Meldingen
Alles wissen

PH waaarde verbeteren


Cosmoscar
Berichten: 31
Topic starter
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na het mislukken van mijn laatste whisky avontuur (de hele batch was bedorven en stonk een uur in de wind) wil ik het anders aanpakken.

Heb een schrootmolen gekocht en een grotere kookketel en gaspit aangeschaft.

Met als doel kwaliteitsverbetering in het algemeen, betere hygiëne, en een hogere opbrengst.

Ik heb de filmpjes gezien over whisky maken en wil PH gaan meten en corrigeren. (tussen 5 en 6 zou het beste zijn?)

Welke corrigerende spulletjes raden jullie aan?

Lees iets over calcium sulfaat, citroenzuur, melkzuur, natrium bicarbonaat, fosforzuur, zwavelzuur

Wat is het beste?

Thx

Oscar

 

 

 

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
3 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@cosmoscar voor whiskey moet het ph bij maischen  5,4 tot 5,6 wezen . Aan eind van maïschen is rond 5,2 een goed begin voor vergisting.

Wanneer je kleine stapjes in ph waarde wil maken gebruik je calcium carbonaat voor verhogen . Bij grotere stap een natrium bicarbonaat of .natrium hydroxide .

Bij verlagen van ph de kleine stappen met b.v. citroen of wijnsteenzuur. Grotere stappen phosforzuur .

Tijnden gistings proces zal ph verlopen meestal naar hoger zuur dus lager ph waarde . Let op dat je daarom bij een langere gistperiode niet te laag in ph zakt .

Wanneer een vergistingen slepende word of wanneer je te lang wacht met afstoken kan de masch zuurder worden en zuuren alcohol gaan binden hierdoor krijg je acetaat vorming wat de maisch verknalt ook kan er door autolyse van dode gistcellen zwavelwaterstof onstaan dit geeft een nare lucht en verknalt de masch . Dus wacht nooit te lang na gisting met afstoken .

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wel die vraag stel ik mij ook af. Elk zal wel zijn voordelen en nadelen hebben. Een leuke film om te bekijken is: 

 

Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 31
Topic starter
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank voor jullie adviezen. Top.

Ik kan er wat mee. 

Oscar

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?