Hallo daar mensen. Van de week voor de eerste keer een fermenter gevuld met een rum mash.
Heb een 50l fermenter niet helemaal vol met 5kg rietsuiker ongeveer 8kg melasse en de rest water.
Hoeveel water exact durf ik niet te zeggen omdat ik het water heb bijgevuld tot dat de SG mij naar de zin was.
Heb twee zakjes prestige rumgist bijgevoegd op dit geheel en dat staat nu een dag of twee flink te borrelen.
Begin SG: 1120
Huidig : 1056
Als ik de gebruiksaanwijzing op de gist mag geloven zou dat betekenen dat het al zo goed als klaar is in 2 dagen.
Kan dit kloppen want overal hier op het forum kom ik juist doorlooptijden van 10-15 dagen tegen.
Dank alvast en Groet
Rein.
moet er misschien wel bij vermelden nog dat er hier in mijn hobby/stookruimte dagelijks een houtkachel brand en het een graad of 20-25 is hiero.
Zo, dat is warm! Dan gaat de gisting ook wel snel.
De daling in sg wijst inderdaad wel op een snelle gisting.
Ik zou gewoon nog rustig een paar dagen wachten en opnieuw meten. Zo lang het sg nog daalt, kun je laten staan. En een week of zo wachten na het uitgisten is ook geen probleem. (Meestal). Dan bezinkt de droesem mooi en krijg je een helderder stookwijn.
Ik kan een dergelijke mix niet nauwkeurig meten met een dobber; Althans, ik vertrouw de aflezing niet. Tenzij je alleen kijkt naar de relatieve afname van de s.g. en niet naar de absolute waarde. Is dit correct?
Zelf gebruik ik liever een digitale brixmeter. Deze is niet duur, heeft maar een paar druppels vloeistof nodig, voorkomt geknoei en is makkelijk te sampelen. Ik heb het gevoel dat ik hiermee de saccharificatie van granen en andere omzettingen zoals melasses beter kan meten. Is dat een terechte aanname?
Analoge benadering: Whatever works works 👍😎🇪🇬🏴☠️