Hallo,
drie weken geleden hebben mij vrouw en ik drie gistvaten (30l) gevuld met perenpulp. Dankzij de molen was dat vrij vlot te doen. Steeltje en pitjes eruit en hup, de molen in.
De vaten voor zo'n 3/4 gevuld met pulp en daarna redelijk heet water.
3 gram pectolase per vat er doorheen geroerd en een dag laten trekken.
Met de suikermeter gemeten: alle drie rond de 1035
Toen heb ik met wat geperste peren drie literflessen sap aangemaakt en Prestige fruit schnapps gist op laten starten. In mijn ogen leek het na een paar uurtjes al redelijk te gisten.
Vervolgens heb ik de flessen leeg gegooid in de gistvaten, doorgeroerd en alles weg gezet. De watersloten begonnen redelijk te pruttelen (niet zoals bij de schone alcohol turbo gist, maar toch aardig).
Na een week heb ik de pulp doorgeroerd en zijn we op vakantie gegaan.
Nu twee weken later (pulp zit er dus drie weken in) stonden alle drie de watersloten gelijk en geen gepruttel meer. Dus heb ik even een test gedaan. Suiker was zo rond de 1020 (best wel hoog), maar ik meet geen alcohol.
OK, ik doe dus iets niet goed.
Ik heb bewust geen suiker toegevoegd omdat ik het pure fruitsuiker wilde gebruiken.
Was dat de fout en moet ik toch suiker toevoegen? Zo ja, hoeveel?
Heb ik de Prestige fruit schnapps (ook zonder suiker) niet goed opgestart? Had daar ook suiker in gemoeten?
Of had ik dat met andere sap (pak appelsap?) moeten opstarten?
En bovenal, kan ik de vergisting van de huidige pulp nog opstarten?
Groeten,
Kees
Hi Kees, ik heb hier inmiddels acht vaten peren staan die inmiddels al een week hard aan het pruttelen zijn. Waar baseer je op dat er geen alcohol in zit? Heb je al geproefd? Ik ben zelf ook net begonnen, maar door constant te proeven kom ik wel steeds verder.
Mijn eerste fruit had ik netjes voorgekookt en te snel de voorgewerkte gist bij gegooid. Dan zijn de temperaturen te verschillend en lukt het niet. Goed laten afkoelen was mijn eerste lesje.
Wat is de temperatuur in de kamer?
neem aan je kachel niet aanlaat als je op vakantie gaat !
hoi ik als fruitstoker en heb er al vele liters gestookt doe het zo : fruit wassen in 4 snijden dan door de molen en direkt in het vat onder de 30° temp gist erbij en ook suiker of niet (eigen gedacht of je dit wil of niet ) en dan rustig laten gisten ! die vaten staan nu op een plaats waar het 16° is en die gisten rustig ook de rum ! het enige wat je bij stoken of voor bereiden moet hebben is GEDULD en dan komt het wel goed zelfs met een suikerwater kan je niet in 1 week stoken
Allemaal bedankt voor jullie antwoorden.
Ik heb het doorgeroerd omdat alle pulp drijft en de bovenkant bruin werd. Ik heb, dacht ik ergens op een Belgische site gelezen van het doorroeren. Ik zal het nu niet meer doen.
De alcohol en sg heb ik gemeten door onder de pulp de heldere vocht af te tappen. Maar blijkbaar kan ik dus niet met de dobber het alcohol meten. Na de eerste week heb ik inderdaad geproefd en leek mij het wel enigszins naar alcohol te smaken.
De kamertemperatuur schommelt rond de 19-21 graden. De kinderen bleven thuis, dus wilde ik ze niet teveel in de kou zetten 🙂
Hard aan het pruttelen zijn ze nooit geweest. Maar nu staat het level in het waterslot gelijk, er wordt helemaal niet meer geprutteld.
Is de wijn nu nog te redden? Zo ja, hoe?
Of ben ik 3 vaten kwijt?
@evds3: Welke gist gebruik jij? Ik vind die keuze altijd het moeilijkst.
Op advies van Jan heb ik die Prestige fruit schnapps gist gebruikt.
Al het begin is moeilijk, maar ik wil het nog niet opgeven.
niet roeren en fruitgist van de stookwinkel is goed maar eens en nog eens geduld moet je hebben ! ik maak mijn fruit in de vaten gist erop suiker of niet moet je zelf weten en tijd geven en rustig laten gisten en zeker geen turbogist er zijn betere gisten ! ik heb 100l peren en appels al een maand op gist staan en elke dag elk uur blub ook met melasserum eens per uur blub suikerwater 2 of 3 of 5 keer per dag als ik er ben blub ook je moet het tijd geven en heb of wil je veel hebben koop bij jan wat extra emmers en een goede tip vul elke week een emmer en eens de eerste klaar is zal je elke week kunnen stoken maar geduld is de hoofdzaak
gr erik
mijn peren