Beste allen,
Ik ben nieuw op dit forum, maar heb al heel wat artikels doorzwommen op internet rond het gebruiken van suikerbiet als grondstof voor een destillaat. Heel wat wetenschappelijke artikels, video's, recepten en breinbrekers verder denk ik dat ik het misschien allemaal wat ver ben beginnen zoeken. Even de situatie uitleggen; ik heb toegang tot Suikerbietmelasse en ben eigenlijk aan het proberen om hier uit een rum te stoken, hetgeen klaarblijkelijk wél mogelijk is, als we kijken naar de evolutie in 2020 met de Rumbelbeet en de Brhum uit België, maar ook de Brum die gemaakt wordt in Canada (RigHand), waarbij men gebruik maakt van suikerbietmelasse.
Er wordt gediscussieerd over de smaak van het eindproduct, maar ik zou het willen verwerken als basisalcohol in een likeur recept.
Ik heb al enkele fermentaties geprobeerd, de ene al meer succesvol dan de andere
- Water, limoensap, Melasse & suiker met turbo rum gist ; fermentatie volledig doorlopen, geen suikersporen meer, bubbelen gestopt
- Water, limoensap, Melasse & suiker met champagnegist ; fermentatie volledig doorlopen, geen suikersporen meer, bubbelen gestopt
- Melasse, citroensap & water (met alpha amylase) met champagnegist ; niet gelukt
Met testen van een stook ga ik de komende 2 weken van start om eens te kijken wat een mogelijk resultaat is van hetgeen ik al heb. Er wordt gesproken dat een potstill beter is voor rum wanneer je een vollere smaak wenst, maar aangezien men het rond suikerbiet meestal heeft over bijsmaken van de wat zouterige melasse, veronderstel ik dat het misschien beter is om de T500 hiervoor te gebruiken en de stook niet volledig uit te doen (zie recept removed link )? Vooraleer de rum te gebruiken in likeur zou ik deze sowieso een ageing laten doormaken op houtchips en overweeg ik ook om te experimenteren met het spicen van de rum achteraf, maar eerst een basisproduct bekomen dat drinkbaar en genietbaar is.
Ik ga ook met de C-70 gist eens proberen aangezien ik hier rond heb gelezen dat dit de beste gist zou zijn om suikerbietmelasse te fermenteren. Het verwarmen van de melasse in een zure omgeving is sowieso noodzakelijk om complexe suikers af te breken.
Bedoeling van deze post is om jullie inputs hier rond eens te bevragen, wat zou me verder vooruit kunnen helpen? Kijk ik misschien over bepaalde zaken?
Hartelijk dank!
De link werd verwijderd, daarom even hetgeen in het recept werd gezegd rond het gebruik van de T500: "For rum the perfect still will produce alcohol at between ideal 84 – 88% so or if using a Turbo 500 still run for only 2 ½ to 3 hours to achieve this lower alcoholic strength. (Operating temperature will be about 68°C (154°F)). For a fuller flavored rum try using a pot still."
"rum" uit suikerbieten mag officieel geen rum heten. Hier in Tsjechie noemen ze het Tuzemak, waar ze de smaak wat verbeteren met essences.
Ik heb het zelf een aantal keer gemaakt nu, met de rum gist van Coobra, en het resultaat is drinkbaar, maar je mist wel de diepte van rum uit rietsuikermelasse. Maar als je er geen essence aan toevoegt en hem een poosje laat rijpen in een vat of met houtsnippers is het een prima drankje.
Hoi Kena,
Ik heb zelf een paar pogingen ondernomen om Rum uit andere dingen te maken, met name rietsuiker en keukenstroop. Wil je uit de suikerbiet melasse een rum-achtige krijgen zou ik het volgende aanbevelen;
- Gebruik de Mangrove Jack's West Coast Gist of de Fermentis Safspirit HG-1.
- Corrigeer de p.H. waarde naar 5,5.
- Zorg dat je S.G. waarde rond de 1.100 max is, liever 1.080.
- Voeg wat spul toe om een meer rum smaak te krijgen, denk aan rozenblaadjes of hibiscus.
- Het verwarmen of het kort koken van de melasse wordt vaker bij de reguliere melasse ook aanbevolen, je kunt met citroensap dit doen om de suikers te inverteren.
Rum ruikt en smaakt in het begin naar muffe appels eigenlijk, wat je kunt overwegen is om deze een week of 2 na het destilleren, te verwarmen op 55 graden gedurende 2,5 uur, dat zal het al een stuk aangenamer maken. Ik heb gisteren nog een blanke "rum" poging van mezelf geproefd die 3 maanden gestaan heeft met een prop watten in de hals, het heeft die tijd ook wel nodig gehad (niet verouderd op 55 graden).