Rum, een heerlijk drankje. Zeker wanneer je het zelf maakt. Mijn voorraad raakt op, dus bij Jan twee kannetjes molasse besteld. Had nog wat stillspirit rumgist , overjarig, liggen.
Recept: 3,3L molasse, 3 kg rietsuiker, oude gist en voor de zekerheid 2 zakjes Dr. Oetker erbij.
De "oude gist" zal wel zwak zijn, toch.
Resultaat: Een supersnelle vergisting. Niet gewenst, maar toch.
Ben benieuwd naar de ruwstook dinsdag.
Wie heeft dezelfde ervaring met een soortgelijk recept?
Ik denk dat Dr Oetker helemaal wild is geworden van het "oude" mengsel gist/voeding. Ik heb het over het oude, grote pak, rumgist met voeding.
Ben benieuwd naar de reactie van jullie.
GercoK, mijn ervaring is ook dat de vergisting de eerste week/ 10 dagen snel gaat en daarna nog weken heel langzaam door loopt. Heb 29/09; 3,5 kg molasse ,2kg rietsuiker, 2liter dunder, 1liter bio volle yoghurt, 6 rijpe bananen weg gezet op SG 1090 Ph4,6( nader hand nog wat eieren schaal) in zo’n emmer van Jan(26 liter) Het bubbelt nog steeds in het water slot. Na een week was het SG 1035 en nu 1027, dus die laatste weken is het tempo er aardig uit. Maar het vergist nog steeds in de garage waar het eigenlijk iets te koud is. Misschien dat ik het vat op de vloerverwarming moet zetten zodat de gist wat actiever wordt. ( kan ik alleen bijna de garage niet meer in)
Bij mij ligt er een Tilt in de emmer. Deze is van 1.105 gezakt naar 1.013. Er is dus 13% alcohol gevormd in een paar dagen. Het waterslot leek de eerste 2 dagen wel een machinegeweer. Heb geen filmpje genomen hiervan helaas. Ik denk dat het aardig is uitgegist. Zal morgen eens in een tonnetje kijken. Wanneer het uitgegist is meteen een duwstook doen.