Een 3 tal weken geleden heb ik kweeperen door een slowjuicer gedaan. De kweeperen waren zeer rijp. Velen begonnen binnen in zwart te worden, deze zijn natuurlijk niet mee door de slowjuicer gegaan. Het sap was lekker maar zuur. De opbrengst was een dikke 8l sap met pulp (geen brokken). Deze heb ik een half uur verwarmd op 80 graden en laten afkoelen. De bedoeling was om voornamelijk de wilde gisten en een aantal bacteriën te doden. Geen idee of men wel of niet moet doen. De SG was 1050, PH 2,7. Ik heb er 5 gram DAB toegevoegd en 2 grote soeplepels natrium bicarbonaat. De PH steeg naar 3,4 wat volgens mij nog te laag was. Maar ik durfde niet om meer natrium bicarbonaat toe te voegen. Als laagste 20 gram gedroogte bakkersgist toegevoegd. Dus geen suiker. Bedoeling was om voor kwaliteit te gaan. Het heeft een dikke week rustig staan te pruttelen. De SG mat 1020. Nog een weekje laten staan en ik kwam uit op 1012. Dus slechts 5% alcohol. De hoeveelheid van 7l, rustig gestookt met mijn 5l Alquitara (in 2 keer dus). De opbrengst was mager 200 ml met 50 procent alcohol. De ontgoocheling was dat er geen smaak in zat. Het proefde helemaal niet naar kweeperen. Hij was wel lekker zacht. De pulp en de gist op de bodem heb ik niet in de Alquitara gedaan. Heeft er iemand een aantal verbeteringspunten voor volgend jaar?
Dank u wel Robbert voor de tip ivm het koelwater en het rijpen. Ik veronderstel dat dit voor alle fragiele smaken zo is.
Ik vergist op de prut en stook ook op de prut: water in de ketel en prut in het bijvat. Of de prut in een kussensloop boven een rooster in de ketel.
Dit jaar ga ik de eerste stook doen met water in de ketel en vervolgens steeds het destillaat verdund in de ketel voor de volgende portie. Zo hoop ik alle smaak te vangen.
Moet nog meten, dat gaat een beetje slecht met prut.