Ik vraag me af hoe ik het percentage kan berekenen van de kersenlikeur die ik ga maken. Het gaat om een klassiek recept dat ongeveer hier op neer komt:
Ik ontpit en halveer 2 kg kersen. Daar gaat een liter alcohol van 93% op en 2 liter kandijsiroop, met nog wat kruiden. In totaal zit er zo'n 4,5 liter in de fles. Na twee weken filter ik de vloeistof eruit. Ik heb dan 2,5 liter rode kersenlikeur en 2 kg heerlijk alcoholische kersen voor op ijs of zo.
Hoe bepaal ik het alcoholpercentage van de kersenlikeur?
Heel eenvoudig
Je distilleert de vloeistof, je neemt een dobber en leest het alcoholpercentage af.
🙂
Cheers
Je begin alcohol is 93%, we hebben het dan over alcohol by volume (ABV). Daar gaat 2 liter bij aan siroop, dan heb je dus een ABV van 93 / 3 = 31 %. Het volume verandert doordat er wat in de kersen blijft, maar het percentage blijft gelijk (op minimale verschillen na door de mate waarin alcohol en water worden opgenomen door de kersen).
Goed gedacht McCorner, maar Odevie betrekt ook de kersen in het verhaal en daar zit mijn puzzel.
Kersen bestaan voor 70% uit sap. Wat ik mij afvraag is of dat sap volledig mengt met de rest van de vloeistof in de tijd dat het staat te macereren, wat Odevie dus aanneemt. In dat geval heb ik 1,4 liter méér vocht dus zou het percentage 93 / 4,4 = 21 % zijn. En dat scheelt een slok op een borrel...
Ik vermoed dat de waarheid dichter in de buurt van de 21% ligt dan van de 31%.
Nog meer mensen met kennis van fruit in alcohol?
Andere mogelijkheid is om de suiker oplossing pas later toe te voegen en na het macereren eerst met een dobber het alcoholpercentage te meten.
Hmmm, ja, dat heb je natuurlijk ook er nog in. Ik heb in het verleden met wij maken een vinometer gebruikt, maar het bereik daarvan is denk ik niet toereikend....