Meldingen
Alles wissen

Opstart problemen


Berichten: 9
Topic starter
(@martinosenga)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dag,

 

Ik heb het recept van de website om alcohol te maken gevolgd en ik heb kristalsuiker van Van Gilse gebruikt. Het vat heb ik voor gebruik met kokend water gereinigd. Na een weekje wachten geeft het alcoholslot geen teken van leven meer, bevat het 30 liter vat met suiker, water, gist een troebele vloeistof met ongeveer 8 a 9% alcohol (volgens mijn alcohol meter). Volgens de site zou dit rond 20% moeten zijn. Wat kan het probleem zijn? Wat kan ik doen om alsnog het gewenste percentage te krijgen? Ik heb het vat in de huiskamer gehouden met een temperatuur van minimaal 15 graden en een maximum van 20 graden. Wat gaat er fout?

Beantwoorden
17 reacties
7 Reacties
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@martinosenga alcohol gemeten met een alcohol refractometer of alcohol hydrometer?

Beantwoorden
(@martinosenga)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@munckerik

Met een hydrometer die ik ook bij de stookwinkel heb gekocht.

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@martinosenga die hydrometer is prima maar daar kun je alleen geen stookwijn mee meten, die is voor neutrale alcohol (dus ook niet voor likeuren). Wil je een stookwijn testen dan zul je anders te werk moeten gaan. Je meet met een SG hydrometer je start SG en later het eind SG. Je trekt beide van elkaar af en vermenigvuldigt dat met 0,13125 en je hebt het alcoholpercentage. Met een vinometer kun je ook stookwijn meten maar dat is niet zo nauwkeurig. Ik denk overigens dat je redelijk in de buurt bent van de beloofde 20%

Beantwoorden
(@martinosenga)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@munckerik

Dank je, ik zal gaan stoken en het resultaat/destilaat met de alcoholmeter testen (dat kan toch wel?) Ik laat je het resultaat weten. Bedankt voor je hulp.

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@martinosenga klopt, het resultaat kun je met een alcohol hydrometer testen. Succes.

Beantwoorden
(@martinosenga)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@munckerik

Goedemorgen, bedankt voor de adviezen. ik heb nu een prima stookresultaat van 72%. Ben dus helemaal blij en ga me nu wagen aan de cider en calvados.

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@martinosenga goed om te horen, succes met de cider en calvados!

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste,

 

hoeveel suiker ? 
hoeveel water ?
welk gist ? 

En hoe bent u te werk gegaan ?

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@martinosenga)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

8 kg kristalsuiker opgelost in 10 liter heet water, in vat gedaan en 15 liter koud kraanwater toegevoegd. Geacht tot de temperatuur van de vloeistof 28 graden was en toen 175 gram Classic 8 turbo yeast toegevoed. Het vast met de deksel afgesloten en na ongeveer 1,5 uur kwamen de eerste belletjes in het alcoholslot. Gewacht tot het slot helemaal stil was (7 dagen) en een testhoeveelheid uitgenomen. Zoals gezegd troebel en ongeveer 9% alcohol ipv de beloofde 20%.

Beantwoorden
8 Reacties
(@kapisjon)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@martinosenga aan de hand van bovenstaande kan ik alleen maar concluderen dat er iets niet goed gaat in het meter —> heeft Eric je al toegelicht zag ik. 

 

gaat dus helemaal goed komen!

Beantwoorden
(@martinosenga)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@kapisjon

En het kwam goed: 72%

Beantwoorden
(@kapisjon)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@martinosenga 

daarom ! Geduld is een schone zaak en meten is weten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9975

@martinosenga .

Hoe hoog was het begin en eind SG?

Was de vergisting wel voorbij en heb je dat bekeken of dacht je "  als er geen Belletjes  in waterslotje zijn is het klaar ' 

Water slot als indicator voor vordering  gisting proces te gebruiken is een veel gemaakte beginners denk fout .

 

Beantwoorden
(@martinosenga)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@robberT

Bedankt voor je reaktie. Oeps, beginnersfout dus. Ik heb nu een nieuwe, grotere hoeveelheid, gemaakt en deze 8 dagen laten staan. iedere dag even omschudden. Ben nu aan het stoken en kan straks met de alcoholmeter het resultaat bekijken. Voldoet een gewone keukenweegschaal voor het bepalen van de SG of heb daar iets gevoeligers voor nodig? Is de SG de enige methode om te zien wanneer de vergisting klaar is?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9975

@martinosenga noet schudden gewoon laten staan . 

Je kunt zien aan hele kleine belletjes die opstijgen .

Je kun met co2 detector aan oppervlakte kijken of er nog co2 ontsnapt maar ook met een brandende aansteker  boven oppervlakte kijken of deze uitgaat of blijft branden. 

Gaat hij uit is er gisting blijft branden is gisting voorbij

Beantwoorden
(@martinosenga)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@robbert

Kijk, dat zijn nu een handige tips. Ga het proberen, bedankt.

Beantwoorden
(@martinosenga)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

Prima tips, na het stoken had ik 72% en ben dus helemaal tevreden. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?