Meldingen
Alles wissen

Rum.... Ben benieuwd.


Rein
Berichten: 54
 Rein
Topic starter
(@rein)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo daar mensen. Van de week voor de eerste keer een fermenter gevuld met een rum mash.
Heb een 50l fermenter niet helemaal vol met 5kg rietsuiker ongeveer 8kg melasse en de rest water.
Hoeveel water exact durf ik niet te zeggen omdat ik het water heb bijgevuld tot dat de SG mij naar de zin was.

Heb twee zakjes prestige rumgist bijgevoegd op dit geheel en dat staat nu een dag of twee flink te borrelen.

Begin SG: 1120
Huidig : 1056

Als ik de gebruiksaanwijzing op de gist mag geloven zou dat betekenen dat het al zo goed als klaar is in 2 dagen.
Kan dit kloppen want overal hier op het forum kom ik juist doorlooptijden van 10-15 dagen tegen.

Dank alvast en Groet
Rein.

 

1738786697-WhatsApp-Image-2025-02-05-at-202000_d54c50ff.jpg
Beantwoorden
17 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@rein afhankelijk van soort beslag  voeding , gist en daarbij goede ventilatie en temperatuur kan een vergisting zeer snel verlopen .  Normaal is tussen 48 uur tot max 28 dagen dat vergistingen  verlopen.

Hou altijd goed in de gaten door te meten het verloop halverwege verwachte tijd en verwachte eindtijd hoe het ervoor staat.

Ga niet uit van slechts gebubbel in een waterslot ! dat is slechts een stank afsluiter en voorkomt invallen van rommel of insecten. Geen indicator voor verloop van vergistingen.  Er kan vergisting nog zijn dat ergens nog druk  Ontsnapt en geen gebubbel meer of het kan staan te bubbelen terwijl vergistingen al lang voorbij zijn en methaan gas door rotting al vrij komt .

Als gisting voorbij is dat zou met een sg Meeting neerkomen op sg onder de 1000 stook dan zo snel mogelijk af !

Immers als gist niet meer werkt begint dit te ontleden ( autolyse) hierbij komt waterstofsulfide vrij . Dit kan al snel voor nare bijsmaak zorgen. 

Als je een goed werkende ketel hebt hoef je niet te klaren  . ( Je maakt immers geen bier !) 

Een voldoende ingerichte ketel krijgt de vloeistof kraakhelder !

Bij temperaturen tussen 22 en 30 graden zullen gisten inderdaad vrij snel uitgegist zijn  je kunt beter rond 22 tot 24 ge aanhouden en zet een ton zo neer dat er een egaal warmte omheen zit  ! Dus nooit op een koude vloer ! Let op dat te warm gisten kan ook zorgen voor gist stress. Dan stoot gist meer afvalstoffen uit  als b.v. azijn zuur. 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2093

@rein je gebruik natuurlijk wel een Turbo gist, en dat is voor mensen die haast hebben of geen extra voeding enzo willen toepassen. Normaal moet je met de SG niet boven de 1100 uitkomen, maar melasse heeft ook niet vergistbare suikers en zal dan ook niet naar de 1000 zakken. Ik vind het ook knap dat je het SG überhaupt heb kunnen meten bij mij is de melasse door de vezels zo dik dat de SG dobber er niet door heen wil zakken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@rumo atago pal refractometer werkt perfect ook voor melasse. 

Inderdaad het is verstandig om niet boven de 1100 uit te komen   , beter is nog 1090 als Max aante houden. Veel gisten starten moeilijk hierboven wat betekent ook veel stress en vuil uitstoot .

( Hangt van zuiverheid van melasse af wat eind waarde is .  Een rauwe melasse komt meestal rond 1010 - 1005 als eind een gezuiverde melasse kan rond 995 als eind hebben .

Beantwoorden
Rein
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@rumo 

wat ik heb begrepen uit het andere topic is dat er dan wel Turbo op staat maar dat het dat niet is en enkel door de fabrikant is toegevoegd als marketing.
De gist werd bijgeleverd door "stookwinkel.nl"  als een totaal pakket.
1 can 10l melasse
3 keer prestige rum turbo
3 zakjes alpha amylase

 

Beantwoorden
Rein
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@ Rumo.

Sg meten was een kwestie van Kokend water en amylase toevoegen en een nachtje laten staan.

De volgende dag was sg prima te meten.

Beantwoorden
Rein
Berichten: 54
 Rein
Topic starter
(@rein)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

moet er misschien wel bij vermelden nog dat er hier in mijn hobby/stookruimte dagelijks een houtkachel brand en het een graad of 20-25 is hiero.

Beantwoorden
3 Reacties
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1297

@rein Let even op bij het stoken: rum wil nogal eens flink schuimen. Ik doe er zelf altijd een klontje boter bij om dat tegen te gaan.

Beantwoorden
Rein
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@kees22 

doe ik eigenlijk standaard.
Ketel is een 30l ketel met een soort hybryde dome gemaakt uit een 15l koper keteltje.

Voordat je dat helemaal vol geschuimd hebt moet je flink je best doen.

Beantwoorden
Rein
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

mijn plekkie

 

1738874714-WhatsApp-Image-2024-06-26-at-002238_ecc8601c.jpg
Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo, dat is warm! Dan gaat de gisting ook wel snel.

De daling in sg wijst inderdaad wel op een snelle gisting.

Ik zou gewoon nog rustig een paar dagen wachten en opnieuw meten. Zo lang het sg nog daalt, kun je laten staan. En een week of zo wachten na het uitgisten is ook geen probleem. (Meestal). Dan bezinkt de droesem mooi en krijg je een helderder stookwijn.

Beantwoorden
3 Reacties
Rein
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@kees22 

Momenteel gaat ie nog steeds door maar wel een stuk rustiger al.

SG zit nu rond de 1032

Beantwoorden
Rein
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

het lijkt dat ie zo goed als gestopt is nu, kijk het nog een dagje aan en dan gooi ik het de ketel in.

waterslot staat zo goed als stil en sg zit op 1024

Als ik kijk wat er op de gebruiksaanwijzing staat van de gist en het hoge aandeel in melasse ten opzichte van de pure suiker lijkt mij dat op zich niet slecht.

Berekening zegt start SG van 1120 en eind SG van 1024 = 12-13% alcohol.

op een 40l batch is dat lang geen gekke opbrengst uiteindelijk lijkt me.

Beantwoorden
Rein
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

vanavond begonnen met de Ruwstook.

Sg was nog wat verder gezakt naar 1020 en voor zover ik kon vinden is dat ook wel echt ongeveer het eindpunt dan een wash die aan de melassezware kant is. Sommigen halen 1050 met 100% melasse.

Iig eerste batch totaal 6l uit plusminus 20l waarvan 3l 60%+ en nog eens 3l 25%+
Gestopt bij plusminus 3%

Batch 2 (zelfde hoeveelheid) draait nu en verwacht ongeveer hetzelfde resultaat.

 

 

Wel ff een vraag nog want heb nog een restant melasse in de jerrycan en samen met wat suiker is dat goed voor nog een 25l batch.

Kan ik als ik het gistvat opnieuw vul nu de Gistkoek die onderin zit gewoon laten zitten of haal ik die er beter uit?

 

Beantwoorden
Revalanche
Berichten: 17
(@revalanche)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik kan een dergelijke mix niet nauwkeurig meten met een dobber; Althans, ik vertrouw de aflezing niet. Tenzij je alleen kijkt naar de relatieve afname van de s.g. en niet naar de absolute waarde. Is dit correct?

Zelf gebruik ik liever een digitale brixmeter. Deze is niet duur, heeft maar een paar druppels vloeistof nodig, voorkomt geknoei en is makkelijk te sampelen. Ik heb het gevoel dat ik hiermee de saccharificatie van granen en andere omzettingen zoals melasses beter kan meten. Is dat een terechte aanname?

Beantwoorden
Rein
Berichten: 54
 Rein
Topic starter
(@rein)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

poor mans parrot

1738966728-s.jpg
Beantwoorden
Revalanche
Berichten: 17
(@revalanche)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Analoge benadering: Whatever works works 👍😎🇪🇬🏴‍☠️

Beantwoorden
Rein
Berichten: 54
 Rein
Topic starter
(@rein)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

is enkel om te kijken of het het waard is meer energie te steken in de ruwstook.
zo rond de 5% kap ik em af.

opbrengst tot nu toe:

1738969594-WhatsApp-Image-2025-02-08-at-000313_b0ecd2dd.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?