Hallo,
Ik ben een beginnende stoker en wil in het najaar fruit gaan stoken.
Daarnaast wil ik gewone alcohol stoken om likeuren te maken.
Omdat ik nog geen ervaring heb, heb ik op advies van Jan de Grainfather met reflux en alambik aangeschaft.
Daarnaast de meten=weten ( Verwijderde link )
Nu heb ik een maand geleden mijn eerste suikerwash gemaakt met 8Kg suiker en Classic 8 turbo gist.
Alles volgens de beschrijving, alleen misschien iets te snel gedestilleerd. Hij was na 7 dag opgehouden te borrelen en de dag daarna heb ik het gestookt. Eerste beetje weggegooid en verder opgevangen. Omdat de grainfather een temperatuurregeling heeft, dacht ik bij 96 graden, ik zet de thermometer van 100-> 96. Fout, de ketel stopte en er kwam geen alcohol uit. Dus weer op vol vermogen.
Opbrengst: 3.3L van 92%. Maar er zat toch een beetje rare (niet zo heel sterke) lucht aan. Ik kan het niet thuisbrengen, mijn dochter zegt dat het naar lijm ruikt. Op zich smaakt het best.
Ik heb het met water verdunt door een koolfilter tot 40%.
Toen heb ik meteen mijn tweede wash aangemaakt, ook weer netjes volgens de voorschrift.
Nu, na bijna drie weken, komt er nog steeds af en toe een borrel door het waterslot.
Mijn alcoholmeter heeft het net begeven, maar vorige week zat hij net iets boven de 10%.
Nu lees ik ook dat je het soortelijk gewicht moet meten en dat die 2 dagen stabiel onder de 0,99 moet zijn.
Zoals ik schreef heb ik die meten=weten set en daar zit ook een Hydrometer/Oechlsemeter bij, maar ik kom daar niet uit. Hij geeft nu rond de 92 aan. Vorige week 88.
Nou zijn mijn vragen:
1. Wat zou die rare lucht kunnen veroorzaakt hebben?
Dat de ketel even uit ging? Of was de wijn niet goed? Of omdat alles nog nieuw is?
2. Kan het kwaad dat hij nu al drie weken staat te gisten?
3. Dit bedenk ik ineens tijdens het schrijven van dit bericht: Die 91 is natuurlijk 91% = 0.91. Dus lager dan 0.99. Klopt dit?
Groeten,
Kees
Een lijm lucht/ rare lucht komt door vorming van acetaat . Dat komt. Voor door fouten als te lang laten staan als vergisting voorbij is. Te veel zuurstof tijdens gisten of bijv roeren. Geen stabiele gisting temperatuur. ,. Foute voeding , slechte kwaliteit gist of vervuiling .
Er zijn gisten die 3 tot 4 weken nodig hebben voor vergisten. Is het een zogenaamde snelle of turbo zou het kunnen wezen dat er iets fout is en dat je een slepende vergistingen hebt. Dus grote kans op geen goede alcohol.
Hier staat een suikerwash met bakkersgist nu 2weken. Begin sg 1082, nu naar 2 weken 1024. Nog een weekje geduld en dan weer meten.