Meldingen
Alles wissen

rendement alcohol uit mout


Berichten: 368
Topic starter
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb wel het hele forum afgezocht maar geen antwoord gevonden, daarom deze vraag...

Uit 1 kilo suiker kan je theoretisch een 620 ml alcohol halen. Nu vraag ik me af hoeveel alcohol je in praktijk zou kunnen halen uit 1 kilo mout... Iemand ervaring mee?

Beantwoorden
10 reacties
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ook Ik ben benieuwd?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat ligt aan heel veel factoren. Ten eerste de moutsoort. Een pilsmout zal meer suikers (vergistbaar en onvergistbaar) op kunnen leveren dan een cara mout. Kunnen want het ligt er ook aan hoe kundig er gemaischt wordt. 

Het is belangrijk om te weten hoeveel het gehalte droge stof in het mout is. Dit kun je op de website van de mouterij vinden. Voor basismouten ligt dit ergens rond de 80-83%. Dan is er theoretisch 800 - 830 gram suiker uit 1 kilo mout te halen. Theoretisch dus en niet alle suikers zijn vergistbaar. Kortom: het is geen wetmatigheid.   

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@munckerik met eerste kwaliteit mout is theoretisch 800 - 830 gr suikers in praktijk gaat men uit van 70 - 75 %  van de 800 gr suikers  dus 560 a 600 gr . Dus zou 474 mil alcohol zijn . 

Dit is puur theorie .

Maar Voor 1 liter whiskey of jenever is gem  3,6 kg mout / granen nodig 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137
Geplaatst door: @robbert

@munckerik met eerste kwaliteit mout is theoretisch 800 - 830 gr suikers in praktijk gaat men uit van 70 - 75 %  van de 800 gr suikers  dus 560 a 600 gr . Dus zou 474 mil alcohol zijn . 

Dit is puur theorie .

Maar Voor 1 liter whiskey of jenever is gem  3,6 kg mout / granen nodig 

@Robbert mooie aanvulling. De 70-75% van de 800-830 gram wordt  door brouwers "Brouwzaalrendement" genoemd.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@munckerik  aha kijk aan . Het " brouwzaal rendament " als benaming kende ik niet maar het is inderdaad al een oud gegeven dat theorie meestal nooit max percentage gehaald wordt .

Vervelend is ook dat zoals jij aangaf het niet wetmatig is .

Mout of eigenlijk granen kwaliteit is ook van land tot land , maand tot maand ,handel tot handel nogal verschillend .

Daarnaast ook soorten mout zijn nogal divers en waar het gemout is .

Grote verschillen in opbrengst zie je zeker in gebruik van tarwes en helemaal maïs .

Het franse mais wat ik bij de molen haal geeft bijv al ruim 2 x zoveel opbrengst dan de " kippen"  mais wat veelal makkelijker verkrijgbaar is .

Dus de vraag hoeveel alcohol uit mout is te variabel om er een vast andwoord op te geven .

 

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@robbert indd. De bordeaux mais die ik krijg is een veel betere kwaliteit dan gewone gele/kippenmais. Al fluctueert ook de bordeauxmais in opbrengst.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@murmillo Kippen mais , paarden graan mixen en dergelijke moet je ook niet gebruiken voor een te drank maken . 

Uiteindelijk met  2e keus en spul niet voor menselijke consumptie    maak je alleen troep alleen geschikt voor de gootsteen.

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@robbert amen. 

  1.  
Beantwoorden
Berichten: 368
Topic starter
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het lijkt dat ik een leuk hersenspinsel begonnen ben. Een rechttoe rechtaan antwoord had ik nu ook niet verwacht, we hebben te maken met verschillende omzettingsprocessen. Van zetmeel naar suikers bij het mouten, enzymwerking bij het maischen en de controle en nauwkeurigheid van het hele proces.

3,6 kilo mout/granen voor 1 liter whisky of jenever geeft toch al een goede richtlijn maar ik begrijp dat het eindresultaat behoorlijk kan afwijken.

Zeker al bedankt voor de verduidelijkingen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met gerste mout kom je voor nog een ander punt betreft enzym, suiker en eiwit opbrengst daar is keuze van 2 rijig gerst of 6 rijig dit geeft ook weer ander smaak karakter. En de 2 rijig heeft meer opbrengst in suikers terwijl de 6 rijig beter enzymen werking heeft maar ook eiwit.

 

Dus ook in welke ga je mouten en welke gebruik je ongemout. Wil je meer de graan smaak kies je voor 6 rij kies je voor volle mout kies je voor 2 rijig .

 

Dit is maar een zijstap op de vraag maar het heeft zeker ook invloed op opbrengst volume .

 

Bierbrouwers kiezen vaak weer anders dan de whiskey / bourbon stokers . 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?