Meldingen
Alles wissen

nieuwe suikerwash gemaakt


Berichten: 22
Topic starter
(@hetisaltijdwat)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

hoi alle

mn doos kwam binnen vandaag dus aan de gang ,,,8kg suiker opgelost waarvan 1 bruine basterd suiker ,mn temp was 27 gr,,,op 22 ltr water bijelkaar. met citroenzuur.

zakkie turbogist erbij,gemeten zonder de gist 

nu heb ik eens de meter erin gehangen,moet eigenlijk bij 20gr,,nu meet ik 1100  is dat ok ?????.

ik lees het wel 

mvgr hetisaltijdwat

Beantwoorden
5 reacties
3 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@hetisaltijdwat het SG van 1100 kan kloppen, voor 8 kilo suiker zelfs iets meer. De turbogist zal dit zeker kunnen omzetten naar alcohol, alleen onder zware stress en met een scherpe alcohol als resultaat.

Ik heb zelf ook verschillende turbogisten geprobeerd en uiteindelijk gebruik ik nu enkel nog bakkersgist en het fast fermenting vodka recept. Dit geeft een lekkere, veel zachtere, alcohol waar je mee verder kan voor likeuren edm.

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@odevie Ik sluit bij je aan. Ik had een test gedaan met bakkersgist en SafSpirit GR-2 (welke volgens mij geen turbo gist is). Die GR-2 had een zeer scherpe alcohol smaak. Ik heb hem een 2de keer gestookt. Het was al stukken beter maar nog steeds niet zo zacht als de eerste met de bakkersgist. Die GR-2 gist kost 5-6 keer zo duur als bakkersgist. Ik heb wel een week langer moeten wachten voordat het SG onder de 1000 was. Maar dat heb ik er voor over. In de toekomst ga ik altijd een 2de stook doen. De kwaliteit is veel beter. 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@concha met het fast fermenting vodka recept vul ik een vat van 220 liter tot 200 liter.

Daar gaat 44 kilo suiker in, 10 multivtamine tabletten, 40 g gistvoeding, 3 kilo tarwezemelen (vooraf 30 min laten pruttelen in 20 liter water), citroenzuur om de pH tot 5 te krijgen en tot slot 500 gram bakkersgist (net 1 pak).

Dat laat ik dan 12 tot 24 staan met het deksel los er op vooraleer ik het vat sluit en het waterslot plaats met een minimum aan water in.

Na een tiental dagen bij 25 gr is het zaakje uitgegist en kan je gaan klaren en stoken. Rond het vat wikkel ik na enkele dagen een electrisch deken rond het vat, gekoppeld aan een STC-1000 regelaar. In het deksel heb ik met knelkoppelingen een koperenbuis van 50 - 60 cm bevestigd waar de sonde van de STC 1000 in gaat. Zo meet je de temperatuur IN het vat.

Met een vat van 120 liter zou je net hetzelfde kunnen doen, alles halveren dan...

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@hetisaltijdwat)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi all

Eigenlijk is 7.5 kg suiker,, vond nog zakkie bruine basterd, opgetopt tot 22 ltr,, vanmorgen nog ff liter lauw water bij gedaan, ivm zware lunch voor de gist:).

Laatste x had ik nog niet de meters, en had het ruim 1.5 week laten staan,, toch was alles mooi helder geworden, ook met turbo gist.

Ga morgen nog x meten, ben benieuwd.

Gr hetisaltijdwat 

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@hetisaltijdwat)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

nu dinsdag avond de mash gemaakt,,dacht zal eens meten,,ff keertje goed stevig geroerd ,vandaar beetje troebel .

nu al op 990,was wel met die turbogist.

zondag maar ff de mancave in

1633625137-IMG_20211007_183726.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?