Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse troebel na verdunnen


Berichten: 11
Topic starter
(@druppie)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo, een vraag over verdunnen. Ik stok inmiddels een jaar met een koperen alambiek, naar volle tevredenheid lekkere drankjes gemaakt. Gestart met wat ik noem "suikerwater"maar ook druiven, pruimen, bosvruchten etc verwerkt.

Laatste stook was rum van melasse. Na de fijnstook heb ik een goeie 3 liter van ongeveer 65%. Mooi helder en goed resultaat. Gisteren een gedeelte daarvan aangelengd met afgekookt water (eerste 2 dagen op zelfde temperatuur laten komen).

Maar wat een tegenvaller, de rum is troebel uitgeslagen, zie foto's.

ik kan natuurlijk alles nog een keer stoken, maar dan moet ik weer verdunnen, liefst zonder dezelfde fout te maken....

Weet iemand wat ik fout gedaan heb of dat hier iets aan te doen is?  

 

alvast dank voor jullie hulp!!!

1620468978-foto-2-links-water-en-rechts-rum-na-verdunnen.jpg
Beantwoorden
4 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@druppie als er etherische oliën aanwezig zijn dan kan het door stolling komen . 

Kun je achterkomen of dit het geval is door simpel een beetje in glas te doen en daar wat hoogpercentage alcohol aan toe te voegen.  Klaart het op dan is het etherische oliën . 

Maar het kan ook ( wat regelmatig met kraanwater voorkomt ) 

Een waas van mineralen zijn.  Door temp verschil en de alcohol toevoegen kunnen calcium en magnesium zouten neer slaan . 

Dit krijg je weg door te klaren met vislijm .

Beantwoorden
(@druppie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@robbert dank voor tip, na toevoeging onverdunde rum al beter, omdat ik (nog)  geen vislijm heb alles 2 keer door koffiefilter gegoten. Al VEEL beter. Nu even laten rusten vislijm bestellen!!

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 474
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb het zelf met rum nooit meegemaakt, maar met b.v. ouzo komt dit doordat de aanwezige anijsolie beneden een bepaald alcoholpercentage niet meer oplost, maar heel kleine druppeltjes gaat vormen. Welk percentage heeft de rum nu na verdunning en wat gebeurt er als je wat onverdunde rum hieraan toevoegt?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@druppie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@mccorner dank voor je tip , na wat onverdunde rum toe te voegen al wat resultaat! Daarna twee keer door een koffiefilter en wat keukenpapier gefilterd. Ziet er acceptabel uit!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?