Meldingen
Alles wissen

Spoelen


MartijnP
Berichten: 3
Topic starter
(@martijnp)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Goedemorgen. Ik begin altijd met 3,5 kg mout en 10,5 liter water. (meer past niet in mijn pan). Bij filteren spoel ik na met heet water (in zo'n emmer met RVS filterbodem). Ik wil niet te veel water gebruiken voor het spoelen want anders duurt de ruwstook een eeuwigheid. Maar ook niet te weinig omdat natuurlijk wel alles moet meekomen. Is er een richtlijn?

Beantwoorden
2 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@martijnp na spoelen kun je de stookwijn inkoken tot sg van,1070 .

Stoken van 10 liter  met opwarm tijd duurt  uurtje max uur 20 min met een gewone goed ingerichte ketel zonder boven 88 graden te komen.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 278

@martijnp Ik gebruik per kilo graan ca. 800 ml water (heet) om mee te spoelen. De granen nemen namelijk ook wat vocht op.

Ik heb recent mijn uitgespoelde graantjes in een vat met wat water en gist laten vergisten. Inhoud een liter of 28. Deze batch gisteren in zn geheel in de ketel (in kookzak) ge-ruwstookt. Vrij vlot gestopt omdat uitstroom slechts 15% alcohol percentage had en ik nog maar ca. 0,5 liter had opgevangen. Hieruit kan ik opmaken dat er na mijn uitspoelen nog maar een geringe hoeveelheid suikers in de graantjes achterblijft.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?