Ik ben ooit eens een staatje tegengekomen over hoe lang je drank in een vaatje moet/kunt laten rijpen in verhouding tot de inhoud van het vat. Dit omdat anders de smaak te heftig zou worden.
Volgens mij was het dat:
1 liter maximaal 60 dagen
2 liter maximaal 80 dagen
3 liter maximaal 90 dagen
4 liter maximaal 100 dagen
5 liter maximaal 105 dagen
10 liter maximaal 135 dagen
20 liter maximaal 175 dagen
en verder heb ik niet meer onthouden π .
Heeft iemand hier ervaring mee?
En ik heb een sous vide waar ik de drank mee verouder. Als ik rum stook, moet ik die dan voordat hij op vat gaat eerst kunstmatig verouderen of erna?
Ik heb twee maal whisky in een 5 liter vaatje een jaar laten zitten.
Dat maximale vind ik een beetje vreemd want in Schotland laten ze het ook wel eens 5, 10, 20 of heel veel meer jaren zitten. Ik weet wel dat de engelen een gort deel opeisen ?
1 liter maximaal 60 dagen
2 liter maximaal 80 dagen
3 liter maximaal 90 dagen
4 liter maximaal 100 dagen
5 liter maximaal 105 dagen
10 liter maximaal 135 dagen
20 liter maximaal 175 dagen
Deze dagen komen overeen met één jaar in een standaard 53 gallon vat. Dus 100 dagen in een 4 liter vat staat gelijk aan 1 jaar in een 200 liter vat..
Ah okay, dat klinkt logisch π . Maar kan ik dan bijvoorbeeld rum een jaar in zo'n 4L vaatje laten staan?
Dat kan.. maar of het lekker word is afhankelijk van veel factoren. Is het vat nieuw, sterkte van de rum soort hout, luchtvochtigheid en temperatuur van de opslag..
Gewoon erin stoppen, zeker bij kleine vaatjes gewoon regelmatig controleren.
En dan als de engelen wat pikken steeds een klein beetje bijvullen?
Yep dat kan, zet ze ook vooral niet gezellig in je woonkamer of keuken, ziet er leuk uit naar je verdamping gaat veel te snel
Rijping in vat is niet altijd gelijk .
Hangt af van type drank.
Hoogte alcohol .
Zuren en esters aanwezig .
Is het een nieuw vat . Is het al paar x gebruikt.
Hoe is het vat behandeld . Is het vat gerecondisioneerd .
Branding van vat .
Is de luchtvochtigheid goed .
Elke keer dat je een vat inzet zal het anders zijn .
Robbert heeft daar al in ander topics over geschreven .
Een nieuw vat geef in het begin erg veel smaak af, je drank wordt dan snel bitter. Ik gebruik alleen de 3 liter vaten en ik gooi er dan de eerst 3 maanden een goedkope sherry of port in(die ik daarna niet op drink). Ook het alcohol percentage hou ik niet meer te hoog, de eerste keer had ik 65% aan gehouden. Maar ook dan gaat het te snel en de drank heeft geen tijd om te verouderen en het tussen door proeven is ook niet handig. Nu hou ik 45% aan en gebruik de vaten een paar keer.
Het verdampen van de drank in de vaatjes die in de woonkamer staan vindt ik wel meevallen, ik drink sneller dan dat het verdampt. Voor mijn gasten zet ik wel eens een vaatje op de tafel. Dan kunnen ze zelf tappen, dat vinden ze geweldig.
Er is geen vast gegeven betreft rijping .
Elk van van elke kuiperij heeft wel een eigen kenmerk .
Het is de ervaring in het gebruik van een bepaald type vat waaruit je iets kunt halen mits je altijd het zelfde gebruikt.
Elk gebruik verandert wat het karakter het hout meegeeft .
Het hierboven al aangehaalde reconditioneren van een vat betekent wel dat je het vat opnieuw kunt gebruiken maar ook dan is er verschil tussen deze en een maagdelijk vat .
Een vat hoort nooit in een woonkamer te staan .maar in een ruimte met een continue luchtvochtigheidsgraad van 70 - 75% en een temperatuur van rond 11 a 12 graden .
En ook hoor je tijden opslag het vat te "onderhouden"
. Het angelshare en devil's share kun je beperken.
Er worden vaten wel opgeslagen voor meerdere decennia .
In optimale opslag is zelfs over dergelijke tijdspanne verlies niet meer dan 10 - 20 % .
Ook kun je een vat roteren .
Door een vat naar links en recht te kantelen om de paar maanden zodat de drank ook over bovenkant verdeeld zorgt dat het minder uitdroogt .
Ik heb nog een paar liter Odin staan, misschien gooi ik die er wel eerst in π .