Meldingen
Alles wissen

Starten met gin te destilleren

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijn referentie liggen hier naast mij en op zolder in diverse leerboeken likeurstokerij , manuals voor de distilleerderij , handboeken wijnmakerij en bierbrouwerijen , manual for essens and liquors industry . guide for manufacture of liquors. En instructieboeken uit distilleerderij waar ik een aantal maanden heb rondgelopen . Diverse Naslagwerken uit verschillende eeuwen vanaf 1740 tot aan ergen 1990 .

Beteft Gin :nodig voor 5 l Gin :
45 l water ,
7,2. kilo grof roggemeel
4 kilo gerstemout
3 liter giststarter
Hiervan een beslag maken .
[ Dit is standaard brouw proces waarmee iedereen wel bekent is dus sla ik verder over ]
Controleer altijd met jodiumtest of alle zetmeel is omgezet !
voeg de Gist [ Giststarter] toe .
Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].
Dit kan op verschillende manieren .
Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stook distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen die zal ongeveer 22.% alcohol zijn .
we nemen dit deel en stoken 2e keer tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .
neem 30 cl hiervan en hou die apart !
Hierna vullen we de helm / korf met bessen en kruiden . dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .
De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .
nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .
Stoppen met stoken als alcohol percentage in de overkomende vloeistof is gezakt tot 50 %
De voorloop van deze 3e stook verwijderen wanneer de alcohol van scherp naar zoet gaat
Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen en rest verwijderen.
[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]

Andere manier van stoken is :
De ketel vullen en distilleren tot de uitstromende alcohol nog rond 50% is .
deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 % met scheiding van voorloop en naloop .
ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .
De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we een alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte en omslag moment naar zacht zoetig.
na stoken op drink sterkte brengen met water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin .

Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .
Hierin gaat :
Jeneverbes en sleedoorn bessen totaal gewicht 50gram
anijszaad 20 gram
koriander 15 gram.
venkelzaad 20 gram
karwijzaad 10 gram
wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .
de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .
sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .
Ook gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd
Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en gin naar eigen smaak wat aanpassen .

Niet te vergeten !
De tijdens distillatie apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .
Met dit deel is het nu mogelijk de robuuste gin naar eigen smaak zachter te maken door iets of alles toe te voegen.
Dit doe je na min 2 dagen . de verse drank zal de eerste 48 oxideren aan zuurstof en de verschillende smaken huwen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

p.s. zaden en bessen vooraf kneuzen .

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mijn referentie liggen hier naast mij en op zolder .... .

Amai, die post kopiëer ik voor mijn plakboek, pagina 1. Bedankt!

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

plakboek met recepten ? ik heb diverse oude ook van soms al bijna vergeten dranken .
Gisteren nog iet over old school frambozen likeuren
maken hier ergens geplaatst.
( ouwe lullen ouwe spullen ?)

Beantwoorden
Berichten: 57
(@wezze)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voor alle kruiden is er maar 1 adres voor mij ( ik heb hier belang bij )

https://www.pit-pit.com/

Alles geleverd in afsluitbare potjes en perfecte jeneverbessen ( en al de rest ook natuurlijk )

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik kan daar niet eens wortelzaad vinden. Verder wel mooie site.

Beantwoorden
Berichten: 57
(@wezze)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja ik beweer niet dat ze alles hebben , bij mij was het voornamelijk een leverancier vinden met kwalitatief goede kruiden . En dat heb ik bij hen gevonden . Hun jeneverbessen zijn fantastisch , geen uitgedroogde zooi maar echt smaakvol net zoals alle andere kruiden .Mijn gin is alvast fantastisch

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja dank voor delen.

Beantwoorden
Berichten: 57
(@wezze)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Graag gedaan

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

peenzaad kun je gewoon bij welkoop halen ..

Beantwoorden
Berichten: 3
 KV
(@kv)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste

Ik ben ook nog maar net begonnen met distilleren.

Kunnen jullie mij helpen?

Ik start met suikerwater en turbogist. Daarna wordt alles per 4 liter gedistilleerd.
Met deze alcohol ga ik macereren (net dat woord hier leren kennen).
Met dit mengsel, aangevuld met gedistilleerde alcohol en water ga ik opnieuw distilleren.
Kan iemand mij helpen:

  • hoeveel gram kruiden doen jullie er ongeveer in?
    1 liter alcohol ongeveer en 1 liter water wordt gedistilleerd. Dan laat ik die 2 liter distileren en ik bekom een mooi helder resultaat van ongeveer 60% alc.
  • Als ik daar dan gedemineraliseerd water voor menselijke consumptie bijdoe, dan wordt het troebel. Even opwarmen en een grammetje suiker erbij en hij wordt helder... maar de dag erna is hij weer troebel.
    Moet ik bij het mengen de gin nog eens filteren door 3 vellen keukenpapier met daartussen 2 lagen wc papier? of door 2 koffiefilters?
    is dit dan om de oliën tegen te houden?
  • Iemand die ervaring heeft met een stoommandje te plaatsen tijdens het distilleren?
    dit geeft toch bijna geen resultaat.
    https://www.bmswijndepot.com/nl/catalogus/Details/1419/stoommandje-op-hoge-pootjes
    past perfect in https://www.bmswijndepot.com/nl/catalogus/Details/1420/smartstill-ii
    Bij de still spirits T500 hangen de kruiden toch ook in de dampen? of geeft dit toestel een beter resultaat?

dank

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier boven staat een standaardgin recept voor 5 liter . Daar staan ook kruiden gewichten bij.
Alcohol voor gin maak je eerst uit granen .
waarom filteren ??? Gin stook je de damp over een kruiden mengsel die zich boven de alcohol zit .
Het is dus geen maceraat. .
de gin komt helder uit de ketel

Beantwoorden
Berichten: 57
(@wezze)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe ik het doe , zeg niet dat dit de beste manier is maar levert wel een smaakvolle gin .
Destilaat van voornamelijk suiker ( al dan niet met turbogist ) . Tussen 40 en 50% alcohol .
Hierin 30 gram kruiden per liter min 12uur laten macereren .
Nadien destilaat MET kruiden terug de ketel in en opnieuw stoken . Eventueel nieuwe (extra) kruiden in kolom steken .

Beantwoorden
Berichten: 3
 KV
(@kv)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dank voor de reactie.

Na het distilleren kom ik aan heldere gin van 60%, als ik dit aanleng met water: dan komt het troebel. Heeft dit te maken met citroen of sinaas die ik er bij doe (door de oliën)?

Bij het distilleren via de dampen (met het stoommandje in het distileertoestel) heb ik veel te weinig smaak over. Vandaar dat ik een maceraat maak om te distilleren: dit geeft meer resultaat. Misschien is mijn toestel niet zo rendabel als een distileerkolom.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Troebel kan inderdaad komen door etherische oliën.
Als het weg wanneer je iets alcohol erbij doet dan klopt dat . (Zoniet zou het hardheid van water kunnen liggen ) als je voldoende kneust en vers spul gebruikt moet je voldoende smaak krijgen .
Ik weet niet wat voor type apparaat je gebruikt maar een grotere kolom verminderd smaak .
Ook belangrijk is juist temperatuur beheer .
Te lage temperaturen komen bepaalde smaken niet over en te hoge temperaturen vernietig je ook smaken mee.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?