Bij mijn favoriete turkse supermarkt zag ik flessen üzüm pekmezi staan.Druivenmelasse noemt men dat, het wordt net als appelstroop ook wel op brood gegeten.
Zou het qua eindresultaat) interessant zijn om dit eens te vergisten en af te stoken? Heeft iemand dit wel eens geprobeerd misschien?
En in welke verhouding zou ik dit het beste op kunnen starten (ik werk meestal met bakkersgist)
Alle tips zijn welkom.
Zoef
Oké dan, “Project Pekmez” gaat beginnen. Zojuist even teruggereden naar de winkel en 14 liter van het goedje aangeschaft.
Totaalprijs daarvoor €41,86.
Ik wil het gaan verdelen over 2 Stookwinkel-vaten van 25 liter elk, wat neer zal komen op ruwweg 5kg suiker per vat en dan vergisten met wijngist*. (*Thanks @Robert)
Zijn er nog lieden die een inschatting kunnen geven van:
- Verwachtte vergistingstijd
- Verwacht smaakprofiel, en wat zou ik er misschien van moeten/kunnen maken? (Ik zal het tzt afstoken met koperen Alambiek op T500)
- Moet er misschien nog voeding bij tijdens vergisting?
- Andere “Do’s or Don’ts” ??
Een vrolijke zondag verder….
Ik volg! Ben benieuwd.
Leuke vertaling:" bewaar de verpakking in de koelkast na uithongering"
Vandaag dan écht begonnen met mijn Pekmez projectje.2x 7Kg van het goedje verdeeld over 2 vergistingsvaten, aangevuld tot 26 liter elk.
Op beide 2 zakjes CL23 gist gebruikt en een halve witte boterham zodat er ook wat te eten is voor de hard werkende gist celletjes.
Start temperatuur 30 graden en Ph 4,5
eerste bubbels al gehoord na 10 min.
ben benieuwd….
Ik ga dit met belangstelling volgen. En ondertussen kijken of de Turkse supermarkt hier het ook verkoopt 😀
Hier nog wat weetjes over Pekmez:
http://mijnmixedkitchen.blogspot.com/2014/02/pekmez-druivensiroop.html?m=1
Het wordt steeds leuker dit.
Ik was vandaag nog even in “mijn” winkel en zag dat er echt heel veel verschillende merken en soorten zijn.
Onder andere ook Pekmez van Johannisbrood en Moerbei 😃
Kan iemand iets roepen over de smaken van deze twee?