@harryd. De tijd van rijpen is voor een klein deel afhankelijk van grote van vat . Des te groter vat is des te mindere afgifte van stoffen per liter maar een meerdere keren gebruikt vat zal minder invloed hebben dan een jong vat .
En hoe is het vat in gebruik genomen . , Hoe oud is het hout / vat vooraf ingebruik name ( tussen kap en ingebruikname )
Hout van 1 j zal heftiger zijn in looizuur / tanines , kleuring dan 3 jaar . Evenals is het gewatert of ongewatert hout.
En dan hoe heb je het vat voorbehandeld voor in gebruik nemen .
Een nieuw wat alleen enkele dagen om dicht te trekken met water heeft gestaan zal in vrij korte tijd al heftig inwerken op de drank .
Dus voor in gebruik name overweeg wat je erin gaat bewaren en wat je bedoeling is in diepte van smaak .
Je kunt met voorbehandelen daarop inspelen .
Als je geen vergelijking hebt of enig ervaring met vat is dus aan te raden om regelmatig even een klein beetje uit vat te halen . B.v.b na de eerste 3 maanden Kijk naar helderheid , reuk ,geur en kleur. En dan smaak . Na 3 mnd nog eens . En dan na een 6 mnd .
Dus een tijd aangeven als richtlijn van lageren is dus lastig .
Hou er wel rekening mee dat de eerste maanden zullen smaken heftiger zijn en worden opgenomen en daarna zullen smaken zachter worden .maar ! Te heftig zal nooit voldoende afzwakken !
Hier staat een vat al meerdere jaren in kelder . Ik kwam onlangs erachter dat het al meer dan 5 j staat .
Na wegen bleek er van de 10 liter maar amper een paar ons te zijn verdwenen . Smaak was prima . Ik heb het vat ietsjes naar recht gekanteld waardoor de drank weer tot vulkurk staat en met katoen doek weer afgedekt weggezet . Volgend jaar bij opnemen watermeter stand kom ik vat wel weer tegen .