1 hectoliter is inderdaad 100 liter.
Als het bubbelt dan is het aan het gisten. Wanneer het waterslot stil is dan zal het vat waarschijnlijk ergens lek zijn waarlangs de CO2 ontsnapt.
Ga die stoken met de koperen helm t500 en ook een deel door mijn kleine alambiek.
zal eerst eau de vie worden denk. kan altijd nog brandewijn van maken niet?
Je gebruikt een top gist maar de aangegeven hoeveelheid is een vrij minimale hoeveelheid.
Het werkt zo goed maar je kunt beter een high pitch aanhouden voor snellere en betere start .
( Dat geld bij de meeste gisten eigenlijk . De standaard hoeveelheid is vaak ook lab getest op het door fabrikant gebruikte water en product kwaliteit en ph norm
Onze water en producten hier wijken ook vaak iets af .
Wil niet zeggen mindere kwaliteit maar het is niet gelijk aan .)
Over pitchen is pas wanneer je 4 x de hoeveelheid zou gebruiken maar je kunt het best een dubbele hoeveelheid aanhouden.
Bij hogere volumes neemt pitch af .
Wat erik Munckerik ook aangeeft er zal waarschijnlijk iets niet goed afdichten .
Er zijn belletjes en waarschijnlijk ook een prikkende geur als je voorzichtig even snuffelt
Je kunt altijd even met lucifer bij oppervlakte controleren . Is er gisting gaat deze uit .
( Water slot is een geur / afsluitertje en houd zuurstof buiten maar is geen indicator .
Het bubbelen is een handige bijkomstigheid )
Na 2 dagen kan gisting iet stagneren dat is normaal het pakt later weer op .
No worries Grad.
Ok Robbert en Munckerik volgende keer meer gist en vat goed afsluiten
bedankt.