Meldingen
Alles wissen

Pekmez (turkse druivenmelasse)

Pagina 1 / 2

zoef
Berichten: 87
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bij mijn favoriete turkse supermarkt zag ik flessen üzüm pekmezi staan.Druivenmelasse noemt men dat, het wordt net als appelstroop ook wel op brood gegeten.

Zou het qua eindresultaat) interessant zijn om dit eens te vergisten en af te stoken?  Heeft iemand dit wel eens geprobeerd misschien?
En in welke verhouding zou ik dit het beste op kunnen starten (ik werk meestal met bakkersgist)

Alle tips zijn welkom.

Zoef

1651999727-6C1CC51C-76C0-4729-95CF-FCBB3794F247.jpeg
Beantwoorden
60 reacties
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@zoef wat ik er over lees zou het prima bruikbaar zijn.   Fraag alleen aan iemand die de taal leest of er op staat of er concerverings middel inzit. Zoniet kun je het verdunnen in warm water met wat Citroenzuur om de gekarameliseerde suikers wat makkelijker vergistbaar te maken .  Het is sterk ingekookt product  . . Bij een te hoge brix wil het niet of slecht gisten.  Kies een wijngist ( QA23 lalvin b.v )

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@robbert het is net als het druivenconcentraat denk ik. Puur kun je het niet vergisten dus sowieso verdunnen. 70% suiker 👍

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stookforum het lijk dat er ook meer vezels in moeten zitten. Een soort kruizing melasse en compote.  Het zal zeker verdunt moeten tot onder  23  Bx

 

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@stookforum 

Jan, heb jij ook wijngist (QA23 lalvin) op de plank liggen? Robbert tipte me namelijk om dat hierbij te gebruiken….

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@zoef hoi Zoef, nee dat niet. Maar wel het gehele assortiment wijngisten van Mangrove Jacks. SN9 en  CL23 vergisten helemaal droog. Ook wordt er voor druivenconcentraat vaak Champagnegist gebruikt.

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@stookforum : stel dat ik er iets “Cognac achtigs”  van wil maken. Welke gist zou dan het beste zijn?

Ik heb nog van die (limousin) Frans Eiken blokjes liggen.
Zou dat een goede combi zijn straks?

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@zoef als het inderdaad vergelijkbaar is met het druivenconcentraat zou ik hem vergisten met een wijngist zoals de CL23. Je zou er inderdaad een Cognac/Brandy mee kunnen maken. De Limousine eikenblokjes zijn daar zeker voor te gebruiken.

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@stookforum thanks Jan, dat geeft me alvast goede richting 👍🏻

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

@zoef 

Na wat klik- en vertaalwerk lijkt het halal te zijn en vrij van toevoegingen. Rijk aan mineralen en sporenelementen. Is er ook in andere varianten zoals moerbei. Zeer interessant. Thnx voor het posten. 

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

dankje @lemmy. Soms loop je inderdaad zomaar tegen zoiets aan.
Er stonden trouwens een heleboel meer varianten merken van deze Pekmez in de winkel waar ik kom. Ben benieuwd wat de uitkomst zal worden 😉

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Google lens geeft de volgende vertaling

1652009709-Screenshot_2022-05-08-13-34-40-58_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

Merci voor het vertalen @alchemist !!

Beantwoorden
zoef
Berichten: 87
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Oké dan, “Project Pekmez” gaat beginnen. Zojuist even teruggereden naar de winkel en 14 liter van het goedje aangeschaft. 
Totaalprijs daarvoor €41,86.

Ik wil het gaan verdelen over 2 Stookwinkel-vaten van 25 liter elk, wat neer zal komen op ruwweg 5kg suiker per vat en dan vergisten met wijngist*. (*Thanks @Robert)

Zijn er nog lieden die een inschatting kunnen geven van:

- Verwachtte vergistingstijd
- Verwacht smaakprofiel, en wat zou ik er misschien van   moeten/kunnen maken? (Ik zal het tzt afstoken met koperen Alambiek op T500)
- Moet er misschien nog voeding bij tijdens vergisting?
- Andere “Do’s or Don’ts” ??

Een vrolijke zondag verder….

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik volg! Ben benieuwd.

Leuke vertaling:" bewaar de verpakking in de koelkast na uithongering"

Beantwoorden
1 Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@murmillo haha, ik zie dit nu pas. Dat is inderdaad onbedaarlijk grappig 🤣

Beantwoorden
zoef
Berichten: 87
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vandaag dan écht begonnen met mijn Pekmez projectje.2x 7Kg van het goedje verdeeld over 2 vergistingsvaten, aangevuld tot 26 liter elk.

Op beide 2 zakjes CL23 gist gebruikt en een halve witte boterham zodat er ook wat te eten is voor de hard werkende gist celletjes.

Start temperatuur 30 graden en Ph 4,5

eerste bubbels al gehoord na 10 min.

ben benieuwd….

1654438404-3880EC85-DA63-4A09-B2C3-643982CD6F24.jpeg
Beantwoorden
7 Reacties
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

Gist gestart

1654438466-859DF418-D5DB-49BA-854B-6BA41C5A69F9.jpeg
Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

Broodje erin

1654438521-A0C6921E-CDB3-4EE1-A673-EBD981C50C2F.jpeg
Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

Deksel erop met info, waterslot daarna erop gedaan.

1654438579-3F48D9F5-B48E-4D46-AEBF-0C2FFB68CF35.jpeg
Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@zoef leuk project!

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 476

@zoef Enig idee wat je begin SG was?

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@mccorner: Yep, begin SG was ca 1075. (Vergeten op de deksel te schrijven, maar inmiddels erop gezet.

ik vind dat altijd fijn om al die gegevens op de deksel te zetten met een sharpie. (Gaat er later ook gemakkelijk weercvanaf met….jaja een beetje voorloop 😆)

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 476

@zoef Aha, dank je. Dat geeft een goede indruk wat de verhoudingen moeten zijn, want dit is volgens mij een heel mooi begin SG....

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ga dit met belangstelling volgen. En ondertussen kijken of de Turkse supermarkt hier het ook verkoopt 😀 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
zoef
Berichten: 87
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het wordt steeds leuker dit.
Ik was vandaag nog even in “mijn” winkel en zag dat er echt heel veel verschillende merken en soorten zijn.

Onder andere ook Pekmez van Johannisbrood en Moerbei 😃

Kan iemand iets roepen over de smaken van deze twee?

Beantwoorden
7 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 476

@zoef Van internet geplukt:
In het najaar worden de groene peulen van Johannesbroodboom bruin. Deze zijn rauw te eten, als je erin bijt kraakt het als een taai koekje, smaakt wat zoetig en lijkt op cacao. Het grote verschil met cacao is dat de peul bomvol fructose (suiker) zit, snoepgoed wat je zo van de boom plukt.

De smaak van een rijpe moerbei is uitzonderlijk zuurzoet en aromatisch. Het is werkelijk een vrucht met een fijne smaak. De vruchten zijn zeer zacht zodat ze bij de minste aanraking hun sap verliezen en op vingers en kleren rode vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn.

Zelf met geen van beide ervaring...

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87
Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

Wat foto’s van het Pekmez schap in de supermarkt 

1654542004-747F77ED-C014-47BD-8A1B-414E20F54EFE.jpeg
Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 476

@zoef Oh wow! Waar is deze supermarkt? Ik ben er nog niet aan toegekomen om bij "mijn eigen Turk" te gaan kijken, maar ik kan me niet herinneren iets dergelijks daar te hebben gezien....

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@mccorner: Dat is in het pittoreske Apeldoorn:

https://indebuurt.nl/apeldoorn/gids/ozbaktat-supermarkt/

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 476

@zoef Ai, beetje ver vanaf de Randstad 😀

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@mccorner: Tsja, daarom woon ik liever in het midden, en niet zo aan de rand 😂.

Gewoon een leuk uitje van maken (en Stookwinkel van @Jan is ook nog vlakbij hier)

Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 64
(@rossieking)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Leuk project 🙂 Ben benieuwd wat de eindresultaten zijn.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou, "mijn Turk" heeft idd Pekmez, 4 euro voor een pot van 700 gram. Ik wacht wel even op de uitkomst van het experiment van @zoef en tot ik weer eens in de buurt van Apeldoorn ben😊. Ben wel een fan van hun grote sortering aan BBQ vlees en vooral hun assortiment aan kruiden.

Beantwoorden
3 Reacties
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

*UPDATE*

Na iets meer dan 7 weken is SG van de Pekmez wash 1075 gezakt tot ongeveer 1000.
Waterslotjes zwijgen, smaak is best vol, maar totaal niet meer zoet.

Ik denk dat ik de boel morgen maar eens ga afstoken met de Alambiek (helm) op m’n T500 boiler.

tips blijven welkom…

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@zoef ben enorm benieuwd zoef.

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@murmillo I”ll keep you posted 😁

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@zoef Dan zou je toch op ruim 9,5% alcohol moeten zitten, netjes! 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@mccorner yeah! 💪🏼

Beantwoorden
zoef
Berichten: 87
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zoals voorgenome; Vanochtend de Pekmez-stookwijn in mijn t500 boiler geklotst. Rook direct al erg lekker!

rest van de dag gebruikt om twee volle ketels af te stoken met de koperen lambic. Vermogen teruggeschroefd op ca 140 à 150Volt waardoor het lekker rustig verliep.

1658866299-D900B4F9-A5F2-4E72-A4AC-810C86BF7CFD.jpeg
Beantwoorden
zoef
Berichten: 87
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

En ja…. Dan het resultaat: Ruim 10 liter (bijna 11) van ongeveer 43%. Ik ben er blij mee.

smaak en geur zijn zondermeer lekker te noemen. Ik moest direct denken aan de Schnaps die je tijdens wintersportvakanties vaak krijgt aangeboden van het huis in lokale restaurants.

grote vraag is : Wat nu?

Wat zal ik er mee gaan doen? Nogmaals stoken? Laten verouderen? Op houtblokjes wegzetten? (Ik had eigenlijk een soort cognac/vieux achtigs in gedachten toen ik begon)

Of zijn er nog andere bijzondere suggesties van medestokers die ik niet mag missen??

1658867139-91A0FC66-F358-4221-A7B2-93E645C7A3D4.jpeg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@zoef ik zou met een experiment als dit minimaal 2 keer stoken. Eerst 1/3 ruwstoken en dan een 2de keer stoken en voorloop + naloop verwijderen. Ik zou zeker een deel op eiken zetten zoals limousineiken. (Verkrijgbaar bij stookwinkel) een vat is ook mooi maar daar heb ik nog nooit mee gewerkt dus behalve wat iedereen mij vertelt kan ik daar weinig over zeggen. Dus een deel laten rusten zodat het rijpt als blanke eau de vie. Dan zou ik nog een deel gebruiken als basis in de tiny reeks. 

Maar de grootste vraag is, "hoe ruikt, smaak het na 2 keer stoken?"

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@zoef Ik zou idd ook voor een tweede stook gaan. En wat daarna is natuurlijk een kwestie van eigen voorkeur. Ik heb één keer de alcohol uit druiven concentraat van stookwinkel gebruikt als basis voor ouzo, was de lekkerste die ik ooit gemaakt heb 😀 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?