Hallo Allemaal,
Ik gebruik voor mijnstookwijn: Water, Suiker en Turbogist.
moet ik de stookwijn (als deze uitgegist is) voor het destilleren filteren of klaren of kan het zo in de ketel?
Hoi Boekanier,
Lekker rustig alles laten bezinken. Hoe schoner het in je ketel gaat, des te zuiverder is het resultaat dat uit je ketel komt.
Suikerwash kun je gewoon laten staan als je tijd hebt. het bezinkt dan op de natuurlijke manier vanzelf. Rustig overhevelen met een slangetje terwijl je ervoor zorgt dat de laag bezinksel op de bodem niet meekomt in je ketel.
Heb je wel haast, of gewoon heel veel zin om snel te kunnen stoken, dan kun je klaringsmiddel gebruiken zodra het is uitgegist. Dan heb je 24 uur later een heldere wash en ben je klaar om te gaan stoken.
Wil je het op de natuurlijke manier laten klaren dan kun je het ook koel zetten. Dan klaart het sneller dan op kamertemperatuur en hoef je toch niets toe te voegen π Dus heb je een koelkast over waar je vergistingsvat inpast, dan kan dat zeker helpen!
Β
ik voeg bij start van mijn vergisting al aktieve kool toe. Na vergisting een keertje klaren met klaringsmiddel , overhevelen en dan nog enkele dagen wachten vooraleer nog een keertje over te hevelen in de stookketel. Tegenwoordig laat ik mijn alcohol vanuit mijn ketel rechtstreeks in mijn EZ filter lopen. Het resultaat is een mooie neutrale alcohol zonder luchtjes en bijsmaakjes
Β Tegenwoordig laat ik mijn alcohol vanuit mijn ketel rechtstreeks in mijn EZ filter lopen.Β
Houd je wel rekening met verdunnen tot 50% ABV.
Even een korte uitleg over het EZ filtersysteem. Dit systeem is ontworpen om alcohol te filtreren die geproduceerd is door een ketel die minimaal 80% ABV produceert (of wanneer je de Triple Distilled Turbo gist gebruikt die nu meen ik Still Spirits Pure Yeast heet). Deze alcohol moet vervolgens verdund worden tot 50% ABV of lager.Β
Hierbij ter verduidelijking nog een bericht uit een ander topic van Still Spirits aan Mark:Β
Β
Hi Mark,
Thank you for getting in touch.
Activated carbon is prepared in a manner which causes the carbon crystals to become porous and develop a very large surface area.This large surface area and the many internal pores in the carbon are able to absorb many different chemical compounds including those which cause unwanted flavours in your spirit. The absorption process is very complex and is very dependent on concentrations, molecular weight etc. In the case of alcoholic spirit the process works best if the alcohol concentration is 50 % or less. This is why we recommend adjusting the alcohol level before purification.
We say βThe Carbon Cartridges are best suited to quick filtration of alcohol from stills producing alcohol above 80% abv as well as spirit produced from triple Distilled Turbo from any still.β β by this we simply mean that it is best used with alcohol made from stills that produce those high ABVs, not that the spirit should be a high ABV.
Kim
Even nagezocht en de, Still Spirits Triple Distilled Turbo Yeast is inderdaad de oude benaming van de huidige Still Spirits Pure Yeast.
Ik gooi gewoon alles in de ketel,als de gist op de bodem ligt,mijn stookwijn is niet echt helder.ik gebruik ook geen klaringsmidelen,mijn drank komt zo helder als water uit de ketel,en iedereen vind mijn drank lekker,ik zet wel een zeefje met een velletje keuken rol er onder om dat soms als de ketel erg vol is,wat schuim mee kan komen.ik gebruik wel altijd bakkersgist.
Β
Allemaal bedankt voor de info!
ik heb begrepen dat er ook spriaalfilters zijn met daarin een katoenen doek (uitwasbaar) waarmee je de stookwijn ook kunt filteren voordat je gaat destilleren.
Β
Ben ik blij dat ik primitief bezig ben,nix moeilijk goedkoop en eficient.
Β
Ik gebruik Bentoniet klei als ik haast heb.
500ml water koken en meteen in de blender, 25gram bentoniet en mixen maar (let op spat op, doe een doek op de deksel en houd hem vast). paar uur laten koelen en erin gooien. binnen uur al resultaat. Opnieuw oproeren na 3 uur en wachten. Herhaal. Laat nacht staan en hevel af.
Haalt echter ook wat smaak en kleur weg, dus gebruik met mate als je whisky of rum maakt.
Waarom bentoniet? is erg goedkoop. hieronder voorbeeld van een birdwatcher tomato wash.
eerst alleen geheveld. toen bentoniet met 4x roeren om 2 uur. laatste na weer nieuwe bentoniet en 3x roeren en daarna overhevelen.Β
Haastige spoed is echter zelden goed. maar soms heb je nu eenmaal haast.
Met geduld kom je het verst.ik gebruik dat spul niet is totaal overbodig,en onnodige kosten.ik gebruik fruit bakkersgist en event suiker,en de rest helemaal niets,en stook 15 jr zo.gaat al die tijd goed.
Ik begrijp het niet zo goed. Volgens mij heeft het geen zin stookwijn (van suiker/gist/water) te filteren. Gist lijkt me moeilijk uit te filteren en de rest wil je juist in je stookwijn. Als je haast hebt kun je klaringsmiddel of bentoniet toevoegen voor een snellere klaring. Als je tijd hebt, lekker laten staan, klaart vanzelf. Ik zet mijn klimaatkast altijd op 6 graden en dan klaart het natuurlijk en snel.