Meldingen
Alles wissen

Rum van molasse: al na een dag of 4 voor 99% uitgegist


Berichten: 140
Topic starter
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Rum, een heerlijk drankje. Zeker wanneer je het zelf maakt. Mijn voorraad raakt op, dus bij Jan twee kannetjes molasse besteld. Had nog wat stillspirit rumgist , overjarig, liggen.

Recept: 3,3L molasse, 3 kg rietsuiker, oude gist en voor de zekerheid 2 zakjes Dr. Oetker erbij.

De "oude gist" zal wel zwak zijn, toch.

Resultaat: Een supersnelle vergisting. Niet gewenst, maar toch.

Ben benieuwd naar de ruwstook dinsdag. 

Wie heeft dezelfde ervaring met een soortgelijk recept?

Ik denk dat Dr Oetker helemaal wild is geworden van het "oude" mengsel gist/voeding. Ik heb het over het oude, grote pak, rumgist met voeding.

Ben benieuwd naar de reactie van jullie. 

 

 

Beantwoorden
6 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@flyger ben je zeker dat het is uitgegist en niet vroegtijdig is gestopt

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

GercoK, mijn ervaring is ook dat de vergisting de eerste week/ 10 dagen snel gaat en daarna nog weken heel langzaam door loopt. Heb 29/09;   3,5 kg molasse ,2kg rietsuiker, 2liter dunder,  1liter bio volle yoghurt, 6 rijpe bananen weg gezet op SG 1090 Ph4,6( nader hand nog wat eieren schaal) in zo’n emmer van Jan(26 liter) Het bubbelt nog steeds in het water slot. Na een week was het SG 1035 en nu 1027, dus die laatste weken is het tempo er aardig uit. Maar het vergist nog steeds in de garage waar het eigenlijk iets te koud is. Misschien dat ik het vat op de vloerverwarming moet zetten zodat de gist wat actiever wordt. ( kan ik alleen bijna de garage niet meer in)

 

Beantwoorden
Berichten: 140
Topic starter
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij mij ligt er een Tilt in de emmer. Deze is van 1.105 gezakt naar 1.013. Er is dus 13% alcohol gevormd in een paar dagen. Het waterslot leek de eerste 2 dagen wel een machinegeweer. Heb geen filmpje genomen hiervan helaas. Ik denk dat het aardig is uitgegist. Zal morgen eens in een tonnetje kijken. Wanneer het uitgegist is meteen een duwstook doen.

 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@flyger er kunnen omstandigheden zijn waarbij een vergistingen heel snel gaat zeker als er voldoende voeding is . Misschien zelfs wel de bakkers gist de overjarige als voeding gebruikt ( dode gistcellen kunnen een goede voeding zijn ) .En Kan best zijn dat als je niet eerst hebt gekookt  er in de molasse nog een bacterie gist is geweest . 

Nu zo snel mogelijk afstoken om verzuring te voorkomen .

Nog wel even controleren of gisting echt voorbij is . Hoe leuk het bubbelen in een waterslotje lijkt als er veel druk opbouw in vat is het is geen indicator van voorderingen gisting . Maar slecht een stankafsluiter .  

 

 

Beantwoorden
(@flyger)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@robbert Ik heb niet eerst gekookt. Morgen stoken. Kijken of het wat is geworden. Vaak proef ik de stookwijn even, maar met deze doe ik dat maar even niet.

Beantwoorden
Berichten: 140
Topic starter
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier een foto van de melding van de Tilt.

1635142234-Schermafbeelding-2021-10-25-om-080916.png
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?