Meldingen
Alles wissen

Suikerwash: risico op methanol?


Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mijn vermoeden is dat er geen methanol mogelijk is bij een suikerwash. Klopt dit?

Beantwoorden
10 reacties
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nee, niet helemaal waar. En voorloop zal je altijd hebben. Het is een veel voorkomend fenomeen dat mensen dit denken, omdat het een "zuiver product" is, zit geen pectine in zoals een pruim bv.
Gist produceert nou eenmaal meer dan alleen alcohol. Daarnaast kun je nog infecties hebben wat vanalles kan zijn en maken. Er zal bij suiker vergisting weliswaar minder methyl geproduceerd worden, maar toch houdt je een smaakje als je geen voorloop neemt. Altijd een voorloop houden.

Beantwoorden
Berichten: 40
(@duiker)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bij een suikerwash loop je geen enkel risico op het produceren van methanol. Methanol zou je kunnen produceren wanneer je "hout" mee fermenteert. "Hout", dat zijn onder andere pitten, steeltjes en dergelijke. Maar dan nog, je zal heel erg je best moeten doen om zodanig veel methanol te kunnen produceren dat het gevaarlijk is. Een fles wijn bevat veel meer ethanol dan wanneer wij stokers fruit fermenteren. En dit ook nog eens versterken in de ketel. Maar het is niet onmogelijk. Wanneer je "hout", dus pitten en dergelijke niet mee fermenteert, dan is er niets aan de hand. Maar we wachten nog even op de uitkomst van Snorrebreut, die gaat lab tests doen. Dat het zo lang duurt komt denk ik doordat men veel meer methanol had verwacht. 

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb nu een 25 liter vat gevuld welk nu staat te fermenteren met appelsap van de aldi en 3 kg suiker. Nou vraag ik mij af of deze sap welke is gepasteuriseerd en gemaakt van geconcentreerd sap ook nog methanol zal produceren. Uiteraard zal ik sowieso van de voorloop voldoende appart houden om honderd procent zeker te zijn dat mijn drank geen methanol bevat. Althans niet in onveilige hoeveelheden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gepasteuriseerd wordt op 2 methoden . Dat kan zijn op 72 graden voor min 15 sec maar ook op 138 Gr voor maar enkele seconden .
Bij op hoge themperatuur gepasteuriseerd of gesteriliseerde producten is het enzym wat methyl aanmaak kapot en dus via die weg geen methyl komen .
Dus ook gewoon even aan de kook brengen van fruit voor vergisten vang je al een "mogelijk probleem' mee af .
Maar zoals pikketanus ook aangeeft gist zelf maakt naast ethyl meerdere bijproducten waaronder meerdere alcoholen en zuren dus ook daar ontstaat methyl .
Wanneer gist anaerobe is en in goed milieu is het minimaal maar in aerobe situatie of stress zal zelfs bij uitsluitend suiker ook methyl aanwezig zijn .
Maar dat is ver onder de veilige norm .
Bij hard schillige producten vergisten ontstaat de meeste methyl .
(Kersen uitgezonderd )
Maar ook daarvan is de hoeveelheid wat in distilaat komt minder dan de hoeveelheid die in een gewoon glas wijn zit .
Ook uit pitten kan methyl ontstaan maar pitten zijn eerder een probleem betreft cyanide .
Hoewel ook daarvoor hoef je niet zo gauw zorgen te maken . Bij amandelen ,abrikozen pitten wel rekening daarmee houden .
Methyl kun je met een voor distilatie grotendeels weg krijgen maar slecht een beetje voorloop krijg je sowieso niet mee weg en methyl " hecht" en bind zich makelijk aan andere producten denk ook aan acetaten dus blijft het gehele proces meekomen .

Maar nogmaals bij granen en suiker is methyl minimaal en zal geen problemen geven .
en ook bij Normale wijze van werken ook bij fruit geen probleem geven omdat dat ook ruim onder de veilige norm zit .
( Hergebruik NOOIT voorloop hierin zit de meeste rotzooi bij hergebruik stapel dus foute stoffen op !)

je kunt makkelijk even testen met wat chemicaliën of er methyl of cyanide aanwezig is .

Er zij hier in veel topic over methyl en er zijn veel geruchten .Maar maak er geen heksen jacht van .

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@denniscuracao)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

New Member
Berichten: 2

@robbert Super uitleg Robert. Ik woon op Curacao en ben echt nieuw in destileren. Ik heb net mijn eerste suikerwash gedestileerd. 6 kg suiker. 75 gram bakkersgist. 6 gram citroenzuur en een blikje ananas als voeding. De warmte hier zorgt dat alles sneller gaat. Smaak is goed van het eerste product. Top Forum dit ik leer veel van jullie mijn dank.

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voorloop gebruik ik voor de ruitensproeier van de auto of verder eventueel als ontvetter en of ontsmetter voor bijvoorbeeld gereinigde fermentatie vaten ik spuit de schone vaten in met de voorloop welke boven de 90 procent is en laat het even inwerken en spoel dan ruim uit met schoonwater. De boel is dan goedkoop en veilig ontsmet

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank aan allen voor de heel hulpzame antwoorden!

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat de voorgangers al zeggen. (Ik deel het vermoeden van Duiker over de testen van Snurrebreut!)

Overigens heeft een slechte smaak niks te maken met methanol: methanol smaakt, net als ethanol, naar niks.

Beantwoorden
Berichten: 50
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dus de spiritus-geur en scherpe smaak van de voorloop komt niet door methanol en de zachte geur en zoete smaak van de hoofdloop komt niet door de ethanol? dat dacht ik namelijk altijd...

Maak mij wijzer... waar komen die smaak- en geur verschillen dan vandaan?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je een vergisting doet als is het alleen een bak suiker in water met gist en wat voeding zijn er bijproducten .
Het is niet zo dat je na vergisten alleen water en ethyl overhoud .
Gist produceert diverse alcoholen , diverse zuren ( boterzuur , azijnzuur , zwavelzuur , carbonzuren ,) , zouten , vetten , eiwitten .
Zuren en alcoholen binden tot acetaten , esters en al deze gestarte processen maken weer andere procesjes en oxidatie mogelijk .
Daarnaast gistcellen sterven af een deel wordt door levende cellen verwerkt maar ook een deel zal ontbinden wat weer zwavelwaterstof vormt .
des te zwaarder de vergisting verloopt des te meer bijproducten en afval stoffen ontstaat .
Ook al zal je in het deel voorloop wat voor en tot de 78,3 gr komt een hoog percentage meten je kunt ervan uitgaan dat daar maar verrekte weinig ethyl in zit .
Jou alcohol meter zien niet het verschil alleen dichtheid .

Kortom vergisten is een hele kermis met heel veel prijzen en veel die je liever niet gebruikt .

Voorloop altijd weggooien bij hergebruik stapel je op wat weer tot nieuwe vervuiling en extra reacties zal leiden .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?