Ik heb een distillaat van (zelfgemaakte) appel cider gemaakt. Het kwam als 70% uit het tuutje en heb het verdund naar 40% en met houtsnippers in flessen gegoten. Dit is 1,5 week geleden en ik ging vanmiddag de flessen eens bekijken.
Nu zag ik dat er bubbeltjes vanaf de bodem naar boven kringelen, net alsof het een mousserend wijntje is... is dit normaal?
Heb je de dop al eens van de fles gehaald? Ik denk niet dat er druk op je fles is komen te staan hoor. Mousserend lijkt me onmogelijk. kan het zijn dat er misschien wat belletjes uit de houtsnippers ontsnappen?
ik ga het vanmiddag als ik thuis kom even proberen..
het heeft wel al mooi kleur gekregen, hoelang raad je aan om het
te laten rijpen?
Ik vind distillaat van appelcider blank al erg lekker, maar je wilt er Calvados van maken begrijp ik?
Het is moeilijk te zeggen heo lang het moet rijpen. Wettelijk moet Calvados 2 jaar in eikenhouten vat op een koele plaats rijpen. Maar ik zou zeggen, proef af en toe een nipje tot jij hem lekker vindt!
Voor mij ook het liefst puur zonder houtrijping maar smaken verschillen dus gewoon rijpen op hout als je daar van houdt 🙂
hihi genoeg excuus om vanmiddag een beetje te proeven! Ik ben benieuwd! Het zijn mijn eerste flessen!
Ik laat jullie weten hoe het bevallen is!
Goed weekend toegewenst!
Mijn borreltje geproefd.. en oei oei wat lekker! Prima te drinken, perfect voor de donkere dagen bedankt voor jullie hulp
weet iemand toevallig of het schadelijk is om de houtsnippers in de fles te laten?
Nee hoor, zo rijpt het lekker door. Als hij zo lekker is dat je denkt hier wil ik niets meer aan veranderen, haal ze er dan wel uit. Even door een fijnmazige zeef zodat er geen onregelmatigheden in de drank achter blijven.
Ik heb hier een vraagje.
Ik heb een appelmost/cider gemaakt van appels (3 emmers ongeveer 20 L totaal 60) liter.
Daarvoor heb ik appels geperst gefilterd en voorzien van suikerstroop per emmer 3 l en turbo champagnegist (gemiddeld resultaat 1050 oechsle)
Dit mengsel heeft ongeveer 6 weken staan borrelen.
Nu heb ik een appelcider van ongeveer 8% alc.
Voor een mousserende appelcider, die ik wil maken, zou 12% ideaal zijn.
Kan ik door toevoeging van suiker (en hoeveel dan) het alc percentage verhogen, zonder dat de cider te zoet word?
Als je het aan mij vraagt kan je het beste 1gram suiker per flesje gebruiken, dit is voor de nagisting en zorgt er ook voor dat je cider gaat bubbelen... Wat ik alleen raar vind is dat je met turbo gist maar tot de 8% ben gekomen. Ik vermoed dat je door nagisting nog wel 1of 2 procentjes win.
Hallo Leendert,
Bij mijn weten bevat een sg van 1050 110 gram suiker per liter.
Daarmee heb je 8 % alcohol behaald, wil je naar 12% zou ik nog 55 gram per liter toevoegen om dit te halen. volledig uit laten gisten en helder laten worden.
Daarna op fles doen met een paar gram suiker per fles om hem op fles verder te laten gisten. na een paar maanden openen en proeven.
Succes Ger.
Voor de mensen die meer willen weten over wijn maken is deze site misschien wat.
Ik heb er toen ik weer begon met wijn maken heel veel aan gehad. http://wijnmaker.weebly.com/nederlands-start.html