Heb wel het hele forum afgezocht maar geen antwoord gevonden, daarom deze vraag...
Uit 1 kilo suiker kan je theoretisch een 620 ml alcohol halen. Nu vraag ik me af hoeveel alcohol je in praktijk zou kunnen halen uit 1 kilo mout... Iemand ervaring mee?
Ook Ik ben benieuwd?
Dat ligt aan heel veel factoren. Ten eerste de moutsoort. Een pilsmout zal meer suikers (vergistbaar en onvergistbaar) op kunnen leveren dan een cara mout. Kunnen want het ligt er ook aan hoe kundig er gemaischt wordt.
Het is belangrijk om te weten hoeveel het gehalte droge stof in het mout is. Dit kun je op de website van de mouterij vinden. Voor basismouten ligt dit ergens rond de 80-83%. Dan is er theoretisch 800 - 830 gram suiker uit 1 kilo mout te halen. Theoretisch dus en niet alle suikers zijn vergistbaar. Kortom: het is geen wetmatigheid.
Het lijkt dat ik een leuk hersenspinsel begonnen ben. Een rechttoe rechtaan antwoord had ik nu ook niet verwacht, we hebben te maken met verschillende omzettingsprocessen. Van zetmeel naar suikers bij het mouten, enzymwerking bij het maischen en de controle en nauwkeurigheid van het hele proces.
3,6 kilo mout/granen voor 1 liter whisky of jenever geeft toch al een goede richtlijn maar ik begrijp dat het eindresultaat behoorlijk kan afwijken.
Zeker al bedankt voor de verduidelijkingen.
Met gerste mout kom je voor nog een ander punt betreft enzym, suiker en eiwit opbrengst daar is keuze van 2 rijig gerst of 6 rijig dit geeft ook weer ander smaak karakter. En de 2 rijig heeft meer opbrengst in suikers terwijl de 6 rijig beter enzymen werking heeft maar ook eiwit.
Dus ook in welke ga je mouten en welke gebruik je ongemout. Wil je meer de graan smaak kies je voor 6 rij kies je voor volle mout kies je voor 2 rijig .
Dit is maar een zijstap op de vraag maar het heeft zeker ook invloed op opbrengst volume .
Bierbrouwers kiezen vaak weer anders dan de whiskey / bourbon stokers .