Meldingen
Alles wissen

Nieuwe ketel ontvangen-installatie vragen-schoonmaken koperaanslag?

Pagina 1 / 2

Berichten: 15
 Sems
Topic starter
(@sems)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo,

Ik heb vandaag mijn ketel ontvangen (verzending was top!) Ik heb de 12L kolom distilleerketel set gekocht van stookwinkel.

Mijn vraag is nu, hoe ga ik beginnen...Β  ik heb echt nog nul ervaring. Ik heb de beginnersgids gedownload en al doorgelezen en heb de theorie wel begrepen maar heb nog wel een paar praktische vragen.

  • Ik zag her en der wat koperaanslag (oxidatie) in de buizen. Is het nodig om de ketel en de onderdelen schoon te maken? Zo ja hoe en waarmee?
  • Hoe vast schroef je alle onderdelen aan elkaar? is gebruik van tape op de schroefdraad nodig?
  • De helm schuif je bovenop de boiler,Β  moet je die nog afdichten? Ik zag een video van stooktv waar er een soort witte pasta omheen zat.
  • Hoe zit het in algemeen met schoonmaken van onderdelen na de eerste keer.
  • De twee platte ronde koper plaatjes (1 grote in twee helften, en 1 kleine) heb ik niet echt een functie voor gevonden. De kleine is te klein om in de kolom te blijven zitten en de grote past alleen onderin de boiler. Ze liggen nergens in of haken nergens aan, klopt dat?

Ik voel me redelijk dom om dit soort vragen te moeten stellen, maar ach, alle begin is moeilijk hè.

Groeten, "Sems"

Beantwoorden
22 reacties
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk ding, ben ik ook mee begonnen πŸ™‚
Schoonmaken is wel nodig als er oxidatie is. Kan witte azijn verstoken zodat alles schoon dampt. Als dat een uurtje heeft gedruppeld of stoom heeft geblazen is dat meestal afdoende, afhankelijk van de oxidatie. Goed naspoelen met kraanwater als je azijnstookje klaar is.
Goed strak aandraaien voorkomt lekken, en gaat prima hier. Gebruik sinds kort ook teflon op de schroefdraad, maar of het nodig is? Als ik verlies had zou dat heel miniem geweest... nodig? Neh, maar toch extra veiligheidje.
Afdichten van kookvat en helm/kolom en helm kan idd met een pasta van water en bloem, ook hier kun je teflontape gebruiken, en werkt heerlijk.
Na het stoken spoel ik alles gewoon door met kraanwater. Is het echt vies gaat het een half uur met wat azijn op.
Als laatste; de kleine gaat wanneer je je kolom zou vullen eventueel boven je vulling (zoals kruiden of ringen), gewoon om wat op z'n plaats te houden. Nog nooit gebruikt persoonlijk... de grote is idd voor onderin je ketel. Hier kun je een kookzak bovenop leggen als je pulp wilt gaan stoken. Het vocht kan dan tussen je pulp en warmtebron druipen, waardoor je bijna geen kans hebt op aanbrandend pulp.

Je moet ergens beginnen ja, dus schaam je niet dat je dingen nog niet weet. Met een leuke hobby als deze gaat dat vanzelf?

Beantwoorden
Berichten: 15
 Sems
Topic starter
(@sems)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dank je wel voor je snelle antwoord, Pikketanus! Dan ga ik eerst aan de slag met het uitkoken met azijn. Ander vraagje aangezien je dezelfde installatie had: de koeler lijkt me nogal aan de kleine kant, met een meter koperbuis. Hoeveel koelwater spoel je ongeveer door? Gebruik je een pomp (zo ja, hoeveel liter/uur ongeveer) of direct op de kraan en dan flink doorstromen?

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Koeler oogt misschien wat klein, maar is zeker voldoende hoor. Het vat met de spiraal is een soort buffer.
Ik heb met een flinke kan water (eerste 2 jaar heb ik uitsluitend met een kan water gekoeld) en een emmer onder de uitloop gemeten hoeveel er door kwam na een minuut. Timer op een minuut gezet en dan emmer er vanonder. Bij mij zat er iets van 10L in met maximaal doorschenken, zal bij jou vergelijkbaar zijn. Kunt dat weer doorrekenen naar aantal L/h om bijpassend pompje te zoeken.
Ik heb een aquariumpompje van maximaal 500L/h, maximaal omdat hij ook 2 trapjes lager gezet kan worden. 500L is wat veel, maar in de 2e stand ideaal. De maximale stand gebruik ik dan weer voor m'n 30L alambiek. Extra aandachtspunt bij aanschaf pomp; opvoerhoogte. Voor mij is 80cm genoeg, anders moet ik m'n reservoir verhogen.
Het pompje ligt in een grote specikuip (60 tot 90L) water, wat naar boven gepompt wordt in het koelvat. Onderste buis daarvan is bij mij afgesloten zodat het warme water (stijgt altijd) overloopt en terug via een tuinslang in de specikuip komt. Omdat er een groot buffer (kuip koud water) is, valt hier vrij lang mee te stoken voor de temperatuur boven aangenaam uitstijgt. Als temp teveel oploopt wissel ik van kuip, of als ik het heb liggen gooi ik er een blok ijs er in (niet bij de spiraal maar in de kuip).

Ik heb expres voor een circulair systeem gekozen ipv afvoer naar riool. Het water koelt mijn drank eerst, tegen de tijd dat ik weer stook is het weer bruikbaar en na verloop van tijd kan het bij de planten in de tuin. Dat vind ik principieel beter dan voor elke stook meer dan 100L water te gebruiken.
Bv; Als je uitgaat van 4u stoken (realistisch) en een doorloop van 10L per minuut, heb je dus al 2400L aan water gebruikt. Daarnaast wordt het dan eenmalig gebruikt en loopt dan naar het riool, waar de waterzuiveringsinstallaties weer veel moeite moeten doen om het te scheiden van het andere rioolwater.
Nu circuleert een veel lager aantal liters, en kan er nog een maand of 2 mee stoken ook. Voordeel; kost minder geld, gaat verspilling tegen, zorgt dat waterbedrijven niet onnodig veel chemicaliΓ«n moeten gebruiken Γ¨n je bent niet afhankelijk van een afvoer.
Pas als het water begint te stinken door bv algen of te warm is geworden (30Β°C of warmer) wissel ik het water.

Uitkoken kan even duren, als het flink verontreinigd is zijn er meer en extremere opties zoals zoutzuur. Heb zelf nooit meer gebruikt dan azijn en citroenzuur. Mocht de koeler echt vol blauw zitten, sluit je het aquariumpompje aan op je koeler en neem je een 10L emmer met mengsel water en een halve liter azijn (50Β°C) met 3g citroenzuur per liter, en laat je de boel een uur of 2 rondpompen. Het water zal dan blauwig zien wat betekend dat de oxidatie opgelost is. Goed na spoelen weer met kraanwater. Als je goed met kraanwater naspoeld, spoel je de zuren weg (die op hun beurt weer in het koper kunnen vreten en ironisch genoeg weer oxidatie kunnen veroorzaken). Als je ph meter of lakmoespapier hebt kun je controleren of het zuur weg is. 5x doorspuiten en uitlekken is gewoon voldoende.
-
Dus in het kort?;
-Koeler is ruim voldoende,
-Loopt een liter of 7 door de koeler, dan loopt ie niet over, en koelt het genoeg. Dit is dus met pompje t/m 500L/h.
-Direct op de kraan kan, maar heeft ook nadelen naast het gebruikersgemak. Persoonlijke keus betreffende zuinigheid, werkplaats (binnen of buiten, en kraan plus afvoer nodig), beheersing temperatuur van koelwater (kraan kan heel koud zijn waardoor stoken lastiger kan worden/langer duurt)
-Let bij het kopen van een pomp op opvoerhoogte, hoe ver kan de pomp het water omhoog stuwen

Veel succes!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@pikketanus @semsΒ 

Koelen is ook een kwestie van "voelen".

Als je koelt is je koelvat bovenin heet,zeg maar de eerste 10 centimeter bij mijn ketel.

Daar stuur ik een beetje op,en pas dus mijn waterstroom daarop aan. Te te snel te heet worden zal niet gauw gebeuren,zolang je maar wel opletΒ  Β als je het een beetje onder controle hebt zul je merken dat je niet heel veel water nodig zal zijn.

Beantwoorden
Berichten: 15
 Sems
Topic starter
(@sems)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Kijk eens aan, dat is nog eens een lekker uitgebreid antwoord! Dank je wel.

Je verhaal over koelwaterverspilling en duurzaamheid hebben me serieus aan het denken gezet. Ik heb geen zin om een kuub water per stook het riool in te jagen.Β  Ik heb daarom mijn opstelling en ruimte in de schuur wat aangepast zodat ik inderdaad ook een 90 liter vat er nu bij heb staan dat ik als koelwaterbuffer ga gebruiken. Ik heb een regelbare pomp aangeschaft van max 400l/h. Dit weekend ga ik de azijnstook doen om de aanslag weg te krijgen, dan kan ik direct het koelwatersysteem testen.

Wanneer ik met de gevulde bak begin zal deze bij begin een graad of 18 zijn (in de schuur). Wat is ongeveer de maximale waarde die het vat met koelwater kan zijn voordat het niet meer goed werkt? Afhankelijk van de stroomsnelheid van de pomp zal het retour water een hogere temperatuur hebben. Meet jij de temperatuur van vat of retour? Een blok ijs in het koelwatervat er bij gooien klinkt als een simpele en doeltreffende oplossing

Dank voor je tips!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@sems voor de koeling, zowel met de helm en condensor of de reflux kolom op de T500 gebruik ik een stalen vat van 220 liter met een regenton pomp. De terugloop gaat terug het vat in.

De koeling van de condensor gebeurt op volle doorstroom en regel ik met een vermogensregelaar de temperatuur op de brug. Voor de refluxkolom gebruik ik een flow control om de doorstroom te regelen.

Voor jouw ketel heeft dat laatste geen belang, je laat het water gewoon circuleren door je koeler. 220 liter koelwater is ruim voldoende om 25 liter te stoken, zonder dat het koelwater te sterk opwarmt. Voor je 12 liter keteltje zal het zeker meer dan genoeg zijn.

https://www.bol.com/nl/p/gardena-regentonpomp-4000-1-telescopische-aluminium-hals/9200000128066088/?bltgh=l3OusL16jn--3GcG-AhDxg.2_19.22.ProductImage

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha kort antwoorden vind ik lastig...

Mooizo! Gelukkig denken er meer zo over?
Bent goed opweg in iedergeval.

Ik schat dat je bij het stoken van alcohol t beste onder de 25Β°C kunt blijven (aanvoer) omdat het anders snel oploopt.
Wat er wel bij gezegt moet worden is dat bij een azijnstook hogere stooktemperaturen nodig zijn, en is dus normaal als het dan iets vlotter warm wordt. Koeler hoef je niet perse te vullen zelfs, sommige stomen het schoon met azijn.

Het is een schatting va die 25Β°C want ik voel altijd aan het koelvat (boven en onder) en reservoir of het okΓ© is. Gedurende stook herhaal ik dat. Als het aangenaam warm voelt bij reservoir, kan je het beste al anticiperen.
Koel is goed, en koelvat mag vanboven ook wel een beetje lauw zijn, als de aanvoer (reservoir) nog koel is.
Stroomsnelheid heeft idd invloed op koelcapaciteit, dus probeer het maximaal door te laten lopen zonder dat je koelbak overloopt, dat moet je zelf even ondervinden?

Beantwoorden
Berichten: 15
 Sems
Topic starter
(@sems)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik probeer nu de azijnstook voor elkaar te krijgen. Heb eindelijk alle spullen bij elkaar. Het kookplaatje dat standaard is meegeleverd is een bestron 1500W plaat, maar dan merkΒ  je wel dat die wel erg aan de kleine kant is. Wellicht is het toereikend voor een wash van alcohol en water, maar het verwarmen van een kleine 3 literazijn kost me behoorlijk wat tijd.

Ik ben nu maar eens de tijd aan het doden door wat te googlen. Ik heb het net even opgezocht, en het blijkt dat azijnzuur heeft een hoger kookpunt (117 graden C) dan water. Stiekem ben ik dus azijn oplossing aan het destilleren...

Het pompsysteem van mijn koelwatervat werkt in ieder geval prima, maar heeft nog weinig te koelen gehad. Temperatuur bovenin de helm is nu 70 graden. (klein uurtje bezig denk ik)

Nadeel van het kookplaatje is dat deze niet vermogen gestuurd is, maar temperatuur gestuurd.Β  Er zit een schakelaar op, maar als je die op max zet, slaat de kookplaat nog vrij vaak uit. Er zal dus een thermostaat inzitten die regelt of het kookplaatje energie verbruikt of niet. Waarschijnlijk wel net zo veilig, maar komt de snelheid niet ten goede. Overigens zullen alle kookplaatjes wel een thermostaat hebben om stroomverbruik te reguleren.

Wat is een normale tijd om het mengsel op temperatuur te krijgen? ben ik gewoon te ongeduldig?

Β 

Beantwoorden
Berichten: 15
 Sems
Topic starter
(@sems)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

inmiddels heb ik de eerste 50 ml van de azijnstook verzamelt. Echt hard gaat het allemaal niet... Trouwens, moet ik eigenlijk wel koelen zit ik nu te denken? want de buizen in de koeler worden nu niet schoon gestoomd natuurlijk...

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het tussen je "dom" voelen en expert worden op jouw gebied, daar zit gelukkig maar een hele korte tijd tussen.Β  Het gaat geweldig zo toch!!???

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het duurt wel een uurtje voor het opgang is ja met vulling van 3L zou dat sneller kunnen. Tip; even een waterkoker erbij nemen en 2L kokend water bij een halve liter azijn in de ketel en je hoeft al veel minder lang te wachten?
Bestron kookplaatje slaat idd af door een bimetaal dat er inzit, zoals bij de meeste standaard kookplaatjes, een die op vermogen regelbaar is kost al gauw €70. Heb ook een bestron erbij gekregen, en deze zou standaard moeten volstaan, ondanks het afslaan. Het suddert genoeg na. Heb er iig al wat jaren probleemloos mee gestookt. Het is wel even zoeken naar balans. Ik deed altijd max. tot er een druppel of 5 uit kwam, dan terug draaien naar om en nabij stand 3.5, afhankelijk hoe vol de ketel is en hoe hoog het percentage alcohol is van de stookwijn. Dit moet je even ondervinden en ervaring mee kweken. Met azijnstook gewoon vol open zetten en al heet water om mee te beginnen is het binnen een halfuur wel al aan het lopen.

Ik heb bij een kookplaatje van vergelijkbaar vermogen en omvang maar ander merk, een vermogensregelaar er tussen laten zetten door een maatje uit de elektro, waardoor op vermogen te regelen is. Bimetaal heb ik verholpen door om te leiden, schroefje er tussen dat ie altijd contact maakt. Stookt wat fijner...

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De een zegt wel de ander niet, combinatie van beide...
Je kan stomen idd, maar nu weet je wel hoe te koelen. De condens uit de azijn slaat op de zelfde plekken neer als bij het gewone stoken als je koelt, en met een relatief schone ketel is dat gewoon prima methode. Je kan zien wat je opvangt aan hoeveelheden, maar ook verontreiniging wordt zichtbaar. Bij een schone ketel zal dus schoon distilaat komen en weet je meteen wanneer je kan stoppen.
Bij veel verontreiniging kan het idd raadzaam zijn te stomen zodat er meer raakvlak is en warmte. Misschien wel de beste methode. Echter let wel; je ziet niet hoeveel je ketel verlaten heeft, en geeft kans op droogkoken. Met zo'n keteltje als ons zouden soldeernaden los kunnen komen en catastrofale gevolgen kunnen hebben.
Aan te raden is dan om de ketel al royaal te vullen met azijn water mengsel voor je begint.
Daarnaast, stoom kan heel heet worden, dus ook hier oppassen.
Je kan dus prima stomen, koelen ook wel indien vrij schoon. Je kan ook warm koelen, dan zet je het koelvat wel half vol, maar zet je geen pomp aan. Opvang in plastic fles (glas kan knappen wanneer de temp stijgt). Zo heb je overzicht in hoeveel er uitkomt, maar heb je toch de voordelen van stoom.

Bij allen geldt wel; goed naspoelen met kraanwater, liefst meermaals alvorens het droog te leggen of direct te gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 15
 Sems
Topic starter
(@sems)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Resultaten van de azijnstook.

  • Het azijnmengsel kwam er lichtelijk blauwgekleurd uit.
  • Het water heeft ook een metaalachtige geur.
  • Ik heb de azijnstook wellicht te lang laten afkoelen, want de helm is aan de binnenkant vrij paars verkleurd. Wellicht heeft het zuur te lang ingevreten?
  • Ook na flink spoelen ruikt de ketel nog behoorlijk na azijn.
  • Ik heb een nieuwe proefstook gepland vandaag met een paar liter gekookt water een fles natuurazijn. Nu met een erg korte afkoelperiode en direct spoelen met veel water.

Hoe ziet een helm of boiling pot er van binnen bij jullie uit?

Mijn eerste wash staat nu te vergisten, dat is binnen een paar dagen klaar. Ik wil eigenlijk voorkomen dat ik daarmee ga stoken en mijn eerste alcohol alleen maar naar metaal en azijn smaakt.

Groeten en bedankt voor alle tips!

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bij mij ziet m'n helm ook wat zwartachtig vanbinnen hoor, echter leidingen zijn koperkleur.
Kookvat is vanboven ook aardig donker.
Heb in het begin (zat toen nog niet op forum) ook veel zorgen gemaakt over oxidatie, deels terecht, maar na elke stook weer met azijn vullen is ook niet alles, dan ben je meer azijn aan het stoken dan anders... als het blauwe uit ketel en leidingen is en als de drank er schoon uitkomt ben ik tevreden tegenwoordig. Heb jaarlijks misschien nog maar 2 azijnstookjes... gebruik je m veel is enkel naspoelen met water na stoken goed genoeg.
Waar de drank condenseerd moet iig schoon zijn, ketel en helm iets minder van belang, al kan er ook oxidatie vanaf hier mee komen. Blauw moet je zeker weghalen.
Metaalsmaak voorkomen na azijnstook kan door ff water stookje, paar liter en heet in en half litertje uitstoken. Dan legen en vullen met je stookwijn en moet goed komen?

Beantwoorden
Berichten: 15
 Sems
Topic starter
(@sems)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Na de stook alles weer schoongespoeld en drooggemaakt. Dit is hoe het er nu uitziet.

Ik vind vooral de helm niet echt mooi. Ik weet niet precies wat die paarse aanslag is. Verder lijkt ook of het solderen vrij slordig is gedaan. Als ik de binnenkant na het spoelen droog veeg kleurt mijn handdoek ook roodbruin, er komt dus wel aardig wat van af.

Maar misschien maak ik me teveel zorgen. Mijn braadpannen zijn ook niet brandschoon en het eten smaakt nog steeds wel ok.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Niet schrikken haha;

In deze staat stook ik er zelfs nog mee en drankt blijft schoon ondanks de kekke kleur... dacht dat je dit paars bedoelde, maar meer rood met paarse gloed..
Ik heb de helm zelfs gekookt in een grote pan met citroenzuur en azijn, en kleur blijft... dus jah schoon is schoon denk ik dan. Als t met warmte en zuur niet loskomt, zal dat met distilleren ook niet snel gauw zijn? hoe anderen dit doen en in welke staat zal ook wel verschillen...

Ja klopt, heb t ook vaker gepoetst in t begin, maar dan blijf je poetsen...
Nou laat ik het gewoon een uur of 2 uitlekken en dep ik de achtergebleven druppels weg ipv wrijven.
Zwanenhals gaat nog ff heet water door en leg k t warm weg zodat t verder uit kan dampen. Koelspiraal spoel ik door met koud water, blaas het overtollige vocht er even uit en vul ik het koelvat met heet water en laat ik zo ook aantal uur staan. Leidingen vanbinnen dampen dan ook droog.
Dan is het voor mij klaar voor opslag.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?