Meldingen
Alles wissen

Pastis maken

Pagina 1 / 3

Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Op deze site staat dat de kruiden voor pastis 3 weken in de zon moeten trekken: http://ducske.be/anijslikeuren

Voor gin dan staaat echter dat enkele uren volstaan: http://ducske.be/likeurrecepten

Ik heb gisteren 2 liter 94% op pastis kruiden gezet, na een half uur was dat al lichtbruin, vandaag ziet het er een stuk donkerder uit, wat moet dat dan worden na 3 weken?? Heeft iemand ervaring met pastis maken?

 

Beantwoorden
38 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Proeven.is het op jou smaak dan is het goed,maar proeven als het afgekoeld is.zou het te sterk zijn dan reserve drank erbij gooien,als je die hebt

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net als absinth en Pernod . 12 - 18 uren op 50 graden . ( au bain Marie ) of 7 a 10 dagen op kamer temperatuur .

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi brice, ikzelf had de kruiden een 4-tal weken laten macereren op een zonnige plaats (afhankelijk v/h weer natuurlijk 🙂 ) en nadien gefilterd en aangelengd. Na 1 week trekken blijft de kleur +/- dezelfde. Opgepast met de hoeveelheid suiker. Ik heb slechts de helft genomen en vond het meer dan zoet genoeg.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Laatste opmerking over de hoeveelheid suiker betreft de 2 Pernod recepten op Ducske's website.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Probeer ook een Pastis uit de begin jaren .
Dus niet het moderne afgeleide maceraat maar het distillaat .
Aanrader !

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Probeer ook een Pastis uit de begin jaren . Dus niet het moderne afgeleide maceraat maar het distillaat . Aanrader !

Ja, dat is een volgende stap: heb jij daar een recept voor (grondstoffen, behandeling, ..), een beetje zoals je me had gegeven voor gindistillaat?

 

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Laatste opmerking over de hoeveelheid suiker betreft de 2 Pernod recepten op Ducske's website.

Bedankt voor die tip.

Ik dacht al dat daar nogal veel suiker voorgeschreven was.

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi brice, ikzelf had de kruiden een 4-tal weken laten macereren op een zonnige plaats (afhankelijk v/h weer natuurlijk 🙂 ) en nadien gefilterd en aangelengd. Na 1 week trekken blijft de kleur +/- dezelfde. Opgepast met de hoeveelheid suiker. Ik heb slechts de helft genomen en vond het meer dan zoet genoeg.

Wat vinden jouw gasten van die donkere kleur?

Beetje anders dan het commercieel product; ik vrees dat als het te donker is het kan "afschrikken"?

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja, dat is een volgende stap: heb jij daar een recept voor (grondstoffen, behandeling, ..), een beetje zoals je me had gegeven voor gindistillaat?

 

Ga ik zeker binnenkort doen. Zelfde vraag als Brice, toevallig een recept bij de hand? Ik vond enkele Absint recepten op het forum van je maar geen enkem om Pastis te distilleren. Of leunt de vroegere Pastis dicht aan bij Absint zonder de alsem?

Thanks!

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat vinden jouw gasten van die donkere kleur?

Beetje anders dan het commercieel product; ik vrees dat als het te donker is het kan "afschrikken"?

Ik had slechts 2 flessen gemaakt en deze staan nog enkele weken te rusten. Een vriend had reeds geproefd en vond deze aangenaam om te drinken. Het is idd een stuk donkerder, maar afschrikken doet het niet. De smaak is ook verschillend van de commerciële Pernod. En met verschillend bedoel ik zeker niet slechter, maar eerder natuurlijker dan die artificiële smaakjes die de grote huizen toevoegen. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zal later vandaag even pastis recept plaatsen . wat betreft gewichten ingrediënten .
Ik heb nu even niet exact in hoofd .
Moet even naslaan .
T is ook net als gin i.d.d. een graan waaruit de basis wordt gemaakt .
De alcohol gaat in de ketel daarin de kruiden . deze worden in de ketel op 50 graden getrokken .
Na 48 uur wordt ketel gesloten en de drank overgehaald .
Na overhalen wordt de drank dan gekleurd met een deel van het maceraat wat voor het sluiten van ketel wordt apart gezet .en later toegevoegd maar ook wel op een kleine hoeveelheid verse kruiden nagetrokken .
Ook wordt pastis wel gemaakt op een basis alcohol uit een druiven vergisting (wijn) gestookt .
Waardoor nog fruitiger aroma aan de pastis .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In begin 1912 kwam er een verbod op absinth .
Door dit verbod stonden enkele grote distilleerderijen op omvallen .
Pernod pontalier , Paul Ricard een paar van de bekendste.
Om toch de vraag om anijs likeuren kwamen dranken als Anis en Pastis op de markt .
Beide uitgeklede vormen van Absinth .
Nu ben ik zelf een absinth liefhebber en is het een van standaard dranken mijn daarom moest ik de " nazaten " van absinth even naslaan .

Anis is een distillaat van anijszaad, steranijs , venkel en 1of 2 aanvullende kruiden .
Deze wordt dus geheel gedistilleerd met kruiden in ketel .
Pastis is een drank op basis van een uit druiven gestookte alcohol ook wordt voor de " goedkopere " wel granen alcohol gebruikt .
Hierin wordt 12 - 24 uur op 50gr een aantal kruiden getrokken . dit maceraat wordt in 2 delen gesplitst . dit kan zijn 50/50 of 2/3 -1/3 .
Een deel wordt gedistilleerd en tweede deel na distillatie bijgevoegd.
Ook wordt het geheel wel gedistilleerd en daarna opnieuw de kruiden in een 1/4 of helft deel van het eerste maceraat na getrokken .

Pastis :
Alc uit druiven gestook 85% ( eventueel Op een enkel graan alcohol )
per 5 liter:
Steranijs 75 gr
anijszaad 75 gr
citroenmelisse 15 gr
venkel 50 gr
lindebloesem 30 gr
zoethout 30 gr
sinaasappel schillen 30 gr

Beantwoorden
2 Reacties
(@ramonis)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

New Member
Berichten: 1

@robbert goedendag, heel erg bedankt voor dit oqstis recept. ik ga er vd week mee aan de gang. 

vraag:

venkel, is dat venkelzaad?

gr

Ramon

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@ramonis inderdaad  venkel zaad

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Super! Bedankt voor het recept en het gedetailleerde stappenplan. Weer een juweeltje bij in mijn electronisch receptenboek.

Vraagje: ik ga ervan uit dat wanneer je 1/3 maceraat toevoegt bij je distillaat dat je het eindprodukt zo kan lageren. In het tweede geval, waar je de kuiden opnieuw even natrekt in een deel van het distillaat, dien je het na het macereren, filteren en beide bijeen te voegen, te verdunnen met mineraalwater. Welk alcoholgehalte van het eindprodukt raad je aan?

Zo, citroenmelisse en lindebloesem heb ik niet op stock en dien ik online te bestellen.

Dit plan ik in voor volgende maand. Eerst opniew een gin stoken daar de eerste versie te sterk van smaak was (+ overdaad aan lavendelsmaak, zelfs na aanlengen van neutrale)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het deel maceraat wat je toevoeg Haal je eerst door filter en dan breng je delen samen .
Pastis is drank op 40-45%
Hou 2 % hoger aan dan je het eindproduct op wil drinken .
Je kunt het met wel water / bronwater op drink sterkte breng .

I.d.d. je kunt zodra beide delen samen zijn gevoegd kun je het zo lageren .

(Lavendel smaak die te sterk is in gin kun je wat afzwakken / compenseren met citroensap .of na trekken op Citroen of limoen schillen .)

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?