Meldingen
Alles wissen

Neutrale suikerwash niet neutraal te krijgen!

Pagina 1 / 4

Berichten: 8
Topic starter
(@willemstook)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat ik ook probeer, ik krijg de smaak van mijn destillaat niet neutraal.Β 

Ik stook met een koperen 12L + kolom van stookwinkel en het (eerste) doel is om neutrale alcohol t.b.v. likeuren te maken. Maar het destillaat smaakt verschrikkelijk....

Na ontvangst eerst netjes met een sopje en warm water de ketel gewassen en gespoeld. Later een keer helemaal uitgewassen met natuurazijn/water/zout en een paar liter water gedestilleerd om verder door te spoelen. Gedestilleerd water heeft de venijnige bijsmaak overigens niet!

Inmiddels 2 verschillende soorten turbo-gist geprobeerd, de Turbo gist 8Kg Extreme alcohol (stookwinkel) en de Alcotec 48 (brouwmarkt). Beiden met grofweg hetzelfde resultaat.

Het destillaat ruikt en smaakt wrang en het neigt naar aceton. Niet alleen de heads (eerste paar milliliter, hoewel die lijkt wel het ergst), maar ook de hearts en tails.

Omdat ik veel te nieuwsgierig was en geen enkel geduld had, was de eerste stook nauwelijks uitgegist, niet ontgast, niet goed geklaard. Maar ook de laatste stook geeft hetzelfde probleem.

7kg suiker in water tot 25 liter opgelost, doorgekookt en teruggekoeld (kamertemperatuur). Gist aangemaakt, toegevoegd en doorgeroerd. Met waterslot laten pruttelen tot het echt helemaal klaar was (stookwijn is ook niet zoet meer). Tijdens het fermenteren al vloeibare actieve kool toegevoegd.
Na het fermenteren de stookwijn ontgast (10-20 keer overgegoten tot er geen bubbels/schuim meer waren) en vervolgens met klaringsmiddel (zakje a/zakje b) geklaard. Is prachtig doorzichtig.

Het stookplaatje staat inmiddels zo laag, dat het bijna 3 uur duurt voor de eerste druppels komen. Het wordt dus echt niet te warm gestookt. Maar nog steeds, wrang met acetonachtige smaak, met een beetje zuurtje zo lijkt het.

Het is er ook niet uit te filteren. Ik heb het destillaat na de eerste stook teruggebracht tot ca. 40% ABV en meerdere keren door een koolstoffilter gehaald. Daarna een 2e destilleerrun, geen enkele verbetering.

De grootste frustratie is dat ik nu nog steeds niet weet, of het probleem nu in de ketel ligt (geeft die smaak af?!), of in de stookwijn/gist? Sterker nog... ik heb eigenlijk geen idee meer waar het aan kan liggen...

HELP!Β 

Een gefrustreerde hobbyist...

Beantwoorden
49 reacties
Berichten: 80
(@lancelot)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En met wat heb je het gist aangemaakt de meeste gisten kan namelijk gelijk van uit het zakje bij je wasch doen heb geen ervaring met de turbo gist 8kg maar wel met de alcotec 48 en nooit geen problemen

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@willemstook)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In eerste instantie gewoon erbij en roeren maar. Later heb ik in een eetlepel suiker op een liter water gebruikt om de gist te starten.

Maar geeft diezelfde alcotec bij jou wel een neutrale smaak? Als je hem bijvoorbeeld met water terugbrengt tot 10% ABV, dat je dan eigenlijk alleen water proeft?

Beantwoorden
Berichten: 80
(@lancelot)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik stook het in 1 keer 80% ABC geen rare smaken of geuren het is wel noodzaak dat je rustig stook met mijn normale kolom deed ik er ongeveer 6 uur over met 25l heb nu een t500 en nu doe ik er 4 uur over en met beide kolom en geen rare dingen

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat ik doeΒ voor neutrale alcohol uitΒ een alambiek en suikerwash te krijgen, stook ik 2 maal en filter 3 keer door 8tal cm actieve kool. Filter enkel het afgewerkte product.

Tot op heden heb ik enkel Prestige Turbo Pure 48 gebruikt dus ook geen ervaring met de gist die je gebruikt.

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@willemstook)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De laatste stook, van ongeveer 8 liter, heeft heel langzaam staan druppelen, duurde dik 3 uur nadat ie begon te druppelen... Dus dat moet wel rustig zijn πŸ˜‰
Ik denk niet dat ik het aan mijn vrouw kan verkopen om een T500 erbij te kopen, als het risico bestaat dat het aan mijn stookwijn ligt... Sterker nog... ik denk dat ze me op sterk water zet als ik het alleen al voorstel... Voorlopig heb ik 50kg suiker omgezet in hele dure aanmaakvloeistof voor de BBQ πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

50kg? hoeveel stoken heb je al gedaan?

Β 

Hoe smaakt je stookwijn na fermentatie?

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wowo 50kg!
Binnenkort zal ik wat filmpjes maken, maak vooralsnog:
Verwarm het water en gooi de suiker erbij. Laat het afkoelen of met ijsklontjes als je geen geduld hebt maar de temperatuur moet gelijk verdeeld zijn(30 graden is prima). Gist erbij en laat t maar lekker staan. Zodra t naar goedkope Asti begint te smaken zit je goed. Ik zet mijn vergistingsemmer altijd op de wasmachine, in die ruimte is t ook altijd lekker warm en vochtig. Zodra t 2 dagen staat pleur ik een halve hand met citroenschil, sinaasappelschil of jeneverbes erin. Je zou er ook een ander kruid ofzo bij kunnen doen. Dit is om je wodka een zoeter smaakje tegeven bij de afdronk, ik wil er achteraf geen suiker bij doen zoals vaker wordt gedaan.

Spoel en kook je ketel voor iedere run even uit. Geen afwasmiddel tussendoor gebruik oid.je zult in de ketel een verkleurende rand zien, so what .. is maar water. Gewoon laten, kan geen kwaad.

Andere vraag: gebruik je een kolomketel of zonder kolom?

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb wel wat ervaring met turbogist. Ik gebruik dat nu niet meer omdat dat uit een speciaalzaak moet komen. Het meest maak ik toch neutrale alcohol en dat gaat prima met bakkersgist volgens het birdwatchersrecept.

Β 

Op zich herken ik me niet in het probleem. De turbogisten waar ik mee gewerkt heb heten Vodkastar en Alcotec48.

Ik heb nooit prut uit een pakje gebruikt om het te klaren. Als het uitgegist is op een koele plaats wegzetten voor 1 of 2 dagen, dan bezinkt (klaart) je wash vanzelf. Ook ontgassen heb ik nooit gedaan.

Β 

En hoewel ik standaard mijn neutrale alcohol dubbel overhaal heb ik het wel geproefd tijdens de eerste stook. Dan is het me nog niet naar de zin (vandaar altijd dubbel overhalen) maar ik herken in mijn destillaat niets van het verhaal van Willemstook.

Β 

Mijn tips :

  • Rustig stoken. Ik werk met een ketel van 15 liter. Die zit bij de eerste stook altijd helemaal vol. Om op temperatuur te komen duurt 30-40 minuten, dat doe ik volgas. Zodra hij begint te druppen draai ik het gas laag, van de eerste tot de laatste drup duurt ongeveer 3 uur.
  • Bij het vullen van de ketel goed opletten dat er geen bezinksel uit het gistvat meekomt.
  • Misschien heeft het er iets mee te maken dat je tijdens de vergisting al vloeibare (?) actieve kool in je wash doet. Dat lijkt me niet echt de bedoeling. Je kunt je destilaat filteren over actieve kool. Dat heb ik nog nooit gedaan. Niet zo moeilijk doen met die actieve kool, je kunt net zo goed filteren over gewone houtskool. Die ene keer dat ik dat deed was het geen wondermiddel, het is niet zo dat een borrel die van zichzelf al niet te zuipen is er ineens een godendrank van word. Weg gegooid, en dat recept nooit meer gemaakt Β πŸ˜‰ Filteren over houtskool of actieve kool zou een borrel die van zichzelf al prima is wat zachter maken. Dus niet van een slechte borrel ineens een goede maken.

Heel veel succes toegewenst bij volgende pogingen.

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@willemstook)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

8kg op 1 zakje gist per keer en na 6keer heb je 48kg gefermenteerd πŸ˜‰

Ik heb geen referentiekader hoe stookwijn zou moeten smaken en er zat duidelijk verschil tussen verschillende gisten en stookwijnen. Het smaakt inderdaad naar goedkope asti, maar wel me een weeΓ―g toontje.

De Extreme Alcohol 8kg, was licht zurig, de alcotec 48 is wat weeΓ―g. Maar de smaak die ik overhoud in mijn alcohol, zit er dan zeker nog niet in.

Mijn emmer staat in de keuken, daar is het redelijk constant qua temperatuur 20-22 graden. Mooi om te vergisten, in ieder geval niet te warm.

Ik heb gisterenavond 3 uur lang de ketel, kolom, helm Β etc. uitgekookt met enkel water en ga vanavond weer een poging wagen, om te kijken of er verbetering is.

Ik gebruik een kolomketel (en met kolom), de 12liter van stookwinkel.

Kleine tip die ik heb gevonden:
- water van 30 graden is (afhankelijk van het type gist) mogelijk al te hoog. Liever houd je 25 aan als je het gist toevoegd.

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@willemstook)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank voor de tips!

Tussen de 6 stooksels in, ben ik gaan expirimenteren. Het resultaat van de laatste stookwijn, is wel supertransparant en lijkt het meest neutraal. (maar goed... dat is voor zover ik het kan beantwoorden.
Dat was de combi van vloeibare kool tijdens de vergisting, alcotec48 en het standaard klaringsmiddel. Het verhaal is, dat het smaakjes van afstervende gistcellen al tijdens het vergisten al door de kool worden opgenomen en in het bezinksel achterblijven...

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@willemstook)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb zo'n kolom van stookwinkel direct meebesteld, dat is bijna 2 meter hoog, gevuld met actieve kool. Het destillaat heb ik aangelengd tot ca 30% ABV en vervolgens 3x door de kolom heengehaald en nogmaals gestookt.
Geen verbetering πŸ™

Wel dank voor het meedenken, want ik ben zelf een beetje door de opties heen :/

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat klopt, op de zakjes gist van Still Spirits staat het zelfs expliciet aangegeven dat dat aan te raden is.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ga die vloeibare actieve kool bij men volgende batch toevoegen, dan weet ik direct wat het verschil is.

Β 

Gooi je genoeg heads weg? +-100ml op 25l wash? Deze bezitten de meeste "aceton" smaken (nog nooit aceton geproefd dus ik ken die smaak niet)

Maak zeker cuts, mss heb je wel een goede smaak bij je hearts en dan kan je die alvast gebruiken

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@willemstook)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, de vuistregel is 30ml per 5 liter wash, dus 150ml op 25 liter.

Maar de laatste stook (8 liter) heb ik telkens per 100ml opgevangen en geproefd (de eerste 100ml niet), maar de smaakafwijking is constant van hearts tot in de tails...Β 
MAAR zodra echt alle ethanol verdampt is en er feitelijk gedestilleerd water overblijft, is de smaakafwijking zo goed als verdwenen :S

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?