Meldingen
Alles wissen

Mouten


Richard K
Berichten: 2
Registered
Topic starter
(@richard-k)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Als groentje ben ik me druk aan het inlezen en wat me opvalt is dat er (bij de aanwijzingen die ik gelezen heb), 2 verschillen zijn bij het mouten voor whisky en bier en ik begrijp ze niet. 

1) bier mouten is het beste op verschillende temperaturen op verschillende tijden en bij whiskey "met wat heet water overgieten" Is genoeg?. In beide gevallen gaat het om suikers uit het graan te halen. 

1) bier gerst moet zorgvuldig geschroot worden, zodat de velletjes net los komen, maar de korrel niet beschadigt. Voor whiskey lekker Plat stampen die korrel tot pulp

Ik snap de verschillen niet, in beide gevallen willen we uit de graankorrel suikers halen om daar alcohol van te maken door vergisting. Kan iemand me dit uitleggen? Waarom whiskey mout niet hetzelfde behandelen als bier mout of vice versa? 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
2 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8471

@richard-k het mouten is het laten kiemen van het graan wat daarna als goenmout of gedroogd / geeest mout als basis in bier en whiskey's wordt gebruikt .

Het walsen , schoten of malen doet men om de korrel open te breken.  De brouwer / destileerderij heeft vaak zijn eigen voorkeur in hoe grof of fijn dit gedaan wordt .

Het warm water gebruik bedoel je maischen mee en daar zijn diverse methodes voor .

Het alleen gewoon overgieten van mout met heet water kun je beste zien al moonshiners kneierij . Het gebeurt maar geeft niet echt een goed resultaat. 

Ja er is duidelijk verschil in werken met mout bij  whiskey en bier.  

Dit heeft te maken met smaakvorming . Diverse manieren van maïschen geven meer dan alleen het omzetten van zetmeel naar suikers maar ook vorming van zuren ,esters , aroma's .

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5128
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Je haalt een aantal begrippen en woorden door elkaar. 

Maischen is een onderdeel van het bierbrouwproces. Tijdens het maischen wordt de geschrote mout gemengd met warm water. Dit kan in verschillende stappen op verschillende temperaturen (afhankelijk van het te volgen recept). De enzymen die tijdens dit proces vrijkomen breken het zetmeel in de mout af tot enkelvoudige suikers.

Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan. Het is een grondstof voor met name bier, jenever en whisky en voor sommige voedingsmiddelen.

Gerst is een graansoort. 

Gerst kun je mouten en vervolgens maischen.

Het "overgieten" van mout met warm water als vervanging van het maischen is mij niet bekend maar ik sluit niet uit dat het gebeurt. Ik zou het altijd maischen voor een optimaal resultaat.

Schroten is voor het brouwen van bier en het bereiden van whisky precies hetzelfde. Het meellichaam moet breken en het "velletje" (kaf) moet zo heel mogelijk blijven

 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?