Goede dag samen,
Daar ga je dan, vandaag vrije dag, alles voorbereid voor een wiskeymash. Gezellig....
Beslag gaan het maken: 2kg gerstemout en 4kg tarwe geschroot. Ook nog 2kg gemalen rogge erbij en opwarmen met ca 19,2 liter water naar 55 graden C in de T500. Net als andere keren, toen ging het beslag maken senang in dezelfde ketel. Net als een aantal andere runs mer de reflux en koperdome.
En ja, lekker bezig met roeren, pH meten en na een 1/2 uurtje verder verwarmen naar 65 graden. Maar dan doet die T500 niet meer mee! De temperatuur stijgt niet verder!
De transformator van de Stookwinkel die ik gebruik om de temperatuur te regelen wat hoger gezet, zelfs op maximaal gezet en geen verdere stijging temperatuur. k8t!
Van alles geprobeerd om de boiler weer warmer te krijgen, dekentje erom, aan en uit schakelen, transformator er tussenuit, en nog veel meer krachttermen geprobeerd maar geen resultaat.
In ieder geval zwaar balen....
Dus op internet een meneertje uit Nieuw Zeeland getroffen die wist te melden dat de thermostaat KSD301 van de T500 mogelijk de geest heeft gegeven. Direct maar bij Ali wat van die dingen besteld maar dat gaat nog even duren voor ik die in huis heb. 6weken. En dan maar hopen dat het probleem ook echt opgelost is.
Goed nu nog even een vraag aan de deskundigen: Het beslag staat nu natuurlijk lelijk af te koelen.
Kan ik het beslag bewaren en opnieuw gaan opwarmen naar 65 graden zodra de boiler weer in de benen is of moet ik dit als een verliespost van 20 euri inboeken en de zaak doorspoelen in het gootje?
Graag hoor van jullie wat wijs is om te doen.Tevens een waarschuwing aan andere T500 gebruikers, zorg dat je een paar reserve KSD301 125 grC op voorraad hebt!
Dank voor je snelle en betrokken reactie Alchemist,
Geen knopje tegen droogkoken gevonden, alleen de aan en uitschakelaar.
Maar wel een site die iets sneller kan leveren dan de Ali. Overmorgen in huis
Hoe lang kan ik het beslag bewaren denk je?
groet Jacques
Nou Alchemist dat vind ik heel fijn dat je zo meedenkt.
Ik zie je ook wel als een (de) expert op dit forum dus ik voel me gevleid door je reactie. Ik ga het overgieten boiler repareren en dan toch even proberen weer op te stoken en zal je op de hoogte houden van mijn bevindingen. Dit alles ter reling en vermaak moet je maar denken. Ik ben de ergste frustratie weer te boven. 🙂
Dank voor de aanmoediging heren. De reset heeft nog niet geholpen wsh toch het weerstandje kapot.
Als de mash te zuur is geworden van de melkzuurbacteriën hoe kan ik de Ph dan weer opkrikken naar de gewenste 5.7?
wordt vervolgd, dank voor de reactie. ik heb nog wat kalk over van het bekalken gazon. komt dat een keer goed uit. kan het ook met een ouderwets schoolbordkrijtje???
De aankoek valt wel mee, ik ga een kookzak maken om dit in de toekomst te voorkomen echt uit te sluiten. Wat zoeken leert me dat ik polypropyleen moet gebruiken maar weet iemand welke maaswijdte het gaas moet hebben. of zijn er ook andere eenvoudige gaasdingen te koop ipv een dure kookzak? bv horregaas, dat lijkt me nogal fijn.
Ali heeft veel gazen maar welke maat is geschikt?
Jammer om te horen dat de dag er anders uit kwam te zien dan gehoopt. Maar het is absoluut het aankoeken dat ervoor gezorgd heeft dat de thermische beveiliging is aangegaan. Je kunt hem inderdaad pas weer gebruiken als de bodem schoon is. Dan gewoon het knopje indrukken en dan doet hij het weer.
Voor de volgende keer, veel Succes 😀