Meldingen
Alles wissen

Moutwijn


Berichten: 26
Topic starter
(@wim58)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo, ook op deze site ben aan ik het zoeken en op internet en filmpjes gevolgd, maar kan het maar niet vinden.

Voor de ervaren stoker (mijn eerste keer ) een simpele vraag. Ik heb na de eerste stook (Whisky) nog een flink aantal liters in de ketel zitten. Alcohol is er dan al uit.Β 

Vraag: Als ik voor de tweede stook ga, moet ik dan de resterende rest-moutwijn van de eerste stook weggooien, of moet ik de gewonnen hoeveelheid alcohol weer in de ketel doen waar deze rest-moutwijn nog in zit?

Of de eerste stook in de lege ketel doen voor de tweede stook?

Alvast dank

Wim

Beantwoorden
13 reacties
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wim58 Hoi Wim, de bedoeling van het destilleren is om de gewenste fractie uit de stookwijn te verkrijgen en te scheiden van de rest, wat er gebeurd met het gedeelte in de ketel is afhankelijk van de whisky stijl en bij sommigen wordt dit hergebruikt bij een nieuwe vergisting (een van de varianten van sour-mash).

Β 

Voor de meeste toepassingen is dit eigenlijk niet meer bruikbaar en wordt het weggegooid, wat ook mijn advies is.

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@wim58)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo Alchemist, dank voor je antwoord. Ik heb gewoon 5 kg mout geschroot en gist er bij en dat gestookt. Dan gooi ik de volgende keer het restant weg en gooi de verkregen 1,5 liter alcohol in de lege ketel en stook nog een keer.

Β 

Β 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wim58 Even voor mijn beeldvorming, je hebt wel het maischproces (brouwen) doorlopen he?Β 

Β 

Ik weet niet hoe groot je ketel is, 1,5 liter opbrengst ruwnat uit 5 kilogram mout klinkt namelijk erg laag en je kunt problemen krijgen als je dit in een ketel boven een paar liter inhoud gaat destilleren.Β 

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@wim58)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

@alcemist, ik heb exact doorlopen wat op de pagina staat

”Zelf whisky stoken van Stookwinkel”

dus mout schroten, dan in een ketel etc etc en na een week gisten in mijn 10 liter ketel, gevuld met 8 liter moutwijn. De rest heb ik weggegooid, kan ik de volgende keer beter niet doen 😂. Maar was mijn eerste keer zelfstandig stoken en had tijdgebrek, eind van de week ga ik het beter plannen. Dan krijg ik ook meer alcohol denk ik toch?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wim58 Haha, als je het wat beter doet plannen en uitvoeren zal de opbrengst en smaak zeker beter worden. Laat maar weten of je bereid bent te brouwen in een soeppan of dergelijke en dan wil je best een stappenplan opschrijven zodat wat beter van start kunt 😉Β 

Β 

Een week is trouwens kort voor de meeste vergistingen, vaker zit je aan 3 a 4 weken te denken trouwens. Ik vermoed dat je een hoop hebt laten liggen bij de omzettingen en vergisting.

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@wim58)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

@alchemist, ja ik kwam op een week omdat dat op die site staat. Nu mout met 12 gram special gist gebruikt ( geen turbo gist uit een zakje, maar uit het potje) en als jij denkt dat ik dat beter een paar weken kan laten staan, ga ik dat maar doen. Totdat het waterslot echt helemaal tot stilstand is gekomen. Heb twee gistvaten staan vanuit mijn bierbrouwen tijd, kan ik die ook opstarten.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wim58 Als je ervaring met bierbrouwen hebt weet je dat het waterslot niet altijd de beste indicator is voor een vergisting, vaker komt het voor dat emmers of gistvaten niet goed zijn afgesloten en het gevormde koolstofdioxide op die manier ontsnapt. Een betere indicator is een hydrometer of eventueel de aanstekerproef (vlammetje buiten het gistvat en dan erin bewegen, gaat het uit dan loopt de vergisting nog).

Β 

Het beste werkt om vooraf en na de vergisting de S.G. waarde te bepalen, hydrometer het meest geschikt hiervoor, waardoor je ook een idee hebt van hoeveel alcohol zich gevormd heeft.

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@wim58)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

@alchemist, sorry voor de late reactie, kwamen een aantal kleinkinderen binnen na schooltijd die wij opvangen.😀

heel erg bedankt voor de tips. Ik heb een hydrometer, maar las ergens dat ik het vergistingsvat niet mocht openen. Ik ga deze tips gebruiken.

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wim58 Kleinkinderen krijgen altijd de voorrang natuurlijk.

Β 

Een gistvat kun je inderdaad het beste zo weinig mogelijk open maken, bij de opstart en aan het einde van de vergisting neemt de kans op een infectie toe. Echter whisky wort kan wat hebben en zolang het geen blauwe of zwarte schimmel is zit je nog eigenlijk goed, een kaaminfectie etc. is helemaal geen probleem. Als je twijfelt of een vergisting afgelopen is kun je een hydrometer meting uitvoeren of de aanstekerproef, gaat het waterslot nog flink tekeer dan laat het vat lekker dicht. Ook als extra tip, het schudden van een gistvat is geen goed idee, soms lees je dat nog als tip maar doe dat niet.

Beantwoorden
(@wim58)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@alchemist Even een update en dan sluit ik het af, genoeg gebruik gemaakt van je welwillende diensten πŸ™‚ Dank daarvoor. Ik heb er totaal zo'n 2,5 liter whisky uitgehaald tegen (verdund) 40%. Er waren wat onvolkomenheden waardoor er mogelijk meer alcohol gewonnen kon worden, maar deze nu opgelost voor de volgende keer. We leren elke keer wat.

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kijk ook eens op: https://www.scotchwhiskyexperience.co.uk/about/about-whisky/terms/

Beantwoorden
2 Reacties
(@wim58)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@stierke

dank, ga ik doenΒ 

vr gr

wim

Beantwoorden
(@wim58)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@stierke Dank, gelezen was een verhelderend verhaal.

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?