Hoi allemaal,
Sinds een paar weken ben ik een troste eigenaar van een T500. Gister mijn 2de stook gedaan en moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben. Nu wil ik de volgende keer smaak mee distilleren. Hoe doe ik dit? Haal ik de rvs zadels eruit en vervang ze voor knikkers bv? Ik heb er nog niet echt iets over kunnen vinden vandaar mijn vragen.
Wanneer je smaken wil overbrengen kun je het best gebruik maken van een alembiek voor de t500 .
Dan zou je vrij redelijk smaken kunnen overbrengen .
Wanneer toch een kolom gebruikt zal je zeker niet gebruik moeten maken van zadels en knikker.
Hier een filmpje over het gebruikt van de T500 in "pot still mode": Let er wel op dat de koeling heel anders wordt aangeloten. Ik heb het zelf nog niet zo geprobeerd, omdat ik naast de T500 ook een koperen alembiek heb.
Ik heb een T500 en smaak mee stoken gaat er ook goed mee. Haal de rvs vulling eruit. Koperen zadels terug erin en vul voor 2/3 met knikkers zo hou je nog enige reflux en hevelt er smaak mee over en haal je gemiddeld minimaal 88%.Ik heb er al een perfecte ouzo en gin mee gemaakt ??
Beetje stomme vraag misschien maar wat voor knikkers gebruik je hiervoor...?
Knikkers zorgen voor meer oppervlakte om op terug te condenseren .
Wil je volledig smaak pakken moet je zo kort mogelijk terug condenseren .
Als je basis goed is wil je daaruit zoveel mogelijk opvangen .
Voor een likeur is dan ook beter om een 60 - 68 % uitstroom hebt . In de 32-40 Rest product wat mee zit zitten de smaakstoffen.
Voor een goede likeur stook je dus met potstill of alembiek met zo min mogelijk reflux .
Is wel voorwaarde dat je basis of eerste overhaal een goede verhouding en kwaliteit hebt .
Vodkaman , leidt je het water ook om? Dat het enkel door de condensor gaat en niet door de spiraal in de kolom?
Vodkaman , leidt je het water ook om? Dat het enkel door de condensor gaat en niet door de spiraal in de kolom?
Ik doe dit toch zo, enkel door de condenser. Met de spiraal ertussen ga je weer meer reflux hebben.
Wanneer je smaken wil overbrengen kun je het best gebruik maken van een alembiek voor de t500 .
Dan zou je vrij redelijk smaken kunnen overbrengen .
Wanneer toch een kolom gebruikt zal je zeker niet gebruik moeten maken van zadels en knikker.
Ik heb ondertussen behalve de T500 een alambiek aangeschaft om voor de volgende stap te gaan.
Ik wil een whisky maken met graan en mout van Biomaat.
Nu vraag ik mij af of ik zonder groot kwaliteitsverlies de ruwstook met de T500 met de koperen helm kan doen en dan de fijnstook met een "geschilderde" alembiek. Dit scheelt tijd en kan ik 20 liter in een keer ruwstoken om daarna de tijd te nemen voor de fijnstook.