenever, ik wil het destileren naar 92% alcohol. Ik heb ook spullen om een wash te maken, maar dat kost tijd 2, 3 weken. Dus ik wil mijn 1L Jenever gebruiken I.p.v 20L wash te maken. Ik heb de 92% alcohol nodig om een tincture te maken, smaak van de alcohol is niet relevant voor mijn doel einde. 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 273

@josbos ik zou de ketel minimaal rond de 50% vullen, dus dan moet er minimaal een liter of 12 in. 1 liter stoken gaat niet, je kunt het helemaal nog verder met water verdunnen, maar denk niet dat je er dan veel uit krijgt, maak een suikerwash, gooi er 7kg suiker in op 25 liter, turbo gist erin kun je na paar dagen stoken, of het lekker is laat ik in het midden….. Harry

Beantwoorden
(@josbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 69

@harryd1969 Okay bedankt, waag klaar na paar dagen? De vorige keer (2019) duurde het een paar weken, wellicht omdat het toen winter was, ondanks het te verhitten met een warmte riem. Duurde het toch z'n 3 weken.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 273

@josbos zorg dat het in huis of op plek staat met constante temperatuur ( 20 graden of iets meer ) grote temperatuurschommelingen zijn niet bevorderlijk , ook te koud helpt niet en duurt het gistingsproces langer. Het kan binnen een dag of 3 uitgegist zijn, wil je snel gooi je wat klaringsmiddel erin en kun je stoken, er komt dan 95% uit je t500 of je er blij mee bent is een tweede , wat Murmillo ook zegt, stoken is van tijd nemen, ga voor kwaliteit en geen kwantiteit , heb je haast, bestel gewoon liter neutraal online ergens, heb je meer kwaliteit dan even snel wat turbo vergiste suikers stoken , maar dat is mijn mening, Harry

Beantwoorden
(@josbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 69

@harryd1969 Hallo, een paar dagen geleden heb ik mijn wash gemaakt, het is nu aan het borrelen. Het is al een lange tijd geleden dat ik mij in deze materie hebt verdiept.
Ik vroeg mij af of er een handleiding of instructies zijn. Gister had ik zelf-thuis-destilleren-beginnersgids.pdf gelezen. Maar zag niets over de suikerwash proces.

Hoe kan ik weten of de suikerwash klaar is?
En hoe zit het met het nou precies met het distilleren proces?
Ik had gelezen dat de cuts gemaakt moeten worden en dat de eerste 150ml weg gegooid moet worden, maar later las ik ergens anders dat bij turbo 8. De eerste 150ml niet weg gegooid hoeft the worden. En moet ik perse cuts maken? de vorige keer had ik al het alcohol gewoon in 1 of 2 flessen opgevangen. Nu lees ik in de beginner gids dat ik een stuk of 20 flesjes moet gebruiken,

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9267

@josbos zodra er geen gisting meer is en eind sg beneden de 1000 ligt kun je een suiker beslag afstoken. Ja je moet ten alle tijden voor een goede alcohol min 2 x overhalen en voorloop en naloop Scheiden

De hoeveelheid voor en naloop bepaal je niet in milliliters maar je maakt scheiding op kwaliteit.

Geur , kleur, helderheid , smaak zijn daarin belangrijk.

Ja mensen die nog geen ervaring hebben gebruiken enkele of meerdere glaasjes.  En door dus ook naar de geur ,helderheid en smaak te kijken kun je  het te gebruiken eruit selecteren.

Als je dat paar x hebt geoefend kun je met enkele druppels op theelepel in toekomst uit de voeten. 

Turbo8 geeft van zichzelf al sobere kwaliteit in smaak dus dan is het zeker van belang om meerdere keren over te halen en goed te scheiden !.

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 273

@josbos goedemorgen, zou bij een suikerwash de eerste 100 of 150ml weggooien, cuts maken hoeft eigenlijk niet bij een t500 en neutraal stook, je stookt tot er bijna niets meer uit komt, dan stop je.

 

houd er wel rekening mee dat je met een turbo gist ( en veel suiker ) je veel alcohol overhoud met een hoog abv (95%) maar dat er wel een smaakje en geur aan zit , dus echt neutraal vind ik het niet, om het beter te krijgen moet je het eigenlijk verdunnen naar 30/40% dan door een actief koolfilter doen en dan nogmaals stoken dan is het redelijk neutraal. Of verdunnen , dan NaOH toevoegen en opnieuw stoken.

probleem vooral met de turbo gisten is dat je snel veel alcohol kunt maken met de t500 maar dat de kwaliteit niet al te best is. Het is waar je voor gaat.

 

beter is om een 5 a 5.5kg suiker op 25 liter te gebruiken en dan een algemenere gist als een bakkersgist of c70 gist te gebruiken. Minder opbrengst meer veel beter product! Harry

Beantwoorden
(@josbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 69

@harryd1969 ok ok bedankt, maar hoe weet ik of de wash klaar is?Stopt het met bordelen? Of moet ik een aansteker er boven houden? Kan ik eigenlijk de deksel van de was emmer er afhalen? Ik had toen der tijd een meten is weten pakketje gekocht bij stookwinkel, kan ik daar wat mee? Robert vertelde mij gister nacht, dat ik de sg waarde moest meten. Met welke instrument doe ik dit?

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 273

@josbos ja beste methode is met een SGmeter bij de start het SG meten en dan als je geen activiteit meermin je luchtslot ziet weer meten. Dan weet je ook je potentiële alcohol in je wash. 

in dit geval als je turbogist hebt gebruikt en je ziet al een dag geen activiteit kun je er wel vanuit gaan dat ie uitgegist is, dat gaat behoorlijk snel. Meestal dag of 2 a 3. 

wil je snel gooi je de turboclear erin om het te klaren, daarna kun je het afhevelen in je ketel en stoken. Gist / drab wat onderin ligt niet meenemen je ketel in. Harry

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 51

@josbos 

Als het voor tinctuur is en het moet vooral snel, dan zou ik een neutrale alcohol bestellen. Dan hoef je niets uit te stoken, dat kost ook tijd. Met de kans dat er altijd iets van de jeneversmaak aan de alcohol blijft zitten. Als je nu besteld is het er waarschijnlijk morgen al.

Succes! 

Beantwoorden
(@josbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 69

@lemmy ja bedankt, ik had daar al over nagedacht in eerste instantie, maar vond de prijs een beetje hoog. Vandaar dat ik het wou oplossen met een fles Jenever.  2, 3 weken wachten op de wash. Had ik geen trek in maar na het hebben vernomen dat het binnen 3 dagen al klaar kan zijn. Vind ik het niet erg om wat tijd in te steken qua wash en stoken. Het was de vooruitzicht op het lange wachten, dat mijn motivatie liet slinken. De vorige keer had ik iets van 4.5L van 92% gestookt. Dus dat vooruitzicht is natuurlijk optimaal. Wellicht hoef ik straks enkel 1x per jaar te stoken. 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1639

@josbos, volgens de fabrikant moet de T500 boiler minimaal met 10 liter vloeistof gevuld worden. Er wordt ook wel aangeraden om het percentage onder de 50% te houden. Maar als je geen tijd aan je hobby wil besteden en het mag ook niet te veel kosten en daarbij heb je per jaar niet veel alcohol nodig, dan zou ik de T500 verkopen en van dat geld alcohol kopen dan kan je weer een tijd voor uit.

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?