Meldingen
Alles wissen

Percentagepuzzel


Berichten: 6
Topic starter
(@wijnand)
Active Member
Deelgenomen: 3 weken geleden

Ik vraag me af hoe ik het percentage kan berekenen van de kersenlikeur die ik ga maken. Het gaat om een klassiek recept dat ongeveer hier op neer komt:

Ik ontpit en halveer 2 kg kersen. Daar gaat een liter alcohol van 93% op en 2 liter kandijsiroop, met nog wat kruiden. In totaal zit er zo'n 4,5 liter in de fles. Na twee weken filter ik de vloeistof eruit. Ik heb dan 2,5 liter rode kersenlikeur en 2 kg heerlijk alcoholische kersen voor op ijs of zo.

Hoe bepaal ik het alcoholpercentage van de kersenlikeur? 

Beantwoorden
9 reacties
1 Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 391

@wijnand aangezien alcohol uitgedrukt wordt in volumeprocent is dit makkelijk uit te rekenen. In een liter alcohol van 93% zit dus 930 ml pure alcohol.

Je 2 kg kersen nemen ook een bepaald volume in, laat ons zeggen 1,5 liter.

Samen heb je dus 1 liter alcohol van 93% + 2 liter siroop + 1,5 liter kersen dus 4,5 liter samen. Bij het macereren verdeelt de 930 ml pure alcohol zich over die 4,5 liter, trekt ook in de kersen. Finaal heb je dus 0,93 liter / 4,5 liter = 20,67% in je drankje.

Nou kan je gaan muggenziften dat fruit meer of minder alcohol opslorpt dan vloeistof maar grosso modo klopt de berekening. Door de aanwezigheid van de suiker kan je het met de dobber niet meer meten.

Wanneer ik likeuren maak en ik hou het fruit appart dan gooi ik het in mijn vevor ketel met water en destilleer alle alcohol uit het fruit met de reflux kolom en daar komt toch flink wat uit.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 628
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heel eenvoudig

Je distilleert de vloeistof, je neemt een dobber en leest het alcoholpercentage af.

🙂

Cheers

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 504
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je begin alcohol is 93%, we hebben het dan over alcohol by volume (ABV). Daar gaat 2 liter bij aan siroop, dan heb je dus een ABV van 93 / 3 = 31 %. Het volume verandert doordat er wat in de kersen blijft, maar het percentage blijft gelijk (op minimale verschillen na door de mate waarin alcohol en water worden opgenomen door de kersen).

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@wijnand)
Active Member
Deelgenomen: 3 weken geleden

Goed gedacht McCorner, maar Odevie betrekt ook de kersen in het verhaal en daar zit mijn puzzel.

Kersen bestaan voor 70% uit sap. Wat ik mij afvraag is of dat sap volledig mengt met de rest van de vloeistof in de tijd dat het staat te macereren, wat Odevie dus aanneemt. In dat geval heb ik 1,4 liter méér vocht dus zou het percentage 93 / 4,4 = 21 % zijn. En dat scheelt een slok op een borrel...

Ik vermoed dat de waarheid dichter in de buurt van de 21% ligt dan van de 31%.

Nog meer mensen met kennis van fruit in alcohol?

Beantwoorden
2 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 391

@wijnand klopt, de alcohol verdeelt zich over het totale volume. Het sap uit de kersen kleurt toch ook de hele likeur lekker rood. Dat is de essentie van macereren, smaken en geuren in oplossing brengen, je start met een heldere neutrale alcohol en bekomt een lekkere, rode likeur. Wanneer je een kers eet zal die ook naar alcohol smaken, toch?

Ik merk gewoon dat er flink wat alcohol in het uitgelekte fruit zit wanneer ik fruit terug meng met water en destileer met de kolom.

Beantwoorden
(@wijnand)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 6

@odevie Reken maar dat die kersen naar alcohol smaken!

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 504
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Andere mogelijkheid is om de suiker oplossing pas later toe te voegen en na het macereren eerst met een dobber het alcoholpercentage te meten. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@wijnand)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 6

@mccorner Goed bedacht, maar ik vrees dat de fructose uit de kersen de meting verpest. De densimeter werkt alleen met een alcohol-water mengsel.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 504
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hmmm, ja, dat heb je natuurlijk ook er nog in. Ik heb in het verleden met wij maken een vinometer gebruikt, maar het bereik daarvan is denk ik niet toereikend....

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?