Meldingen
Alles wissen

Mout gaat drijven


Cosmoscar
Berichten: 31
Topic starter
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo stokers,

Ben met een nieuwe batch bezig. Whisky moet het worden.

Mout in de blender geschroot, in heet water gedaan en in een 30 liter vaatje laten afkoelen tot 26 graden, toen de gist erbij.

Tot zover alles normaal en net als alle vorige keren.

Mijn verbazing is groot dat in het vat na 1 dag lekker actief gisten de mout begint te drijven en een dikke laag vormt in het vat. Roeren helpt even na een uurtje ligt er bovenop de wort weer een stevige laag. 

De vergisting gaat gewoon door het borrelt lekker.

Deksel ligt los op het vaatje, geen waterslot geplaatst.

De vraag: herkennen jullie dit? Kan het kwaad,  hoe is het te voorkomen en evt. Op te lossen?

 

Groet,

Oscar

Beantwoorden
3 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@cosmoscar Mout in blender ? Ik blender maak je het snel te fijn wat o.a. met spoelen en uitzeven problemen geeft ..

Heet water ? Wat was de temperatuur . En hoeland heb je het op temperatuur gehouden ..

te heet gaan enzymen dood .

En je heb tijd nodig op een constante temperatuur om voldoende omzetting te krijgen van zetmeel en suikers.

Ja het is normaal dat vaste delen bovendrijven wanneer je het mee vergist..

Pas op Te dikke koek kan zorgen voor verstikking en kans op schimmel. 

Beantwoorden
Cosmoscar
(@cosmoscar)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@robbert

De temperatuur was idd aan de hoge kant deze keer tot 90 graden.

In de blender doe ik eigenlijk altijd nog nooit is de boel gaan drijven. Dus vandaar mijn vraag.

Ik heb de dikke koek eraf geschept en in een filterzak hangend in het vat gedaan, vandaag gisteren die eruit gehaald en laten uitlekken. Vanmiddag het vat verder leeggepompt en door de filterzak laten lopen als laatste de restanten uit de ton in het filter gestort. Alles is nu aan het uitlekken.

Voor een nieuwe batch ga ik andere temperaturen aanhouden, Castle Malt: 1 uur op 62-65 graden en 1 uur op 72 graden daarna afkoelen. Hopelijk gaat het dan weer als vanouds.

Dank voor je antwoord overigens!

 

Groet

Oscar

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@cosmoscar graan en mout met veel kaf en blies krijg je een drijvende koek.  Kaf is als hout resten .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?