Meldingen
Alles wissen

Ontgoocheling kweeperen


Berichten: 139
Topic starter
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Een 3 tal weken geleden heb ik kweeperen door een slowjuicer gedaan. De kweeperen waren zeer rijp. Velen begonnen binnen in zwart te worden, deze zijn natuurlijk niet mee door de slowjuicer  gegaan. Het sap was lekker maar zuur. De opbrengst was een dikke 8l sap met pulp (geen brokken). Deze heb ik een half uur verwarmd op 80 graden en laten afkoelen. De bedoeling was om voornamelijk de wilde gisten en een aantal bacteriën te doden. Geen idee of men wel of niet moet doen. De SG was 1050, PH 2,7. Ik heb er 5 gram DAB toegevoegd en 2 grote soeplepels natrium bicarbonaat. De PH steeg naar 3,4 wat volgens mij nog te laag was. Maar ik durfde niet om meer natrium bicarbonaat toe te voegen. Als laagste 20 gram gedroogte bakkersgist toegevoegd. Dus geen suiker. Bedoeling was om voor kwaliteit te gaan. Het heeft een dikke week rustig staan te pruttelen. De SG mat 1020. Nog een weekje laten staan en ik kwam uit op 1012. Dus slechts 5% alcohol. De hoeveelheid van 7l, rustig gestookt met mijn 5l Alquitara (in 2 keer dus). De opbrengst was mager 200 ml met 50 procent alcohol. De ontgoocheling was dat er geen smaak in zat. Het proefde helemaal niet naar kweeperen. Hij was wel lekker zacht. De pulp en de gist op de bodem heb ik niet in de Alquitara gedaan. Heeft er iemand een aantal verbeteringspunten voor volgend jaar? 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
4 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@concha kweeperen hebben inderdaad een zeer fragiele smaak . Je moet daarom ook met alquitara de koelbak nieter ijsloudwater vullen maar moet rond de 40 graden proberen te houden. Anders is er teveel " reflux "  

De ph moet echt hoger dan 3,4 bij aanvang dit kan bereikt met calcium carbonaat .

Maar daarnaast je zal toch nog even moeten wachten met drinken . Meteen na Stoken is er weinig aroma .  Na enige weken komt die op .  Rijpen is belangrijk .

 

 

Beantwoorden
Berichten: 139
Topic starter
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank u wel Robbert voor de tip ivm het koelwater en het rijpen. Ik veronderstel dat dit voor alle fragiele smaken zo is.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@concha klopt ook framboos , aardbeien ,bessen en dergelijke moet je rekening houden met temperatuur in koelbak . 

Dat is waar je de alquitara kunt sturen . Door bijvoorbeeld ijsblokjes erin te mikken kun je weer percentage  alcohol omhoog halen maar ook dus zware bitters wat intomen .

Alquitara is wat dat betreft meer te sturen dan een gewone alambiek maar dat maakt de ketel ook juist zo mooi om mee te werken .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik vergist op de prut en stook ook op de prut: water in de ketel en prut in het bijvat. Of de prut in een kussensloop boven een rooster in de ketel.

Dit jaar ga ik de eerste stook doen met water in de ketel en vervolgens steeds het destillaat verdund in de ketel voor de volgende portie. Zo hoop ik alle smaak te vangen.

Moet nog meten, dat gaat een beetje slecht met prut.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?