Meldingen
Alles wissen

Neutraal met reflux: suiker of graan


Moonshiner79
Berichten: 129
Topic starter
(@moonshiner79)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo,

Na wat rond te lezen op dit forum merk ik dat de meerderheid een neutrale alcohol maakt van een suiker wash en dit afstookt in een reflux, zoals de t500.

Onlangs bezocht ik het jenevermuseum in Hasselt en leerde dat ze daar hun neutraal maken door middel van een graanwash. 

Mijn vraag is dan, in welke mate verschilt het resultaat van een graanwash tov een suikerwash gestookt met een reflux still? Reflux zou de smaak zowat volledig achterlaten.

Ik zou zelf willen een neutrale alcohol maken om deze te gebruiken voor likeuren. Ik hecht wel belang aan kwaliteit en wil me liever niet bezighouden met filteren door koolstof enzo. Ik bekeek daarom de grainfather g30 met reflux kolom. Zo kan ik maischen en destilleren met hetzelfde toestel. Maar indien enkel een suiker wash zou volstaan, zou ik eerder voor de t500 gaan.

Hoe zien jullie hier tegenover?

Alvast bedankt voor jullie reactie.

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@moonshiner79 ook al haal je 95 %  met een t500 , grainfather of een ketel van een paar tientjes t je moet altijd 2 x overhalen voor een goede alcohol . 

 Daarnaart in de 5 % rest zit altijd bij product die met enkele ppm al invloed heeft op smaak .

Maar een alcohol mits goed overgehaald hoeft niet perce 95 % te wezen. .

Een graanalcohol van 82- 88 % kan een prima basis zijn voor meerdere dranken. 

Het karakter van de alcohol kan heel goede basis zijn . 

Een graan of uit wijn gestookte alcohol geeft accenten . Evenals dat suiker altijd venijn in karakter mee geeft . 

Je moet dus bij likeuren ook kijken op welke alcohol basis je die wil maken voor de mooiste karaktee geving .

 

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert 

Ik merk dat je geen grote voorstander bent van suiker washes.

Heb zelf al enkele suiker washes gestook met een traditionele alambiek maar het resultaat was eerder een scherpe smaak. Dus blijkbaar is dit hetzelfde lied als een suikerwash gestookt wordt met een reflux.

Bedankt voor je antwoord. Ik zal in de toekomst voor graan kiezen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@moonshiner79 begin vorige eeuw is de suikerbiet dusdanig verbetert dat suiker een goedkoop  maar ook overvloedig product werd . Dus ook alcohol werd Goedkoper te produceren .  Industriële alcohol en massa productie maakte marge en je weet dat met marge je kwaliteit inleverd . 

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 319

@moonshiner79 ik zelf stook zowel neutrale alcohol van suiker als van granen.

 

de reden dat veel denk ik vanaf suiker stoken is de relatief hoge opbrengst en de eenvoud. Gooi 7kg suiker opgelost in een 25 liter vat en vergist met turbo gist en je hebt in een week een liter of 4,5 95% alcohol met een t500

 

persoonlijk vind ik er behoorlijk na-smaak aan zitten, ik raad je sowieso aan dit te verdunnen naar zeg 40 % en stook het opnieuw.

 

graan alcohol is meer werk , daar je de ingrediënten eerst gaat schroten, dan maischen en daarna afkoelen en voorzien van gist. Gebruik je een algemene gist zoals de c70 fermentis staat het zo een week of 2/3 te gisten.

 

daarna stoken, de opbrengst is ook een stuk lager dan een puur suiker gebaseerde mash. Ook dit dien je voor een betere kwaliteit een tweede keer te stoken.

 

Zelf vind ik de graan alcohol een stuk zachter van smaak en ook aangenamer, maar dat is wellicht persoonlijk.

 

Wil je volume dan is suiker een stuk makkelijker en productiever, maar persoonlijk maak ik het liefst de neutrale alcohol van graan

 

harry

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@harryd1969

Bedankt voor je antwoord.

Ik kies eerder voor kwaliteit boven kwantiteit en zie er zeker niet tegenop om het hele graan proces te doorlopen.

Wel nog een vraagje: Je spreekt, net als Robbert, over een 2de keer overhalen met de reflux. Worden hier ook verschillende potjes opgevangen in de spirit run (heads, hearts, tails)? Of hoe wordt dit gedaan met een reflux?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@moonshiner79, de eerste keer zou je alles op kunnen vangen en de tweede keer kan je dan cut's maken.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

Ik zelf maak het liefs(als ik tijd en ruimte heb) 2 emmers stookwijn. Die stook ik dan per emmer een keer en gooi altijd op 25 liter 150ml weg. Mijn ervaring is dat de eerst 150 ml het beoordelen niet eens waard is deze stinkt altijd zo erg dat ik dat niet eens wil proeven. De opbrengst van deze 2 emmers gooi ik bij elkaar en stook deze een tweede keer. De eerst 150 ml gaat weer weg en van de rest maak ik cut's.

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@rumo 

En hoe beslis je over de cuts? Aflengen en proeven? Heb je dan ongeveer evenveel voorloop en naloop als bij een alambiek?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@moonshiner79, daar kom je alleen achter door ervaring. Veel oefenen en proeven(en ruiken en kijken) dus. Ingrediënten soort ketel en stook techniek zijn een paar factoren. In het begin een paar kleine potjes en in het midden wat groter en dan op het eind weer kleine potjes kunnen helpen. Maar uit mijn ervaring weet ik dat het eerst deel altijd  weg gaat(die proef ik geen eens).

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@moonshiner79 het maken van scheiding in voorloop , hart en naloop doe je in de regel in de finale overhaal.  . 

Ik lees ook iets over voor en naloop in milliliters .

Er is tussen dranken , vergistingen en kwaliteit product altijd dusdanig verschil verschil dat het onmogelijk is om het in aantal mililiters weer te geven .

150 mil kan gewoon veel te ruim zijn en dus verlies van product maar kan ook veel te krap zijn dus vervuilt product .

Scheiding maken is lastig . Beginners gebruiken meerdere potjes om proberen uit te vogelen waar de scheiding ligt .

Smaak , geur , kleur , helderheid , troebelheid  en rekening houden met te verwachten hoeveelheid product geeft een vrij redelijke aanwijzing waar te scheiden of te stoppen met opvang .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?