Beste, ik heb voor de eerste maal gestookt in een alambiek van 10l, heb daar ongeveer 4l stookwijn in gedaan alles volgens de regel van de kunst, maar na 3 uur stoken was mijn kookpot maar voor de helft uitverdampt op een temperatuur van 100 graden is dat normaal, moet ik geduld hebben, of heb ik fouten gemaakt tips zou welkom
Mvg Patrick
3k suiker, 10l water, turbogist dat was het recept, heb de helft genomen, waar duurt dat zo lang, ongeveer 3dl alcohol opgevangen denk middenloop, de voorloop een borrelglaasje of twee heb ik niet gebruikt
3 kg suiker met 10 liter water levert ruim 12 % alcohol. (Is niet duidelijk of je 10 liter totaal volume of 10 liter water bedoelt.) Kan ook pakweg 17 % alcohol zijn.
Interessant is niet hoe veel volume achterblijft in je ketel, maar hoe veel destillaat van welk percentage je overhaalt. En een belangrijke aanduiding om te stoppen met stoken is het percentage dat uit je condensor komt. Onder de 10 % is het niet interessant meer, want dan zit er nog maar 0,1 % alcohol in de ketel.
Een gangbare vuistregel is dat bij de eerste destillatie, de ruwstook, het destillaat ongeveer 1/3 van het volume van de stookwijn is, met ongeveer 3 keer het alcoholgehalte. Maar ja, vuistregels zijn maar vuistregels. Elke installatie heeft haar eigen kenmerken.
Bedankt voor de informatie