Meldingen
Wis alles

sugarwash bewaren  


Hilly
Berichten: 14
Registered
Maker van dit onderwerp
(@hilly)
Nieuw Lid
Lid sinds: 2 weken geleden

Morgen komt mijn ketel binnen en wil ik een sugarwash maken, ik lees dat deze op zo'n 20 graden bewaard met worden en wil graag weten of dit binnenshuis te doen is ivm de geur. of zijn er goede ideeén om het in een garage op temp te houden zonder de kachel een paar weken te laten loeien?  goede tips zijn welkom.

Reageer
6 Reacties
3 Antwoorden
Brûs-stokertje
Registered
(@dbogert)
Lid sinds: 2 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 28
Gepost door: @hilly

Morgen komt mijn ketel binnen en wil ik een sugarwash maken, ik lees dat deze op zo'n 20 graden bewaard met worden en wil graag weten of dit binnenshuis te doen is ivm de geur. of zijn er goede ideeén om het in een garage op temp te houden zonder de kachel een paar weken te laten loeien?  goede tips zijn welkom.

Ha Hilly, Ikzelf heb geen nog geen ketel, alleen wel de sugarwash staan. Ik vind het echt alles mee vallen met de geur. Ik kan wel zeggen dat ik bijna niets ruik. Ik heb geen turbogist gebruikt, maar normaal wijngist. Misschien dat dat nog verschil maakt. Mijn intentie is om eerst te proberen een goede sugarwash te maken en als dat gelukt is een ketel aan te schaffen. Heeft er iemand ervaring met het bewaren van sugarwash? Ik hoor graag die ervaringen. 

Reageer
Hilly
Registered
(@hilly)
Lid sinds: 2 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 14

@dbogert Nog een novice in de groep zo te zien? goed te horen dat het niet verkeerd ruikt. Ik ben nieuwsgierig hoe het jou vergaat met je eerste stook.

Reageer
Robbert
Registered
(@robbert)
Lid sinds: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6490

@dbogert het bewaren van een uitgegist suikerbeslag kan van enkele dagen tot enkele weken .

Wanneer uitgegist en meteen van dode gist bezinksel afgehevel kun je het een paar weken bewaren .

Met een toevoeging van bijv wat sulfiet langer.

Maar na vergisten bevat de stookwijn naast alcohol en water ook andere bijproducten .

Waaronder diverse zuren die weer kunnen gaan binden met alcoholen en daar door zou de kwaliteit van de stookwijn achter uit kunnen gaan .

hou rekening dat vanaf moment van aanzetten van een beslag je toch na een 4 weken het  meestal zal moeten hebben verwerkt .

,( Er zijn pretentieuze  gisten die wel eens wat eerder kunnen klaar zijn  )

Reageer
Alchemist
Berichten: 1496
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Lid sinds: 2 jaar geleden

Hoi Hilly, persoonlijk vind ik de geuroverlast meevallen, ligt er natuurlijk wel aan wat je in het gistvat doet. Als ik bij m'n "rum" rozenblaadjes doe dan ruikt het een beetje als vroeger bij oma thuis, potpourri achtig.

 

Je hebt ook zogenaamde "brew belts" die je om het vat heen doet, afhankelijk van de omgevingstemperatuur kunnen deze werken. Andere oplossing kan zijn een waterbak met aquariumverwarming. Voor beide opties geldt dat iets van isolatie aan te bevelen is, met name wanneer de omgevingstemperaturen laag zijn.

Reageer
Hilly
Berichten: 14
Registered
Maker van dit onderwerp
(@hilly)
Nieuw Lid
Lid sinds: 2 weken geleden

thanx,  goed om te horen dat de lucht meevalt, ik ga het maar gewoon proberen. mocht de vrouw gaan zeuren dan is de au bain marie oplossing misschien zo gek nog niet. 

Reageer
Murmillo
Berichten: 1701
Registered
(@baukrrhh)
Nobel Lid
Lid sinds: 2 jaar geleden

Geur valt wel mee! En de "blubjes" zijn super gezellig.

Reageer
Delen:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?