Meldingen
Alles wissen

Nog niet eens beginner, veel vragen.


Berichten: 2
Topic starter
(@jahee)
New Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Hallo, nieuw hier op het forum. Ik heb momenteel 0,0 ervaring in het stoken. Heb in het verleden wel de TV serie "moonshiners" gekeken, en af en toe een willekeurig informatief engelstalig filmpje op Youtube.

Even wat informatie over mij:

  • Woon in Friesland.
  • Bijnaam: Koos Werkloos.
  • Geboren in: 1984.
  • Budget: zo min mogelijk. (ben van plan om te stoppen met roken, en dat geld te gebruiken voor deze hobbie)
  • Woonsituatie: in een woonwijk met garagebox en een (moes)tuin.
  • Gewenst gestookt eindproduct: iets dat op Sambucca lijkt.

Ik geloof in schaal voordelen. Hoe groter de batch, hoe minder vaak je in de weer moet. Daarom zat ik te denken aan een "VEVOR Distillatiesysteem Water Alcohol Distiller 50l". (met google vind je de link vast wel) Ik zou deze ketel graag willen gebruiken met een "houtgas generator", zodat ik (gratis) hout kan stoken om gas te produceren vergelijkbaar met aardgas. Met een zelfbouw brander, die hoger of lager onder de destileerder kan komen te staan. Ivm de beoogde warmte bron, is het hier gewoon ook handig om het op iets grotere schaal aan te pakken. Met een kleinere ketel is het waarschijnlijk vele malen lastiger om een ideale temperatuur te bereiken. En omdat sterke drank lang houdbaar is, zie ik er geen probleem in om maar 1-2x per jaar te gaan stoken.

Als hoofd ingredient zat ik te denken aan rijst. Dit zou aldus een informatief stookfilmpje op Youtube, veel meer alcohol opleveren dan bijvoorbeeld aardappelen. Maar misschien is het juist wel goedkoper en efficienter om gewoon suiker te nemen?

Tot slot zit ik vol met vragen. Stel ik heb een mengsel goed laten gisten, dan zou het relatief makkelijk op de gewenste ~40% te destileren moeten zijn. Maar hoe krijg ik daar dan die typische Sambucca smaak aan? (erg zoet en anijs) Ik heb gelezen dat een "thumper" erg handig kan zijn om daar kruiden en specerijen aan toe te voegen. Maar het zou ook meer de smaak van de hoofd ingredienten mee brengen, en dat kan juist het concept van Sambucca om zeep halen?

Wat ik dus eigenlijk wil weten is:

  • Is deze ketel geschikt voor mijn plannen, of zou ik iets anders nodig zijn. Indien iets anders, wat dan precies?
  • Hoe krijg ik de smaak van zoete anijs in mijn drank?
  • Hoe geschikt zou mijn verwarmingsbron zijn? (buiten stoken)
  • Wat zou beter zijn als basis voor de alcohol zelf? Rijst, suiker, iets anders?
  • Welke apparatuur en opstelling zou ik nog meer nodig zijn?

PS: Ik ben redelijk handig.

PS2: bedankt voor het lezen en reageren!

Beantwoorden
3 reacties
3 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@jahee welkom om dit forum .

Hier is veel te lezen . 

Ik woon zelf ook in Friesland.  En hier ook vlak om de hoek woont Rob van de Stook filmpjes die boven staan om thuispagina. Deze filmpjes kunt u meer ut leren dan "moonshoners".Anders kunt u ook bij  mij en bij Robberts  eens komen zien.Robbert is ook zeer ervaren met anijs drankjes als sambuca, anisette, absint, pastis en ouzo.

 

Beantwoorden
(@jahee)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

New Member
Berichten: 2

@theresa Bedankt voor je reactie! De show "moonshiners" is inderdaad gemaakt voor de TV. En gemaakt in de VS notabene. Dus daar mag niemand veel waarde aan hechten. Maar daardoor ben ik uiteindelijk wel een beetje op het idee gekomen om houtgas te gebruiken. (mijn houtgasgenerator is bijna af)

Ik zal binnenkort eens Robbert z'n filmpjes gaan bekijken. Tot op heden heb ik alleen nog maar engelstalige informatieve filmpjes op Youtube bekeken omtrent het stoken van je eigen dranken. Weet helaas niet meer welke youtubers ik allemaal bekeken heb...

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@jahee welkom op het forum en veel leesplezier.

wat al gezegd werd kijk naar robbert zijn filmpjes, zeer leerzaam en duidelijk.

ben wel nieuwschierig naar jou warmte bron, met rijst heb ik geen ervaring, suiker en mais wel, mais en mout, en appelmelasse geven naar mijn idee de beste smaak voor de basis voor likeuren maar kijk ook even bij de recepten hier

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?