Meldingen
Alles wissen

mixer en koper


Berichten: 139
Topic starter
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Deze morgen was ik aan het kijken naar het filmpje op  blender+koper . Ik vraag mij af naar jullie mening om een mixer te gebruiken na het ledigen van een houten vaatje en om op het einde van uw distillatie proces, de run door koper te laten lopen?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
4 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@concha Ik heb het filmpje net even bekeken,

 

Betreffende het koper verhaal, ik geloof graag dat hij een betere drank krijgt met toevoeging van de koper aan het einde (na het condenseren) dan met alleen RVS. Alleen waar hij zich op baseert, wat volgens mij dit artikel is, is niet geheel correct. Koper haalt inderdaad bepaalde ongewenste zwavelcomponenten weg (zoals Dimethyl sulfoxide) maar die werking is veel meer bij hogere temperaturen, hetzelfde verhaal geldt eigenlijk ook voor de estervorming. Destilleerderijen zijn er bijvoorbeeld achtergekomen dat het type condendor (shotgun versus worm-tub) ook doet uitmaken, je hebt namelijk een verschil tussen een heet of kouder oppervlak in de condensor waarbij zwavelhoudende smaken weg reageren, de vraag is of je dit altijd wilt, bij zwaardere whisky's met wat vleesachtige smaken heb je het liever koud en bij lichtere whisky's kan het helpen bij een hogere temperatuur, het is dus een keuze gebaseerd op de stijl.

 

De blender, of ja zuurstofinbrenging voor snellere rijping is niet een nieuw principe, ik ben het ook tegengekomen in een boek wat ik heb wat rond 1900 oorspronkelijk is uitgebracht, daarbij wordt ook aangehaald dat zuurstofinbrenging het verouderen versnelt. De vraag blijft wat het op langere termijn voor effect heeft aangezien het allemaal een samenspel en evenwicht is voor de smaak. Ikzelf ga nog niet overwegen om met een blender eraan te gaan op dit ogenblik.

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@alchemist Bedankt voor de heldere uitleg. Ik sta ook een beetje sceptisch tegenover beide methodes en ik ga ze ook niet gebruiken.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@concha het is niet een probleem van scepsis, ik denk ergens dat het nog goed is dat dit soort dingen ter discussie komen want in het ergste geval leer je er iets van, echter is wat meer gedegen onderzoek vooraf, of herhaaldelijk experimenteren en de drank erna een tijd laten rusten een betere methode om iets vast te stellen dan soms de YouTube filmpjes.

 

Deze zijn misschien leuk om eens doorheen te lezen als je hierin geintresseerd bent:

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn stoffen die bij versnellen van rijpen niet voldoende kunnen afbreken maar ook die niet volledig kunnen binden. Je krijgt dan wel een " veroudering " maar ook een smaak die armer zou zijn dan wanneer een veroudering normaal verloopt . 

Dus met mixer extra zuurstof erin jagen versnel je wel maar de kwaliteit zal minder zijn dan bij normaler rijping.

 

Koper kan helpen bij oxidatie.  koper helpt bij stoffen neutraliseren maar koper oxideert zelf ook 

Deze oxide wil je niet in jou eind product .

Dit is giftig

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?