@teunis
er is veel oud geneuzel over methyl en cyanides wat steeds weer door voornamelijk angst schreeuwers weer naar voren wordt gehaald .
Ethylcarbamaat komt voor in allerlei vergistings .vormen en er wordt al decennia's onderzoek naar gedaan .
Ook betreft alcoholische dranken.
Er is door de jaren heen nog steeds geen sluitende antwoord betreft veilige norm.
Wel dat er tot nu toe enkele producten voor aanbevelingen zijn .
O.a. de commercieel verkrijgbare ammereto is aangepast enkele decennia's terug al.
( Maar ondanks dat van de oude recepteur moet je ruim 1,5 liter achterover slaan voor het dodelijk is voor een volwassen persoon )
Raar is dat men de appels nog steeds volledig vermaald met pit en al terwijl 52 appelpitten vermalen ook al voldoende Cyanides lever om iemand om zeep te helpen .
Kersen pitten zijn ook slechts enkele van nodig voor te hoge toxiciteit.
Het is puur onkunde en onwetendheid wat de angst schreeuwers beweegt steeds weer methyl , cyanide en Ethylcarbamaat aan te dragen .
Gewoon de standaard oude lessen en stookboekjes volgen en je zit ruim onder de veilige normen .
Verwijder zoveel mogelijk pitten en gooi fruit niet met pitten door hakselaar .
Dat geld voor ALLE steenvruchten .
Stook altijd even wat langer op voorloop. En verwijder deze .
Cyanide test
in test buisje 50cc vloeistof.
Toevoegen
1 mililiter ammonium sulfaat .
laat het verdampen tot het bijna droge stof is .
Voeg roeren 10 mil gedistilleerd water toe na afkoelen flink schudden of doorroeren .
laat dit bezinken . .
filter .
Neem ijzerchloride oplossen en voeg een wat toe .
je krijgt nu een rood tot dieprode kleur al na gelang hoeveelheid aanwezige cyanide.
Werk met ventilatie en PBM 's
Cyanide gehalte kan worden verlaagd / afgebroken o.a. d.m.v. fotochemische oxidatie met UV , met waterstof peroxide , gebonden aan jodium.
Sulfree - foodgrade waterstof peroxide wordr ook in wijn bereiding gebruikt . Het zet sulfiet om in sulfaten .
Huidige
Max toegestaan norm in drank is 35 milligram per kilogr eind product
( Noga ,marsepein max 50 milligram per kilo , in geblikt steenfruit 5 milligram per kilo gram .)
Zelf gebruik ik indien il het nog noodzakelijk vind een gaschromaatograaf.
Maar al decenia lang komen waardes ver onder normen.
Een simpeleMethyl test
een test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit .
Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol .
voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing )
Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.
laat dit 15 min staan . er ontstaat een bruine aanslag . voeg nu 2ml oxaalzuur toe,
( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )
verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is .
voeg1ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.
na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn . is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.