Meldingen
Alles wissen

Stookwijn


Berichten: 4
Topic starter
(@patpoll)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste, ik heb voor de eerste maal gestookt in een alambiek van 10l, heb daar ongeveer  4l stookwijn in gedaan alles volgens  de regel van de kunst, maar na 3 uur stoken was mijn kookpot maar voor de helft uitverdampt op een temperatuur van 100 graden is dat normaal, moet ik geduld hebben, of heb ik fouten gemaakt   tips zou welkom

Mvg Patrick

 

 

Beantwoorden
6 reacties
1 Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@patpoll allereerst, 100 graden is veel te hoog om te destilleren. Alcohol verdampt bij 78 gr en de kunst is om te verwarmen tot wanneer je uitstroom snel druppelt tot een fijn straaltje is.

Stel dat je 4 liter stookwijn 10% alcohol bevat dan zou je ongeveer 0,5 liter opvangen bij een eerste run.

Kan je misschien ook aangeven hoe je je stookwijn hebt gemaakt en wat je precies hebt opgevangen bij destillatie?

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@patpoll)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

3k suiker, 10l water, turbogist dat was het recept, heb de helft genomen, waar duurt dat zo lang, ongeveer 3dl alcohol opgevangen denk middenloop, de voorloop een borrelglaasje of twee heb ik niet gebruikt

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@patpoll, welkom. De zakjes turbogist zijn meestal bedoeld voor het maken van 25 liter stookwijn. In de zakjes zit een mengsel van gist en allerlei voedingsstoffen, als je daar een deel van gebruik heb je kans dat je bijvoorbeeld alleen maar voeding gebruik. Het is ook beter om een ketel voor 2/3 van de maximale inhoud te vullen.

Ik kan uit je eerst bericht niet helemaal halen hoever je in deze hobby staat. Heb je voor het eerst gestookt of voor het eerst in een 10l alambiek. Ik denk het eerst want het lijk wel of je hier in gesprongen ben en nog niet helemaal de basisprincipes van het stoken ken. Maar dat is natuurlijk niet erg als je je goed inlees en als je vragen heb ze hier stel dan leer je die vanzelf.

Beantwoorden
(@patpoll)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

Heb maar de helft van de turbogist gebruikt, het was een probeersel en ik heb veel en aandachtig naar de filmpjes van you tube gekeken

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

3 kg suiker met 10 liter water levert ruim 12 % alcohol. (Is niet duidelijk of je 10 liter totaal volume of 10 liter water bedoelt.) Kan ook pakweg 17 % alcohol zijn.

Interessant is niet hoe veel volume achterblijft in je ketel, maar hoe veel destillaat van welk percentage je overhaalt. En een belangrijke aanduiding om te stoppen met stoken is het percentage dat uit je condensor komt. Onder de 10 % is het niet interessant meer, want dan zit er nog maar 0,1 % alcohol in de ketel.

Een gangbare vuistregel is dat bij de eerste destillatie, de ruwstook, het destillaat ongeveer 1/3 van het volume van de stookwijn is, met ongeveer 3 keer het alcoholgehalte. Maar ja, vuistregels zijn maar vuistregels. Elke installatie heeft haar eigen kenmerken.

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@patpoll)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor de informatie 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?