Meldingen
Alles wissen

Suikerbiet melasse destilleren


Berichten: 78
Topic starter
(@kena1979)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste allen,

Ik ben nieuw op dit forum, maar heb al heel wat artikels doorzwommen op internet rond het gebruiken van suikerbiet als grondstof voor een destillaat. Heel wat wetenschappelijke artikels, video's, recepten en breinbrekers verder denk ik dat ik het misschien allemaal wat ver ben beginnen zoeken. Even de situatie uitleggen; ik heb toegang tot Suikerbietmelasse en ben eigenlijk aan het proberen om hier uit een rum te stoken, hetgeen klaarblijkelijk wél mogelijk is, als we kijken naar de evolutie in 2020 met de Rumbelbeet en de Brhum uit België, maar ook de Brum die gemaakt wordt in Canada (RigHand), waarbij men gebruik maakt van suikerbietmelasse.

Er wordt gediscussieerd over de smaak van het eindproduct, maar ik zou het willen verwerken als basisalcohol in een likeur recept. 

Ik heb al enkele fermentaties geprobeerd, de ene al meer succesvol dan de andere

  • Water, limoensap, Melasse & suiker met turbo rum gist ; fermentatie volledig doorlopen, geen suikersporen meer, bubbelen gestopt
  • Water, limoensap, Melasse & suiker met champagnegist ; fermentatie volledig doorlopen, geen suikersporen meer, bubbelen gestopt
  • Melasse, citroensap & water (met alpha amylase) met champagnegist ; niet gelukt

Met testen van een stook ga ik de komende 2 weken van start om eens te kijken wat een mogelijk resultaat is van hetgeen ik al heb. Er wordt gesproken dat een potstill beter is voor rum wanneer je een vollere smaak wenst, maar aangezien men het rond suikerbiet meestal heeft over bijsmaken van de wat zouterige melasse, veronderstel ik dat het misschien beter is om de T500 hiervoor te gebruiken en de stook niet volledig uit te doen (zie recept removed link )? Vooraleer de rum te gebruiken in likeur zou ik deze sowieso een ageing laten doormaken op houtchips en overweeg ik ook om te experimenteren met het spicen van de rum achteraf, maar eerst een basisproduct bekomen dat drinkbaar en genietbaar is.

Ik ga ook met de C-70 gist eens proberen aangezien ik hier rond heb gelezen dat dit de beste gist zou zijn om suikerbietmelasse te fermenteren. Het verwarmen van de melasse in een zure omgeving is sowieso noodzakelijk om complexe suikers af te breken.

Bedoeling van deze post is om jullie inputs hier rond eens te bevragen, wat zou me verder vooruit kunnen helpen? Kijk ik misschien over bepaalde zaken?

Hartelijk dank!

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
72 reacties
Berichten: 78
Topic starter
(@kena1979)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De link werd verwijderd, daarom even hetgeen in het recept werd gezegd rond het gebruik van de T500: "For rum the perfect still will produce alcohol at between ideal 84 – 88% so or if using a Turbo 500 still run for only 2 ½ to 3 hours to achieve this lower alcoholic strength. (Operating temperature will be about 68°C (154°F)). For a fuller flavored rum try using a pot still."

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 459

@kena1979 welkom op het Stookforum.

Links en afbeeldingen kun je plaatsen als je minstens 7 post/reactie hebt geplaatst. Helaas nodig ter bescherming tegen spammers 🙂 .

Beantwoorden
Berichten: 459
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

"rum" uit suikerbieten mag officieel geen rum heten. Hier in Tsjechie noemen ze het Tuzemak, waar ze de smaak wat verbeteren met essences.

 

Ik heb het zelf een aantal keer gemaakt nu, met de rum gist van Coobra, en het resultaat is drinkbaar, maar je mist wel de diepte van rum uit rietsuikermelasse. Maar als je er geen essence aan toevoegt en hem een poosje laat rijpen in een vat of met houtsnippers is het een prima drankje.

Beantwoorden
5 Reacties
(@kena1979)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

@stephan maken ze dat daar ook van suikerbietmelasse? Ik heb gezocht naar recepten voor Tuzemak maar niet onmiddellijk iets gevonden. Heb wel gelezen dat het in Tsjechie en Kroatie vnl. wordt recht getrokken met essences en het daardoor wat als "kunstmatig" wordt gezien. 

PS Geen probleem met de links, ik snap het volledig 🙂

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 459

@kena1979 ze maken het van aardappelen maar vooral van suikerbietmelasse. 

 

Met essences kun je veel doen. Al voeg je maar een klein beetje toe kan het de smaak erg goed beïnvloeden. 

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

@stephan zijn daar recepten van terug te vinden, of moet ik daarvoor naar Tsjechische gepensioneerde hobby stokers? 🙂

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 459

@kena1979 ik zal hier eens voor je navragen of iemand recepten heeft.

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

@stephan - hartelijk dank!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3205
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Kena,

 

Ik heb zelf een paar pogingen ondernomen om Rum uit andere dingen te maken, met name rietsuiker en keukenstroop. Wil je uit de suikerbiet melasse een rum-achtige krijgen zou ik het volgende aanbevelen;

 

  • Gebruik de Mangrove Jack's West Coast Gist of de Fermentis Safspirit HG-1.
  • Corrigeer de p.H. waarde naar 5,5.
  • Zorg dat je S.G. waarde rond de 1.100 max is, liever 1.080.
  • Voeg wat spul toe om een meer rum smaak te krijgen, denk aan rozenblaadjes of hibiscus.
  • Het verwarmen of het kort koken van de melasse wordt vaker bij de reguliere melasse ook aanbevolen, je kunt met citroensap dit doen om de suikers te inverteren.

 

Rum ruikt en smaakt in het begin naar muffe appels eigenlijk, wat je kunt overwegen is om deze een week of 2 na het destilleren, te verwarmen op 55 graden gedurende 2,5 uur, dat zal het al een stuk aangenamer maken. Ik heb gisteren nog een blanke "rum" poging van mezelf geproefd die 3 maanden gestaan heeft met een prop watten in de hals, het heeft die tijd ook wel nodig gehad (niet verouderd op 55 graden).

Beantwoorden
13 Reacties
(@kena1979)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

@alchemist - bedankt voor deze zeer welgekomen tips!

Inverteren van de suikers is idd nodig om de complexe suikers af te breken en beter te laten vergisten.

- De rozenblaadjes removed link bedoel je om die toe te voegen bij het destilleren bij spirit run (in de kolom in filterdoek bv.)?
- PH waarde 5.5 voor volledige mash voor start van fermentatie, correct?

Hartelijk dank voor de hulp! 🙂

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@alchemist, ik zou voor de zekerheid ook nog wat gistvoeding toevoegen. Dat kan natuurlijk DAP of gistvoedingszout zijn, maar ik gebruik altijd een kilo mout.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@rumo Klopt, had ik moeten toevoegen.

 

Meen dat een Rum recept van Robbert uitgaat van een koopje gekookte havermout met het kookvocht erbij. DAP gebruik ik ook bij de vergistingen zelf van rum, vanavond ga ik er eentje inzetten weer, eens proberen met de havermout.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@alchemist, Met die producten uit de supermarkt zoals havermout of roggebrood ben ik altijd wat voorzichtig. Je weet nooit of er (maar eerder hoeveel) conservering middelen er in zitten. Je weet ook niet wat de fabrikant er mee heeft gedaan, misschien zitten er helemaal geen voedingstoffen meer in. Ik gebruik deze producten alleen een beetje als smaakmaker.

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

@rumo hartelijk dank voor de tips!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@rumo havermout voor destileren kunj jenet als andere granen bij veel graanmolen of b.v. molen winkel online bestellen .

Hiervan weet je dat je een goed product koopt..

Er zijn door heel Nederland en ook België veel nog ambachtelijke molens .

Het is er vaak goedkoper dan supermarkt en ook bijv maïs daar is consumtie product niet de slechte vervoer mais.

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

@rumo ik heb nog nooit mout gebruikt als gistvoeding; doe je deze gewoon bij de mash op dezelfde temperatuur dat je het gist toevoegt of dien je de mout vooraf te koken in water en het zo toe te voegen? dank voor de feedback!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@kena1979, gewoon zoals gebruikelijk is bij mout. In een vloeistof verwarmen tot een bepaalde temperatuur voor een bepaalde tijd, eventueel in stappen. Voor dit doeleinde hou ik 1 uur op 67 graden aan. Voor de vloeistof gebruik ik water of appelsap of de verdunde rietsuiker melasse of wat dan ook.

Voor de rum was ik de rietsuiker melasse. Ik neem 1 deel melasse en 2 delen water, dit verwarm ik 20 minuten met goed roeren op 85 graden. De andere dag is de dikke drap naar de bodem gezakt, dit laat ik achter in de pan en giet de rest in de gistemmer. Het mouten doe ik dan tussen door na de 20 min. op 85 gr. laat ik het afkoelen naar 67 gr. en doe dan de mout erbij(en dan 1 uur op 67 gr.).

Ik gebruik eigenlijk altijd mout als voeding ook bij een suiker vergisting of bij mijn cider. Ik doe dan niet te moeilijk hoor, 1kg mout door de blender dan de pan in en naderhand door een grove zeef als het de emmer in gaat.

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

@alchemist - zou de C-70 gist ook kunnen werken? Ik vraag het gewoon omdat ik deze nu hebben liggen, anders ga ik degene die je hierboven aangaf wel halen. Alvast dank.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

kena1979.  c70 is een gist voor algemeen gebruik geschikt  .ook voor bijv Melasse. 

 

Beantwoorden