Ik heb gisteren 2 emmers pruimen verzameld van het ras Opal. Het was ongelooflijk hoeveel er aan de 2 nog tamelijk jonge bomen zat, nooit eerder gezien. Aan de takken clusters gelijk druiven. Het plukken ging snel, gewoon met twee hander eraf grissen. Er zit daarom ook wel een niet geheel rijpe pruimen tussen, ik schat 5 %. De pruimen met boteritus heb ik al weggegooid. Vandaag komt de still en vergistingsvaten. Moet dus snel aan de slag doch 0 , 0 ervaring afgezien van het maken van 300 L wijn uit Rauch druivensap. Zie mijn bijdrage onder voorstelling
Vragen:
- niet geheel rijpe vruchten mee laten gisten of appart houden?
- Hoe maak ik een batch voor het gisten? Hoeveel pruimen / water / suiker?
- Ik heb altijd gewone droge gist gebruikt. Ging prima voor het maken van wijn. Nu moet het de basis worden voor stoken.
- Welke omgevingstemperatuur voor het vergisten. Kan in de kelder, ca. 13 C.
Korte bondige suggesties worden op prijs gesteld. Ik heb simpel op dit moment geen tijd voor lang inlezen vanwege andere projecten.
Pigion
Als er genoeg suikers in de pruimen zit is suiker niet echt nodig. Als het je eerste keer stoken wordt zou ik wel de pitten en steeltjes verwijderen(de pitten wel bewaren!) om zo minder kans op methanol te hebben. Dan de boel pureren en aanvullen met water in het vat. Die onrijpe zullen niet al teveel meerwaarde hebben.
In het vat een zakje pectolase ( https://www.stookwinkel.nl/product/west-kin-look-pectolase-pecto-enzyme/ )en na een poosje de gist eroverheen. Gisten op kamertemperatuur want bij 13 graden gaat het gist in de winterslaap.Β
De pitten kapotslaan en macereren op wat neutraal alcohol en een beetje bij doen bij de tweede stook.
Kort en bondig genoeg 😉?Β
De niet rijpe pruimen in een zak met een banaan voor 1 misschien 2 dagen
Je kunt wat pruimen diksap Rovice erbij,ik doe twee flessen op een vat,meer suiker maar wel van pruimen .Geeft gewoon meer opbrengst en maar wel beter smaak dan suikerΒ
Β
vorig jaar heb ik 1 vat 2 maanden laten gisten(geen tijd,vergeten) toen gestookt om er pure alchohol van te makenβ¦.werd mijn beste slivovitsj ooit
drinkbaar op kamertemperatuur!! Zelfs mijn BosniΓ«βs kameraad vond hem lekker
Ik gooi er gewoon een gisstarter in.
Halve liter pure druivensap
Halve t.l citroenzuur
40gr suiker
Halve t.l epsomsaltΒ
Natte bakkersgist blokje
Hier mag tie inmiddels bijna in het eiken vaatjeΒ
En dan 2 dagen laten staan. Elke dag een stukje pruim er in.
Deze keer 20kg pruimen gedaan..pfff
Beetje suikerwater erbij ( epsom salt, citroenzuur, vitaminen tabletje).Β Ik had t op 60L water gehouden met 9kg suiker.
Voedingszout erbij. En iets van 6 blokjes bakkersgist.
Op die manier had ikΒ suikergehalte van 1.075 en kon ik het kereltje 2x vullen.Β Smaak is goed,Β nu nog even in t vaatje rijpen.