Meldingen
Alles wissen

Pekmez (turkse druivenmelasse)

Pagina 1 / 2

zoef
Berichten: 74
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Bij mijn favoriete turkse supermarkt zag ik flessen üzüm pekmezi staan.Druivenmelasse noemt men dat, het wordt net als appelstroop ook wel op brood gegeten.

Zou het qua eindresultaat) interessant zijn om dit eens te vergisten en af te stoken?  Heeft iemand dit wel eens geprobeerd misschien?
En in welke verhouding zou ik dit het beste op kunnen starten (ik werk meestal met bakkersgist)

Alle tips zijn welkom.

Zoef

1651999727-6C1CC51C-76C0-4729-95CF-FCBB3794F247.jpeg
Beantwoorden
50 reacties
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8661

@zoef wat ik er over lees zou het prima bruikbaar zijn.   Fraag alleen aan iemand die de taal leest of er op staat of er concerverings middel inzit. Zoniet kun je het verdunnen in warm water met wat Citroenzuur om de gekarameliseerde suikers wat makkelijker vergistbaar te maken .  Het is sterk ingekookt product  . . Bij een te hoge brix wil het niet of slecht gisten.  Kies een wijngist ( QA23 lalvin b.v )

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 6700

@robbert het is net als het druivenconcentraat denk ik. Puur kun je het niet vergisten dus sowieso verdunnen. 70% suiker 👍

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8661

@stookforum het lijk dat er ook meer vezels in moeten zitten. Een soort kruizing melasse en compote.  Het zal zeker verdunt moeten tot onder  23  Bx

 

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

@stookforum 

Jan, heb jij ook wijngist (QA23 lalvin) op de plank liggen? Robbert tipte me namelijk om dat hierbij te gebruiken….

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 6700

@zoef hoi Zoef, nee dat niet. Maar wel het gehele assortiment wijngisten van Mangrove Jacks. SN9 en  CL23 vergisten helemaal droog. Ook wordt er voor druivenconcentraat vaak Champagnegist gebruikt.

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

@stookforum : stel dat ik er iets “Cognac achtigs”  van wil maken. Welke gist zou dan het beste zijn?

Ik heb nog van die (limousin) Frans Eiken blokjes liggen.
Zou dat een goede combi zijn straks?

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 6700

@zoef als het inderdaad vergelijkbaar is met het druivenconcentraat zou ik hem vergisten met een wijngist zoals de CL23. Je zou er inderdaad een Cognac/Brandy mee kunnen maken. De Limousine eikenblokjes zijn daar zeker voor te gebruiken.

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

@stookforum thanks Jan, dat geeft me alvast goede richting 👍🏻

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@zoef 

Na wat klik- en vertaalwerk lijkt het halal te zijn en vrij van toevoegingen. Rijk aan mineralen en sporenelementen. Is er ook in andere varianten zoals moerbei. Zeer interessant. Thnx voor het posten. 

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

dankje @lemmy. Soms loop je inderdaad zomaar tegen zoiets aan.
Er stonden trouwens een heleboel meer varianten merken van deze Pekmez in de winkel waar ik kom. Ben benieuwd wat de uitkomst zal worden 😉

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2609
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Google lens geeft de volgende vertaling

1652009709-Screenshot_2022-05-08-13-34-40-58_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

Merci voor het vertalen @alchemist !!

Beantwoorden
zoef
Berichten: 74
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Oké dan, “Project Pekmez” gaat beginnen. Zojuist even teruggereden naar de winkel en 14 liter van het goedje aangeschaft. 
Totaalprijs daarvoor €41,86.

Ik wil het gaan verdelen over 2 Stookwinkel-vaten van 25 liter elk, wat neer zal komen op ruwweg 5kg suiker per vat en dan vergisten met wijngist*. (*Thanks @Robert)

Zijn er nog lieden die een inschatting kunnen geven van:

- Verwachtte vergistingstijd
- Verwacht smaakprofiel, en wat zou ik er misschien van   moeten/kunnen maken? (Ik zal het tzt afstoken met koperen Alambiek op T500)
- Moet er misschien nog voeding bij tijdens vergisting?
- Andere “Do’s or Don’ts” ??

Een vrolijke zondag verder….

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2281
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Ik volg! Ben benieuwd.

Leuke vertaling:" bewaar de verpakking in de koelkast na uithongering"

Beantwoorden
1 Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

@murmillo haha, ik zie dit nu pas. Dat is inderdaad onbedaarlijk grappig 🤣

Beantwoorden
zoef
Berichten: 74
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Vandaag dan écht begonnen met mijn Pekmez projectje.2x 7Kg van het goedje verdeeld over 2 vergistingsvaten, aangevuld tot 26 liter elk.

Op beide 2 zakjes CL23 gist gebruikt en een halve witte boterham zodat er ook wat te eten is voor de hard werkende gist celletjes.

Start temperatuur 30 graden en Ph 4,5

eerste bubbels al gehoord na 10 min.

ben benieuwd….

1654438404-3880EC85-DA63-4A09-B2C3-643982CD6F24.jpeg
Beantwoorden
7 Reacties
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

Gist gestart

1654438466-859DF418-D5DB-49BA-854B-6BA41C5A69F9.jpeg
Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

Broodje erin

1654438521-A0C6921E-CDB3-4EE1-A673-EBD981C50C2F.jpeg
Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

Deksel erop met info, waterslot daarna erop gedaan.

1654438579-3F48D9F5-B48E-4D46-AEBF-0C2FFB68CF35.jpeg
Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2281

@zoef leuk project!

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 404

@zoef Enig idee wat je begin SG was?

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

@mccorner: Yep, begin SG was ca 1075. (Vergeten op de deksel te schrijven, maar inmiddels erop gezet.

ik vind dat altijd fijn om al die gegevens op de deksel te zetten met een sharpie. (Gaat er later ook gemakkelijk weercvanaf met….jaja een beetje voorloop 😆)

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 404

@zoef Aha, dank je. Dat geeft een goede indruk wat de verhoudingen moeten zijn, want dit is volgens mij een heel mooi begin SG....

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 404
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Ik ga dit met belangstelling volgen. En ondertussen kijken of de Turkse supermarkt hier het ook verkoopt 😀 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden
Beantwoorden
zoef
Berichten: 74
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Het wordt steeds leuker dit.
Ik was vandaag nog even in “mijn” winkel en zag dat er echt heel veel verschillende merken en soorten zijn.

Onder andere ook Pekmez van Johannisbrood en Moerbei 😃

Kan iemand iets roepen over de smaken van deze twee?

Beantwoorden
7 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 404

@zoef Van internet geplukt:
In het najaar worden de groene peulen van Johannesbroodboom bruin. Deze zijn rauw te eten, als je erin bijt kraakt het als een taai koekje, smaakt wat zoetig en lijkt op cacao. Het grote verschil met cacao is dat de peul bomvol fructose (suiker) zit, snoepgoed wat je zo van de boom plukt.

De smaak van een rijpe moerbei is uitzonderlijk zuurzoet en aromatisch. Het is werkelijk een vrucht met een fijne smaak. De vruchten zijn zeer zacht zodat ze bij de minste aanraking hun sap verliezen en op vingers en kleren rode vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn.

Zelf met geen van beide ervaring...

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74
Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Trusted Member
Berichten: 74

Wat foto’s van het Pekmez schap in de supermarkt 

1654542004-747F77ED-C014-47BD-8A1B-414E20F54EFE.jpeg
Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 404

@zoef Oh wow! Waar is deze supermarkt? Ik ben er nog niet aan toegekomen om bij "mijn eigen Turk" te gaan kijken, maar ik kan me niet herinneren iets dergelijks daar te hebben gezien....

Beantwoorden
zoef