Meldingen
Alles wissen

restant in de ketel .... ?


Rein
Berichten: 38
 Rein
Registered
Topic starter
(@rein)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heb hier een paar weken geleden het Recept gemaakt met de zakken moutextract (wat een knoeiboel trouwens maar dat terzijde) en een aantal kilo toegevoegde suiker.

al met al kwam ik op een goede 30 liter mash uit maar met een start sg van 1120 ongeveer.
hier een whiskygist met enzymen aan toegevoegd en de zaak weg gezet.

Gisteren waren we ruim 3 weken verder en de sg hing al een aantal dagen vast op 1030.
Heb toen de gok genomen en de hele zaak de ketel in gekieperd met een behoorlijke opbrengst uit de ruwstook
3l aan 70%
3l aan 40%
en 3l aan 10%

Nou vanmiddag nog eens de sg gemeten van het restant dat nog in de ketel zat en dat zit op een 1060 nu. Op zich logisch dat die weer omhoog gegaan is want de lichte vloeistof is verwijderd.

Vraag me nu alleen het volgende even af.
Wat te doen met dat restant? gewoon op de tuin kieperen zoals ik meestal doe met de resten in de ketel of gewoon nog een hand vol gist er bij gooien en kijken wat er gebeurd?

 

Gr.

Beantwoorden
12 reacties
11 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@rein weggooien .

Beantwoorden
Rein
 Rein
Registered
(@rein)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 38

@robbert 

please elaborate?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

Het beginsel was suiker en mout . 

voor moonshine  of alcohol aardig maar geeft niet voor whiskey of iets dergelijks veel kwaliteit .

De restanten in ketel zit vol met azijn zuur , carbon zuur , boterzuur bij opnieuw vergisten kom je hoog in acetaten . Dus geeft niet hoge kwaliteit .

Je kunt  de bosjesmensen / moonshiners volgen en het verdunnen en bijvoorbeeld graan ,mais en meer suiker toevoegen en er een soort moonshine van maken . Je zal het daarna moeten nafilteren met koolstof en calsium om het minder scherp en wat drinkbaars van maken .

Beter is gewoon met  mout en granen een vers beslag maken .

Of als je suiker alcohol wil de bewone standaard weg volgen .

 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@rein weggooien en de volgende keer geen of minder suiker gebruiken. Een SG van 1120 is veel te hoog. De gist zal overleden zijn omdat het in zijn eigen uitwerpsels zwom(dat zou jij waarschijnlijk ook doen 😆 )Voor een whisky zou ik niet hoger gaan dan een SG van 1075.

Beantwoorden
Rein
 Rein
Registered
(@rein)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 38

@rumo 

Heb daar nog wel een vraagje over trouwens want een start sg met alleen een pure suiker wash is natuurlijk iets anders dan een mix met iets als melasse of van die moutsiroop.

Wat je meet is het Soortelijk gewicht met zo'n dobbertje maar dat betekent niet per defenitie dat je het suikergehalte meet.

om maar een heel stom voorbeeldje te nemen. Stel dat ik dat kokertje vol gooi met een zand of zout emulsie dan zal het SG door het dak gaan maar als ik daar vervolgens gist bij gooi gaat er niets gebeuren.

Dus in die zin is een star SG ook relatief. 🙂

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@rein Als je van plan bent zand of zout te vergisten, denk ik niet dat je S.G. waarde t grootste probleem is 😉

Beantwoorden
Rein
 Rein
Registered
(@rein)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 38

@alchemist nee dat was ik zeker niet van plan maar ik bedoel maar te zeggen als je zaken als melasse of iets gebruikt dat je veel meer aan je wash toevoegt kwa vaste delen dat Je SG niet puur alleen je suikerwaarde meer weergeeft zoals bij een suiker wash.

Al met al uiteindelijk toch een flinke opbrengst na de eerste ruwstook met 9l product uit een 30l wash. als ik de percentages voor de vuist weg uitreken kom ik op een 3,3l aan 100% dus de wash moet zeker op of over de 10% gezeten hebben toen ze de ketel in ging.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@rein klopt dat SG. Niet alleen afhankelijk is van suikers maar ook andere opgeloste stoffen in het beslag .

Maar dit neemt niet weg . Dat wat Rumo al schreef een Sg boven 1100 of zelf 1090 is geeft een slechtere kwaliteit eindresultaat of de gist gaat eerder om zeep.

Er zijn gemodificeerde gisten zoals de turbo' s die onder zwaardere omstandigheden overleeft. / Meer resistent zijn tegen hun eigen uitgescheiden product . O.a de ethyl maar ook diverse andere stoffen.   Dus in krap milieu gaat gist deze uitgescheiden stoffen ook weer in grotere hoeveelheden binnenkrijgen met als gevolg dat ze nog meer vervuiling en slechter product uitscheiden. .

Beantwoorden
Rein
 Rein
Registered
(@rein)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 38

@robbert 

moet er misschien nog wel bij zeggen dat ik niet zeker meer weet bij welke temperatuur ik de SG gemeten heb.
Zou kunnen dat het nog wel aardig aan de warme kant was wat ook een vertekend beeld geeft natuurlijk.

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@rein maar als je 1120 meet zou je toch jezelf afvragen of dat wel klopt ? Zou je toch ook nog eens nameten en eventueel moeten nadenken over toevoegen van extra vocht om SG iets te laten zakken 

Beantwoorden
Rein
 Rein
Registered
(@rein)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 38

@robbert 

Het was voor mij de eerste keer dat ik met dit product werkte dus verder niet heel erg bij stil gestaan. Vond het idd wel erg aan de hoge kant.
Nog meer water bijvoegen ging niet echt want het vat was al tamelijk vol.

Beantwoorden
Rein
Berichten: 38
 Rein
Registered
Topic starter
(@rein)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden
Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?