Hallo, ook op deze site ben aan ik het zoeken en op internet en filmpjes gevolgd, maar kan het maar niet vinden.
Voor de ervaren stoker (mijn eerste keer ) een simpele vraag. Ik heb na de eerste stook (Whisky) nog een flink aantal liters in de ketel zitten. Alcohol is er dan al uit.Β
Vraag: Als ik voor de tweede stook ga, moet ik dan de resterende rest-moutwijn van de eerste stook weggooien, of moet ik de gewonnen hoeveelheid alcohol weer in de ketel doen waar deze rest-moutwijn nog in zit?
Of de eerste stook in de lege ketel doen voor de tweede stook?
Alvast dank
Wim
Hallo Alchemist, dank voor je antwoord. Ik heb gewoon 5 kg mout geschroot en gist er bij en dat gestookt. Dan gooi ik de volgende keer het restant weg en gooi de verkregen 1,5 liter alcohol in de lege ketel en stook nog een keer.
Β
Β
@alcemist, ik heb exact doorlopen wat op de pagina staat
βZelf whisky stoken van Stookwinkelβ
dus mout schroten, dan in een ketel etc etc en na een week gisten in mijn 10 liter ketel, gevuld met 8 liter moutwijn. De rest heb ik weggegooid, kan ik de volgende keer beter niet doen 😂. Maar was mijn eerste keer zelfstandig stoken en had tijdgebrek, eind van de week ga ik het beter plannen. Dan krijg ik ook meer alcohol denk ik toch?
@alchemist, ja ik kwam op een week omdat dat op die site staat. Nu mout met 12 gram special gist gebruikt ( geen turbo gist uit een zakje, maar uit het potje) en als jij denkt dat ik dat beter een paar weken kan laten staan, ga ik dat maar doen. Totdat het waterslot echt helemaal tot stilstand is gekomen. Heb twee gistvaten staan vanuit mijn bierbrouwen tijd, kan ik die ook opstarten.
@alchemist, sorry voor de late reactie, kwamen een aantal kleinkinderen binnen na schooltijd die wij opvangen.😀
heel erg bedankt voor de tips. Ik heb een hydrometer, maar las ergens dat ik het vergistingsvat niet mocht openen. Ik ga deze tips gebruiken.
Kijk ook eens op: https://www.scotchwhiskyexperience.co.uk/about/about-whisky/terms/