Ik heb natuurlijk diverse filmpjes zitten kijken op Youtube. Maar echt helemaal helder is het voor mij nog niet. Maar dat ligt aan mij. Ik zie all-in-one ketels die denk ik simpel mash koken, verdampen en het distilaat is het eind product. Grote en kleine keteltjes. Groter als in een T500 met Alambiek etc. Ziet er uit als of dit al eeuwen zo wordt gedaan.
En dan is er een reflux kollom die meestal op de ketel past. En ik zie meerdere niveaus tot wel 3 meter hoog. Past bij mij niet in de keuken of garage. Bij reflux wordt een deel van de verdampte alcohol terug gevoerd en weer opnieuw verdampt.
Maar wanneer gebruik je wat? Ik denk dat zo'n relfux installatie meer neutrale en zuiver hoog percentage alcohol maakt. Maar ja wat heb ik daar aan? Ik kan toch ook gewoon een keteltje stoken?
Er is een verschil in het gebruik tussen een reflux kolom in de commerciële sector en de hobbyist. De reflux kolom wordt meestal toegeschreven aan Andreas Coffey (voormalig Iers douane beambte) rond 1830 gepatenteerd. Het is eigenlijk een verfijning van eerdere patenten.
Het werkt door een grotere scheiding te bewerkstelligen dan een pot still maar belangrijker nog dat dit continue gedaan kan worden met nieuwe aanvoer, waarbij een pot still batch per batch werkt. Een verschil met de hobbyisten dus. Je bent goedkoper uit qua energieverbruik en je stript meer smaken, wat toen ertoe leidde dat andere grondstoffen hun intrede deden bij whisky maar ook bijvoorbeeld jenever. Denk aan melasse, suikerbieten, suiker, wortelen met zuur behandeld etc. Jaarlijks wordt er in het Verenigd Koninkrijk meer dan 400 miljoen liter "whisky" gemaakt met een reflux kolom als vulmiddel voor de blends. Veelal aangeduid als grain whisky (voor het mengen), pot still grain whisky is moeilijker te vinden maar is een mooier product vind ik.
Een reflux still is meer geschikt voor basisalcohol of vulmiddel bij dranken zoals whisky, jenever maar ook rum. Mijn inziens stript het de ziel van dranken en bij alcohol gemaakt bij continue destillatie heeft het de neiging om meer een aceton smaakje mee te geven.
De vraag wanneer gebruik je wat, als je een drank met karakter wilt (whisky/rum/cognac etc.) Gebruik je geen reflux kolom, wil je een basisalcohol of een wodka hebben dan wil je wel een reflux kolom.
We kunnen de discussie voeren over of wodka geheel smaakloos moet zijn of niet, maar in de regel heeft het weinig karakter.