Meldingen
Alles wissen

Stookwijn filteren?


Berichten: 16
Topic starter
(@boekanier)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Allemaal,

Ik gebruik voor mijnstookwijn: Water, Suiker en Turbogist.

moet ik de stookwijn (als deze uitgegist is) voor het destilleren filteren of klaren of kan het zo in de ketel?

 

Beantwoorden
21 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Boekanier,

Lekker rustig alles laten bezinken. Hoe schoner het in je ketel gaat, des te zuiverder is het resultaat dat uit je ketel komt.

Suikerwash kun je gewoon laten staan als je tijd hebt. het bezinkt dan op de natuurlijke manier vanzelf. Rustig overhevelen met een slangetje terwijl je ervoor zorgt dat de laag bezinksel op de bodem niet meekomt in je ketel.

Heb je wel haast, of gewoon heel veel zin om snel te kunnen stoken, dan kun je klaringsmiddel gebruiken zodra het is uitgegist. Dan heb je 24 uur later een heldere wash en ben je klaar om te gaan stoken.

Wil je het op de natuurlijke manier laten klaren dan kun je het ook koel zetten. Dan klaart het sneller dan op kamertemperatuur en hoef je toch niets toe te voegen πŸ™‚ Dus heb je een koelkast over waar je vergistingsvat inpast, dan kan dat zeker helpen!

Beantwoorden
10 Reacties
OrangeLoo
(@orangeloo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 136

@stookforum Hoelang kan je deze max. laten staan?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@orangeloo probeer zo snel mogelijk altijd de stookwijn te verwerken .

Mensen vergeten vaak dat stookwijn niet alleen uit water gist resten en alcohol bestaat maar ook diverse andere stoffenΒ  waaronder alcoholen en zuren. .

Deze hebben de eigenschap om verbindingen en ook ontbinding te doen en oxidatie van stoffen wat ook ester vorming geeft.Β 

Dit heeft invloed voor kwaliteit en smaak. .

Β 

Beantwoorden
OrangeLoo
(@orangeloo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 136

@robbert Dat heb ik gelezen en is mij ook bekend als hobby bierbrouwer. Kwaliteit en smaak verlies wil je niet maar is het schadelijk voor de mens?? Want dat wil je echt niet. Is alcohol van iets mindere kwaliteit en smaak bijvoorbeeld nog prima te gebruiken in een sterk smakende likeur zoals bv Tia Maria?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@orangeloo ja het is te gebruiken . Meestal kun je nog wat met nacorrecties doen om toch redelijke alcohol te krijgen.

De meeste mensen accepteren ook wel bepaalde smaakafwijkingen aan hun eigengemaakte dranken of ze proeven het gewoonweg niet .

Het is maar net wat je zelf aan kwaliteit eist.

Beantwoorden
OrangeLoo
(@orangeloo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 136

@robbert Nacorrectie ben ik nog niet in thuis. Lastige is dat er zoveel over geschreven staat en ieder weer een andere mening heeft. Maar zal nog eens zoeken wat de mogelijkheden zijn.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@orangeloo na correctie is dat men met middelen als bijvoorbeeldΒ  actief kool nog nafiltert .

Ja je ziet het tegenwoordig wel vaker dat men alcohol vooral met de turbo gisten nog eens nafiltert

(Ik ben nog van de oude generatieΒ  . Als je het beginsel goed doet hoef je niet achteraf te corrigeren )

Beantwoorden
OrangeLoo
(@orangeloo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 136

@robbert Mag ik vragen wat volgens jou een goed recept is, ik deel jou mening als je het beginsel goed doet...

Vandaag een beetje gekeken naar de verschillende systemen om te filteren.

Ik zie filters met een cartridge wat je iedere keer €6 extra kost.

Er is ook een filter voor losse steenkool Γ‘ €169,- (is er ook een goedkoper alternatief???)

Daarnaast zie ik nog vloeibare kool die je al moet toevoegen voor de vergisting, maar die moet je daarna weer klaren met turbo clean.

Kortom hier wordt ik allemaal niet vrolijk van. Dus een goed basisrecept lijkt mij de beste oplossing.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@orangeloo ik heb deze al vaker gepost :

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 gradenΒ 

30 gr van de gist .b.v. BakkergistΒ 

3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout en bonen of wat rijst of 3 theelepeltjes Marmite .

Β 

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken zou het uit gegist

Sg onder zal rond 990 dan zitten.

Β 

( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , red star dady

Heel vaak zie je dat men van een 25 liter ketel uitgaat dan gebruik je 5,5 kilo suiker .

Beantwoorden
OrangeLoo
(@orangeloo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 136

@robbert Bakkersgist gedroogd of zo'n blokje

Fermentis c70 is een 500 grams verpakking is deze na openen goed te bewaren? ( ik ben bierbrouwer hΓ© 🤣 die doen dat niet)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@orangeloo bakkersgist droog of " nat " blokje kan beide. Droog 30 gr = nat 45 tot 60 gr.

Wanneer je bijv de fermentatis goed afgesloten droog en koel wegzet is het maanden te bewaren. .

Beantwoorden
Berichten: 46
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Β 

ik voeg bij start van mijn vergisting al aktieve kool toe. Na vergisting een keertje klaren met klaringsmiddel , overhevelen en dan nog enkele dagen wachten vooraleer nog een keertje over te hevelen in de stookketel. Tegenwoordig laat ik mijn alcohol vanuit mijn ketel rechtstreeks in mijn EZ filter lopen. Het resultaat is een mooie neutrale alcohol zonder luchtjes en bijsmaakjes

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Β Tegenwoordig laat ik mijn alcohol vanuit mijn ketel rechtstreeks in mijn EZ filter lopen.Β 

Houd je wel rekening met verdunnen tot 50% ABV.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hierbij ter verduidelijking nog een bericht uit een ander topic van Still Spirits aan Mark:Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even nagezocht en de, Still Spirits Triple Distilled Turbo Yeast is inderdaad de oude benaming van de huidige Still Spirits Pure Yeast.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gooi gewoon alles in de ketel,als de gist op de bodem ligt,mijn stookwijn is niet echt helder.ik gebruik ook geen klaringsmidelen,mijn drank komt zo helder als water uit de ketel,en iedereen vind mijn drank lekker,ik zet wel een zeefje met een velletje keuken rol er onder om dat soms als de ketel erg vol is,wat schuim mee kan komen.ik gebruik wel altijd bakkersgist.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@boekanier)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Allemaal bedankt voor de info!

ik heb begrepen dat er ook spriaalfilters zijn met daarin een katoenen doek (uitwasbaar) waarmee je de stookwijn ook kunt filteren voordat je gaat destilleren.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ben ik blij dat ik primitief bezig ben,nix moeilijk goedkoop en eficient.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 3
(@legster)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik Bentoniet klei als ik haast heb.

500ml water koken en meteen in de blender, 25gram bentoniet en mixen maar (let op spat op, doe een doek op de deksel en houd hem vast). paar uur laten koelen en erin gooien. binnen uur al resultaat. Opnieuw oproeren na 3 uur en wachten. Herhaal. Laat nacht staan en hevel af.

Haalt echter ook wat smaak en kleur weg, dus gebruik met mate als je whisky of rum maakt.

Waarom bentoniet? is erg goedkoop. hieronder voorbeeld van een birdwatcher tomato wash.

eerst alleen geheveld. toen bentoniet met 4x roeren om 2 uur. laatste na weer nieuwe bentoniet en 3x roeren en daarna overhevelen.Β 

Haastige spoed is echter zelden goed. maar soms heb je nu eenmaal haast.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Met geduld kom je het verst.ik gebruik dat spul niet is totaal overbodig,en onnodige kosten.ik gebruik fruit bakkersgist en event suiker,en de rest helemaal niets,en stook 15 jr zo.gaat al die tijd goed.

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik begrijp het niet zo goed. Volgens mij heeft het geen zin stookwijn (van suiker/gist/water) te filteren. Gist lijkt me moeilijk uit te filteren en de rest wil je juist in je stookwijn. Als je haast hebt kun je klaringsmiddel of bentoniet toevoegen voor een snellere klaring. Als je tijd hebt, lekker laten staan, klaart vanzelf. Ik zet mijn klimaatkast altijd op 6 graden en dan klaart het natuurlijk en snel.

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?