Pruimen en de aangewakkerde angst.
Een goedenavond allen,
Ik heb een kleine 40kg overrijpe pruimen weten te bemachtigen. Het ontpitten is een hels karwei, dus ik als simpele boer als ik nu die pruimen in een grote pan gooi, beetje water erbij en laat maar koken, dan komt het allemaal vanzelf los en zakken die pitten wel naar de bodem. Nu heb ik het zo gedaan dat ik een klein deel over heb gehouden en de rest in een ton heb gegooid met extra suiker en gist. Nu lees ik overal horrorverhalen over cyanide methylalcohol en ben ik niet overtuigd of het wel zo kan. Wie kan er nu voor eens en altijd duidelijkheid bieden?
M.v.g.
Dun Brabo
@betyar het zijn geen horror verhalen als je gewoon nuchter nadenkt .
Laat de pitten heel en verwijder zoveel mogelijk .
Bij kapotte pitten komt cyanide vrij dat eventueel bind met ethyl tot ethyl carbamaat .
Bij hard Schillige vruchten/ steen vruchten even koken en daarbij komen pitten los en daarbij gaat ook het enzym stuk dat methyl uitstoot.
Sommige pitten zinken andere gaan drijven maar probeer zoveel mogelijk ze te verwijderen.
Gebruik geen apparaat wat pitten kapot slaat of perst. Hele pitten zullen weinig Cyanide problemen geven.
Dan is er niets om bang van te worden.
Stook bewust en niet op de Balkan wijze dan komt het goed
@robbert, het ding is nu. Ik heb op een bodem na alles in een ton gegooid. Ik ga morgenavond even erdoorheen en zal nog zoveel mogelijk pitten verwijderen.
@betyar als de pitten heel zijn gebleven hoef je niet zo zorgen te maken .
Doe ook een voorstook waarbij je de temperatuur vasthoud op 65 graden.
Ruim 40 jaar geleden ben ik begonnen en teste ik al op methyl , Cyanide, tujon .
De waardes zijn nooit angstwekkend als je bewust bezig bent .
@robbert thx. Ik heb er nog een hoop uit kunnen vissen. Het zal wel goed lopen. Het bubbelt in ieder gevaal weer goed in het waterslot.
@robbert Ik hou mijn hart vast omdat ik weet wat er allemaal fout kan gaan. Ik ben chemisch annalist. Mensen zonder ervaring die gelijk vruchten gaan vergisten begeven zich op glad ijs. De remedie in het begin is wees niet zuinig met je voor- en na-stook gebruik dat in je ruitenwisser reservoir. Of weet zeker dat je geen pitten mee vergist ook niet uit appels en peren. Die bevatten pectines en dat kan echt gevaarlijk worden. Denk aan de Indiaase bruiloften met zelf gestookte drank.
er is veel oud geneuzel over methyl en cyanides wat steeds weer door voornamelijk angst schreeuwers weer naar voren wordt gehaald .
Ethylcarbamaat komt voor in allerlei vergistings .vormen en er wordt al decennia's onderzoek naar gedaan .
Ook betreft alcoholische dranken.
Er is door de jaren heen nog steeds geen sluitende antwoord betreft veilige norm.
Wel dat er tot nu toe enkele producten voor aanbevelingen zijn .
O.a. de commercieel verkrijgbare ammereto is aangepast enkele decennia's terug al.
( Maar ondanks dat van de oude recepteur moet je ruim 1,5 liter achterover slaan voor het dodelijk is voor een volwassen persoon )
Raar is dat men de appels nog steeds volledig vermaald met pit en al terwijl 52 appelpitten vermalen ook al voldoende Cyanides lever om iemand om zeep te helpen .
Kersen pitten zijn ook slechts enkele van nodig voor te hoge toxiciteit.
Het is puur onkunde en onwetendheid wat de angst schreeuwers beweegt steeds weer methyl , cyanide en Ethylcarbamaat aan te dragen .
Gewoon de standaard oude lessen en stookboekjes volgen en je zit ruim onder de veilige normen .
Verwijder zoveel mogelijk pitten en gooi fruit niet met pitten door hakselaar .
Dat geld voor ALLE steenvruchten .
Stook altijd even wat langer op voorloop. En verwijder deze .
Cyanide test
@robbert Hallo Robbert, Ik probeer ook geen angst aan te jagen en ja het klopt dat je niet zomaar vergiftigd bent maar het kan wel gevaarlijk zijn als je niet weet wat je doet. De gemiddelde burger heeft er geen weet van. En jij bent al een ervaren destillateur zo te zien. De gemiddelde destillateur heeft niet de beschikking over een balans waar hij 6.3 mg op af kan wegen. En met 96% zwavelzuur werken behoeft eveneens de benodigde voorzichtigheid. Ik kan hier ook uitleggen hoe je Nitroglycerine kan maken maar denk dat het voor specialisten is weggelegd. Een beginner moet eerst lezen alvorens te beginnen.
@teunis je hoeft ook geen chemicus te zijn of geleerd. Als mensen gewoon weten dat ze zo weinig mogelijk pitten moeten achterlaten in beslag en voorkomen pitten te breken. En bij hardschillig fruit even kook erover zodat het enzym dat methyl afstoot kapot gaat is er niets on drukte om te maken .
De grote oude verhalen van ongelukken met methyl komt door gebruik van koelvloeistof uit de oude u boten die ze kwijt moesten . Het balkan stoken waar veel pruimen en abrikozen gewoon gestampt werden vergist.
En ook het probleem van power drinkers die kapot gingen aan absinth en amaretto dat in zuidelijke landen erg goedkoop was dat alcohol vergiftiging het probleem was en andere stoffen fe schult krijgen.
Ja ik heb ietsjes ervaring zo een 42 jaar en ook in de professionele sector. Ik heb zoveel door de jaren heen getest waarbij eigenlijk het aantal testen dat enigszins iets over op te merken was nihil is .
T zijn de eigenwijze moonshiners die gewoon zonder nadenken voor snel geld of alcohol buzz nergens rekening mee houden .
Evenals Dwazen die alles maar in een " muck / dunder" pit gooien om kwalijke infecties te creëren .
Ik heb boeken uit 17e eeuw waar al in werd uitgelegd over foute alcohol, cyanides hygiëne om problemen te voorkomen.
Overheden pakken elk gerucht aan om zelf stoken te ontmoedigen.
Ik denk dat 99,9 % van de drank die zelfs de beginners hier op forum stoken ver onder probleem normen blijven .
Gewoon niet te veel Amerikaanse moonshiners na proberen te doen of boeren balkan stokers volgen.
Beetje nuchter nadenken is er niets loos.
Er is voldoende info voor beginners te vinden om een goede drank te kunnen maken.
@robbert Je hebt zeker een punt m.b.t. het feit dat de overheid het wil ontmoedigen al is het alleen al om het mislopen van de accijns. Ik vindt het wel mooi dat je al zoveel ervaring hebt en je kennis ook deelt met anderen. Ga zo door.
@teunis Het blijkt in de praktijk extreem moeilijk te zijn om giftige drankjes te destilleren. Zelfs onder primitieve omstandigheden. Afgezien van de ethanol, dan. En je moet natuurlijk geen vliegenzwam-, taxus- of doornappellikeur gaan maken!
Als de spookverhalen uit Indiase dorpjes en zo onderzocht worden blijkt steeds opnieuw, dat aan de drank opzettelijk rotzooi is toegevoegd. Kan zijn uit winstbejag of onbenul, maar altijd later toegevoegd.
Het is tegenwoordig mode om mensen met onzinverhalen op stang te jagen, maar daar hoeven we als verstandige mensen toch niet aan mee te doen!
In de draadtitel staat terecht: aangewakkerde angst. Dat is geen reële angst, maar onnodig aangewakkerd. Weg ermee! Nepberichten!
vind dat je de “ gemiddelde” stoker erg onderschat .
Als je ruim voor en naloop weggooit en geen kapotte pitten vergist dan is er niks aan de hand
naast dat beide giftig zijn zijn ze ook niet te drinken .dus dat is makkelijk
@haak hellemaal mee eens want ik lees hier op het forum niet dat de gemiddelde thuis distillateur slechte dingen doet. En dat blijkt ook wel uit een aantal testjes die er gedaan zijn en waar van de waardes ver onder de norm waren. Maar er zijn altijd mensen die beren op de weg zien en op een leeg stand roepen dat iedereen op moet passen want er zou wel eens een haai in de zee kunnen zwemmen. Maar je hoor dan weer niet vaak dat officiële instanties adviseren om niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken(en ook niet 1 keer per week 7 glazen achter elkaar 😆 ).
Ik laat wel eens iemand aan de fles met opgevangen voorloop ruiken en vraag dan "zou je overwegen om hier van een slok te nemen" en meestal draaien ze hun hoofd snel weg 😝
We zitten op de zelfde golf lengte
ik lees of hoor hier nooit mensen die onnodig risico’s nemen
Lees over het algemene vragen van mensen die willen leren .Soms ook wel eens dat ik denk probeer eens de zoekbalk….turbogist,8 kg suiker,rare smaak ….. dan voel je de koude noordewind gelijk opsteken ….
@teunis ik maak meer dan 8 jaar ut eigen gaard slivovitsj, apfelcorn, mede en nog allerhande andere drankjes. Hiervoor stook ik samen met mijn heit en hij al meer dan 25 jaar daarvoor hetzelfde spul.
een Freun van mijn heit leerde het ons jaren weerom . Ook vroeger was ieder al bewust van methyl en blauwzuur . Ook teste wij vroeger al zelfs .
U kijkt echt teveel naar wat in primitieve buitenland gebeurt . De Hollandse stoker weet echt wel veilig te werken en wat wel en niet mag in hun drankjes .
@kees22 ik ben geboren en getogen in Friesland .
ik weet niet wat dat te doen heeft met stoken .
ik stook in ieder geval niet zoals Amerikaanse moonshiners . Dat staat bol van onzin en geknoei .
@theresa Ik snapte niet wat Holland te doen heeft met Friesland.
Ach ja, die serie. Als je weet waar het over gaat, is het best vermakelijk. En soms ook wel leerzaam.