Meldingen
Alles wissen

Rijpen van rum


HarryD
Berichten: 3
Registered
Topic starter
(@harryd)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 week geleden

Ik wil graag mijn zelfgemaakte rum (van mellase en rietsuiker) laten rijpen op een eikenhouten vat.

Ik d8 voorlopig aan 3 jaar omdat de ratio vatwand/vatvolumev groot is.

Ik heb een vat van 10 liter en vraag me af hoe belangrijk t is dat dat vat helemaal vol is ?

Ook zou ik graag willen weten of je dat vat om  de zoveel tijd moet draaien (om alles nat en dus waterdicht te houden)

 

Zijn er leden die me wat op weg kunnen helpen, ik krijg t niet bij elkaar gegoogled 😉

Grtz

Harry

Beantwoorden
6 reacties
6 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@harryd een vat vul je geheel . Dat is zowel voor vat als drank beter.  Het lege deel boven de drank zal sneller opentrekken en ook kans op vanalles wat in naden kan settelen . 

Een vat " ademt "maar heel langzaam dus bij een grote hoeveelheid lucht boven in zal oxidatie zeker snel gaan en kans aanwezig van muf worden van aanwezige beetje atmosfeer .

Iets rotere van links en naar recht is zeker nooit verkeerd maar is maar een klein stukje in normaal geval.

 

Beantwoorden
HarryD
Registered
(@harryd)
Deelgenomen: 1 week geleden

Nieuw Lid
Berichten: 3

@robbert dank je wel, dan moet ik nog wat bij gaan maken.

Heb je misschien ook ideeen over de tijd die ik het best aan kan houden vooral omdat het zo'n klein vat is. Of beter om de zoveel tijd proeven ?

Beantwoorden
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 159

@harryd ik denk dat proeven de beste methode is om te weten of het goed gaat in het vat en wanneer te stoppen. Maar het zou mij niets verbazen als Robbert daar nog andere ideeën over heeft. 😀

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@harryd. De tijd van rijpen is voor een klein deel afhankelijk van grote van vat . Des te groter vat is des te mindere afgifte van stoffen per liter maar  een meerdere keren gebruikt vat zal minder invloed hebben dan een jong vat .

En hoe is het vat in gebruik genomen . , Hoe oud is het hout / vat vooraf ingebruik name ( tussen kap en ingebruikname ) 

Hout van 1 j zal heftiger zijn in looizuur / tanines , kleuring dan 3 jaar . Evenals is het gewatert of ongewatert hout.

En dan hoe heb je het vat voorbehandeld voor in gebruik nemen .

Een nieuw wat alleen enkele dagen om dicht te trekken met water heeft gestaan zal in vrij korte tijd al heftig inwerken op de drank .

Dus voor in gebruik name overweeg wat je erin gaat bewaren en wat je bedoeling is in diepte van smaak .

Je kunt met voorbehandelen daarop inspelen .

Als je geen vergelijking hebt of enig ervaring met vat is dus aan te raden om regelmatig even een klein beetje uit vat te halen .  B.v.b  na de eerste 3 maanden Kijk naar helderheid , reuk ,geur en kleur. En dan smaak . Na 3 mnd nog eens . En dan na een 6 mnd .

Dus een tijd aangeven als richtlijn van lageren  is dus lastig .

Hou er wel rekening mee dat de eerste maanden zullen smaken heftiger zijn en worden opgenomen en daarna zullen smaken zachter worden .maar  ! Te heftig zal nooit voldoende afzwakken !

Hier staat een vat al meerdere jaren in kelder . Ik kwam onlangs erachter dat het al meer dan 5 j staat .

Na wegen bleek er van de 10 liter maar amper een paar ons te zijn verdwenen .  Smaak was prima . Ik heb het vat ietsjes naar recht gekanteld waardoor de drank weer tot vulkurk staat en met katoen doek weer afgedekt weggezet . Volgend jaar bij opnemen watermeter stand kom ik vat wel weer tegen . 

 

Beantwoorden
HarryD
Registered
(@harryd)
Deelgenomen: 1 week geleden

Nieuw Lid
Berichten: 3

@robbert dank je wel voor je uitgebreide reactie.

Het is een nieuw vat, en heb er een paar uur heet water in gehad.

Ik weet niet hoe oud het hout is, maar ik ga na 3 maanden es kijken (proeven)

Nogmaals dank

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@harryd persoonlijk zou ik een nieuw klein vat nog even vullen met water 1 gr calcium Carbonaat per liter en en vat een paar dagen laten staan met nu en dan omschuden en daarna even paar x snel spoelen. Dat water wee helder is en daarna in gebruik nemen.  

Hoeft niet !! maar het maakt het wat zachter in tanines .

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?