Meldingen
Alles wissen

Suikerwash al drie weken aan het gisten


keesmink
Berichten: 6
Registered
Topic starter
(@keesmink)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hallo,

Ik ben een beginnende stoker en wil in het najaar fruit gaan stoken.

Daarnaast wil ik gewone alcohol stoken om likeuren te maken.

Omdat ik nog geen ervaring heb, heb ik op advies van Jan de Grainfather met reflux en alambik aangeschaft.

Daarnaast de meten=weten ( Verwijderde link )

 

Nu heb ik een maand geleden mijn eerste suikerwash gemaakt met 8Kg suiker en Classic 8 turbo gist.

Alles volgens de beschrijving, alleen misschien iets te snel gedestilleerd. Hij was na 7 dag opgehouden te borrelen en de dag daarna heb ik het gestookt. Eerste beetje weggegooid en verder opgevangen. Omdat de grainfather een temperatuurregeling heeft, dacht ik bij 96 graden, ik zet de thermometer van 100-> 96. Fout, de ketel stopte en er kwam geen alcohol uit. Dus weer op vol vermogen.

Opbrengst: 3.3L van 92%. Maar er zat toch een beetje rare (niet zo heel sterke) lucht aan. Ik kan het niet thuisbrengen, mijn dochter zegt dat het naar lijm ruikt. Op zich smaakt het best.

Ik heb het met water verdunt door een koolfilter tot 40%.

 

Toen heb ik meteen mijn tweede wash aangemaakt, ook weer netjes volgens de voorschrift.

Nu, na bijna drie weken, komt er nog steeds af en toe een borrel door het waterslot.

Mijn alcoholmeter heeft het net begeven, maar vorige week zat hij net iets boven de 10%.

Nu lees ik ook dat je het soortelijk gewicht moet meten en dat die 2 dagen stabiel onder de 0,99 moet zijn.

Zoals ik schreef heb ik die meten=weten set en daar zit ook een Hydrometer/Oechlsemeter bij, maar ik kom daar niet uit. Hij geeft nu rond de 92 aan. Vorige week 88.

 

Nou zijn mijn vragen:

1. Wat zou die rare lucht kunnen veroorzaakt hebben?

Dat de ketel even uit ging? Of was de wijn niet goed? Of omdat alles nog nieuw is?

2. Kan het kwaad dat hij nu al drie weken staat te gisten?

3. Dit bedenk ik ineens tijdens het schrijven van dit bericht: Die 91 is natuurlijk 91% = 0.91. Dus lager dan 0.99. Klopt dit?

 

Groeten,

Kees

Beantwoorden
7 reacties
5 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 943

@keesmink welkom, die rare luchtjes hoor je wel vaker bij een turbo gist, je zou eens kunnen proberen om in plaats van 8kg 6kg suiker te gebruiken voor een stookwijn van 25liter. Of gebruik eens een gewone gist, maar die hebben wel 3 tot 4 weken minimaal nodig. Ik neem aan dat je met de reflux kolom gestookt heb, dan stook je op vol vermogen en hou je het koelwater op een constante temperatuur. Dat kan wel eens lastig zijn maar meer is het niet.

Maar begin bij het begin en verdiep je eerst eens hoe je een goede stookwijn kunt maken. Aan je ketel zal het niet liggen dat is een hele mooie set waar je vele kanten mee op kan.

Beantwoorden
keesmink
Registered
(@keesmink)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

@rumo

Dank je voor je antwoord.

 

Ik ben juist begonnen met die Classic 8 Turbo gist omdat mij dat het simpelste leek om mee te starten.

Met die ervaringen kan ik stapje voor stapje verder.

Minder suiker hoor ik vaker, dat gaat ik de volgende keer zeker proberen.

Misschien icm met meer water. 6Kg op 20L is in verhouding 7Kg op 23,3L

 

Zoals je las heb ik de vorige keer de wijn na 8 dagen gestookt.

Gisteren heb ik mijn tweede wijn na 23 dagen gestopt met turbo clear.

Dat heeft 24 uur gestaan en vanavond heb ik de wijn overgegoten in een ander vat.

Het viel me gisteren al op dat hij veel lekkerder rook dan de eerste keer. En nu kon ik het niet laten het te proeven. Wauw, dat smaakt goed. Een hele verbetering met de eerste keer.

Ik laat het nu weer rusten, zodat het nog aanwezige kool naar de bodem kan zakken.

Zondag ga ik het opstoken.

 

Zo zie je maar, geduld ...

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 943

@keesmink, de turbo gist is zeker simpel het begint altijd wel te borrelen. Maar je hoor ook wel dat er een luchtje of smaakje aan zit, de één vindt dit vervelend de ander merkt het niet eens op. Als je het vervelend vind zou je kunnen overwegen om minder suiker te gebruiken. Je begin dan met een stookwijn van 26 a 27 liter met daarin 6 kg suiker, als dat uit gegist is zakt de dode gist naar de bodem. Je giet dan de heldere stookwijn over en laat de dikke drap achter in de emmer. Je zal dan ongeveer 25 liter stookwijn hebben en dat is volgens mij ook de inhoud van je ketel.

Maar wat bedoel je met "na 23 dagen gestopt met turbo clear" ? De gist bepaald wanneer het klaar is en jij wacht geduldig 😉 

Beantwoorden
keesmink
Registered
(@keesmink)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

@rumo

Misschien was de benaming niet goed gevonden: gestopt.

Ik bedoelde eigenlijk dat het gisten was gestopt en dat ik toen de turbo clear erin had gedaan. Gisteravond dus over gegoten en de gistemmer schoongemaakt.

 

Beantwoorden
keesmink
Registered
(@keesmink)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

Vandaag aan het distilleren geslagen.

Het ruikt en smaakt een heel stuk beter dan de vorige keer.

 

Volgende keer proberen met 25L en 7KG.

Kan maar max 30L in de gistemmer.

 

Bedankt voor de hulp.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7253
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Een lijm lucht/ rare lucht komt door vorming van acetaat .  Dat komt. Voor door fouten als te lang laten staan als vergisting voorbij is.  Te veel zuurstof tijdens gisten of bijv roeren.  Geen stabiele gisting temperatuur. ,. Foute voeding , slechte kwaliteit gist of vervuiling .

Er zijn gisten die 3 tot 4 weken nodig hebben voor vergisten.  Is het een zogenaamde snelle of turbo zou het kunnen wezen dat er iets fout is en dat je een slepende vergistingen hebt. Dus grote kans op geen goede alcohol.

 

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 222
Registered
(@stefanjo)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Hier staat een suikerwash met bakkersgist nu 2weken. Begin sg 1082, nu naar 2 weken 1024. Nog een weekje geduld en dan weer meten.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?