Meldingen
Alles wissen

Sugarwash stopt ermee


Berichten: 61
Topic starter
(@nolletje)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo mensen

Ik heb een sugarwash staan die steeds langzamer gaat vergisten en ik zit met een paar vraagtekens die jullie hopenlijk kunnen wegnemen. Ik heb 5,5 kg suiker 45 min gekookt en aangevuld tot 25 liter. Begin sg was 1085 en de ph tot 5 verlaagd en 10 gram dap toegevoegd. Als gist heb ik lalvin ec-1118Β  gebruikt. Hij ging de eerste 2 weken best goed en opeens heel langzaam ik heb toen mijn sg gemeten en die was 1030. Nu een week later weer gemeten en deze is in een week tijd gezakt naar 1025. Hij vergist nog wel mijn aansteker ging uit. Ik heb voor de zekerheid ook mijn ph gemeten deze is nu 2,8. Het lijkt mij wat aan de lage kant. Maar daar mis ik de kennis nog voor. Als deze aan de lage kant zou zijn hoe breng ik die omhoog zonder mijn wash erg te verstoren.Β 

Β 

Groet.

Nol

Beantwoorden
32 reacties
29 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@nolletje dat ph is te laag ! . Je moet deze zeker even aanpassen .

Dat breng je omhoog door calsium carbonaat toe te voegen of iets natrium bicarbonaat .

Wat is de themperatuur waarbij je gist ton staat ?Β 

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@robbert de temperatuur stond op 23 graden. Deze heb ik verhoogd naar 25 om te kijken of dat iets uit zou maken. Maar er veranderde niks. Is sodium bicarbonaat ook goed Robbert en hoe hoog is de ideaale ph. En niet te vergeten hoe kan ik dat toevoegen zonder de wash echt te verstoren. Of moet je het er gewoon doorheen roeren.Β 

Β 

Groet

Nol

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@nolletjeΒ  sodium bicarbonate is prima . Probeer PH rond of iets boven 4 ,2 te krijgen . Dan zal het gist waarschijnlijk ook weer beter oppakken

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@robbert, zou je de ph om hoog kunnen brengen met baksoda 😉Β 

Toch wel raar die lage ph, hoe heb je de ph verlaagt en heb je toen niet te snel weer gemeten. Het wil nog wel eens even duren voor dat de ph stabiliseert.

Ik zelf inverteer de suiker eerst en dan is de ph ook al wat lager. Voorde rest ziet het er goed uit de champagne gist zou droog door moeten vergisten. En 3 tot 4 weken zou genoeg moeten zijn.

Β 

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@rumo ik heb de suiker gekookt met 10 gram citroenzuur. En toen de wash klaar was de dap erdoorheen gemixt en toen gemeten. Hij was toen 5. Maar ik ga hem zo naar beneden brengen. Kijken wat ie doet. Wordt vervolgt.

Β 

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

Ik heb de ph omhoog gebracht tot 4.2 en ondertussen is er ook weer meer activiteit in het waterslot. Bedankt voor de info 👍Β 

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@nolletje Waarmee heb je het nu verhoogt?
Kan dit ook met baksoda of moet er echt iets voor besteld worden wat niet zo in huis voor handen is?

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@shelby197888 ik heb het met bak soda gedaan op aanraden van robbert ging super.

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@nolletje is er ook iets van een tabelletje/richtlijn hoeveel gram je nodig hebt om bijv. alles 0,1 omhoog te krijgen?

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@shelby197888 ik heb er gewoon iets bijgegooid en doorgeroerd en meten. Na 3x toevoegen zat ik op de 4,2. Succes

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@nolletje wat is iets? Tl op 30 liter?

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@baukrrhh het was meer 3x2 teelepels op 25 liter maar dat is een gok ik heb gewoon uit het emmertje gestrooid en goed doorgeroerd.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@nolletje ah thnx mijn vriendin heeft daar genoeg van en ik genoeg citroenzuur dus heb ik een indicatie hoe we elkaar in balans houden. πŸ™‚

(Grapje natuurlijk, was even benieuwd hoeveel nodig is.)

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@nolletje Even voor de duidelijkheid; Je waarde stond op 2,8 en met 3x twee theelepels toevoegen is het nu 4,2, correct?
dus dit wil zeggen dat de ph ongeveer 0,2 stijgt per theelepel.

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@shelby197888 dat is een gok van mij hoor. Pin me er niet op vast. Ik heb er 3x een scheut ingegooid. Het begon wel flink te bruisen dat wel. Gewoon een beetje ingooien doorroeren en weer meten. Ik heb het op gevoel gedaan. Succes

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@nolletje de sg zakt nog wel, maar heel traag.
Dit is pas mijn 2e sugar wash die ik maak. De 1e was met een turbo gist, dit met fermentis c70.
Ik weet dus niet of dit normaal is, vandaar dat ik dadelijk maar eens de ph ga meten en eventueel aanpassen.
Hierbij nog een grafiek.

1626443549-brewspy.png
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@shelby197888 Het verloop is an sich niet gek, had wat lager kunnen eindigen maar je start S.G. van 1.100 is ietwat hoog, dat kan bij bepaalde gisten zorgen voor meer stress tijdens de vergisting. Ik zou zelf 1.080 adviseren.

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@alchemist Volgens mij klopt die beginwaarde niet.
Die eerste meting is meteen als je de dongel aanzet. 2e meting was 1.085
Heb 2kg suiker aan 25l water toegevoegd, is niets te veel lijkt mij zo.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@shelby197888

Β 

S.G. waarde van 1.085 is 222 gram per liter, dat zou 5,5 kg suiker op die 25 liter betekenen. Je bericht van 2 kg klopt niet of er is iets mis met de ijking van de iSpindel.

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@alchemist Bedoelde 6kg ipv 2kg.

Beantwoorden
(@nolletje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 61

@shelby197888 ik ben absoluut geen kenner. Het is ook pas mijn 4e sugarwash. waarvan ik er ook 1 gehad heb met een zeer trage vergisting die op een gegeven moment stopte maar niet uitgegist was. Toen ik de deksel opende leek het wel azijn. Die heb ik ook weg gekiept. Daardoor zit ik er nu wel iets meer bovenop met meten e.d. meten is weten. Of in ieder geval haalt het vraagtekens weg. En met de hulp van de mensen hier gaat het de goeie kant op gelukkig.

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@nolletje Volgens mij dat de vergisting wel aardig goed zit, alleen mijn vraag is of het normaal is dat dit aan het einde zo afvlakt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@shelby197888 Elke vergisting zal naar eind iets afvlakken .

Betreft de vraag over de hoeveelheid vanΒ  het toevoegen van middelen om ph te verhogen of verlagen kun je niet van een regel uitgaan als ik een theelepel toevoed srijgt het zoveel dus je zou met 3 thee lepels xxx stijgen .

Je zit namelijk met aanwezige hoeveelheid zuur per volume.Β  Maar ook welk zuren zijn aanwezig de diverse zuren reageren niet gelijk op de toegevoegde "remedie"Β 

Daarnaast andere aanwezige stoffen hebben ook invloed / interactie met de toegevoegde stof .

Je zal dus altijd met bijvoorbeeld een natrium met een kleine hoeveelheid tegelijk moeten toevoegen en naΒ  Β  min 8 minutenΒ  wachten phΒ  meten en eventueel nog een paar keer op nieuw deze actie herhalen .Β 

Β 

Een aantalΒ  bruikbare middelen voor ph correctieΒ  zijn o.a : fosforzuur , zwavelzuur , melkzuur ,azijnzuur ,wijnsteenzuur , citroen zuur .Calcium carbonaat , Kaliumchloride , natrium bicarbonaatΒ  / sodium bicarbonaat / natriumwaterstof carbonaat, natrium hydroxide .

De hoeveelheid en snelheid van reactie is dus ook verschillend . Daarom altijd in stapjes met tussendoor meten ph aanpassen .

( Op den duur met wat ervaring in hiermee werkenΒ  gaat het makkelijker en sneller )

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@robbert bedankt voor de uitleg. In welke fysieke winkel kan ik de strips halen met waarde 0 tot 14? Ik heb zo'n digitale chloor en PH meter voor het zwembadwater, maar die geeft een error.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@shelby197888 ik heb ze bij een aquarium winkel wel gehaald.

Ik gebruik zowel de strips alsΒ  een digitale . Maar wat jij ook zegt die digitale doet het nooit of batterij zijn leeg als je het nodig hebt . Electrische gadgets , ketels , blue tooth en besturingen zijn leuk maar ik hou van conventioneelΒ  . Dat is tenmiste storings vrij en betrouwbaar en het gaat langer mee of het kost weinig zoals die strips.

Β 

Β 

Β 

Beantwoorden
(@strauss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 38

@nolletjeΒ 

Ben blij om deze topic gelezen te hebben. Al mijn vergistingen namen bijzonder veel tijd (6Γ 8 weken) en ik begreep niet waarom. Ik heb net de ph van gistvat gemeten en die zit ruim onder de 3,8 (exacte waarde weet ik niet gezien mijn teststrip tussen de 5,5 en 3,8 gaat). Aan het begin van het gistingsproces zat ik aan 4,3. Heb dus net natriumbicarbonaat toegevoegd en ben dus benieuwd.Β 

Is dit een een natuurlijk proces dat de PH zakt of is dat een bijwerking van bepaalde gistsoorten?

Β 

Strauss

Β 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@strauss ph zakt altijd maar moet max 1 punt wezen .

Zakt het meer is toch iets niet goed .

Giststress , te veel zuurstof ,. Temp fout of schommelling , fout in voeding (knoeierij met troep als tomatenpuree ) of infectie

Beantwoorden
(@strauss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 38

@robbertΒ 

Thx Robbert. Gelet op eerdere ervaringen ontsmet ik alles bijzonder goed, gebruik ik geen troep zoals tomatenpuree en volg ik strikt je receptuur πŸ™‚

Enige wat ik me afvraag is of het gebruikte water een grote impact kan hebben op het verzuringsproces. Ik gebruik grondwater. Dit water laat ik om de 2 jaar testen door een labo en dit is perfect drinkbaar. Dit grondwater gaat dan nog eens door een actieve koolstoffilter. kan dit een impact hebben?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@strauss ja dat kan invloed hebben.Β  Leiding water heeft waarschijnlijk een hoger ph waarde dan wel , grond en regenwater.Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 61
Topic starter
(@nolletje)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mooie grafiek trouwens.Β 

Beantwoorden
Berichten: 61
Topic starter
(@nolletje)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

2kg suiker op 25 liter water. Ik weet niet precies de waardes maar dan klopt je begin sg niet. Ik heb om en nabij de 5,5kg toegevoegd op 25 liter en ik had een begin sg van 1090.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@nolletje moet 6kg zijn πŸ™‚

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?