Meldingen
Alles wissen

Te snel gegist?

Pagina 1 / 2

Berichten: 16
Topic starter
(@ruben1980)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo,

Gister heb ik een nieuwe whiskymash gemaakt, ik heb het als volgt gedaan.

  • 6kg geschroot mout in een grote pan voor 1u op 60graden met 18 liter water
  • 10 minuten op 70 graden
  • mout gefilterd d.m.d. stookzak
  • temperatuur laten dalen door het toevoegen van water tot 30liter totaal naar 30 graden
  • toegevoegd Prestige WD

Nu heb ik gemerkt dat het gistingsproces na bijna dagen dagen nu gestopt is. Is dit ok, of heb ik gewoon meer geduld nodig? Dank alvast en proost!

 

Groeten,

Ruben

 

Beantwoorden
21 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hoe lang staat het nu te vergisten?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ruben, het is geen suikervergisting van 7 dagen,Ook al heb je een stilstaand waterslot, het zegt heel weinig over je na-gisting die lang duurt.
Je kan meten of de aansteker/lucifer brandtest doen maar ik denk dat je te snel wil...

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Meten is weten.

Heb je het SG gemeten? Dus bij start en nu?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

maischen voor whisky : 55 gr - daarna 65 gr en daarna 72 gr .
en 10 min is te kort !

Heb je Jodium test gedaan ?
Wat was Het SG aan begin .?
en wat is het nu ?
Is de gisting echt gestopt ?
Eventueel met een lucifer boven oppervlakte even testen . gaat vlam uit gist het nog .
Blijft vlam branden is er geen activiteit .

Een waterslot is geen indicator betreft vergisten slechts een stank afsluitertje en wat bescherming tegen invloed van buiten als insecten .
Er kan langs andere plaatsen ook co2 ongemerkt de weg van de minste weerstand nemen .

Gist gaat in eerste uren tot enkele dagen voornamelijk vermeerderen dan is er wel activiteiten maar weinig alcohol nog . lijkt het soms even te stagneren waarna het weer oppakt maar dan gaat het voornamelijk de alcohol produceren

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Tijdens meerdere van mijn Whisky vergistingen ben ik erachter gekomen dat zelfs op momenten dat het waterslot stilstaat, er nog iets gebeurd.

Hiermee doel ik op smaakvorming van het vergistend spul. Ik heb 3 keer gezien dat in de eerste 48 uur het waterslot bijna gromt (of als een drinkende hond klinkt). Tijdlang niks maar de smaakvorming (proeven tijdens vergisting) liet wel een verandering zien. In de eerste week een hele hoop activiteit en in de tweede week kwamen extra smaken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb twee vaten kersen staan maar die staan wild te vergisten,een had ik afgesloten met plastic zak met een elastiek er om,het ander gewoon de zak en een deksel er op,ik test altijd met een aansteker,bij de een ging de vlam uit en bij de ander niet,dus ik simpele ziel dacht dat die niet aan het vergisten was,maar ik kreeg een helder moment(heben stokers ook wel eens) en heb daar ook een elastiek om gedaan,s’morgens getest en alles was ok.aansteker test gebruik ik al 15-16 jr.

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@ruben1980)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

nu gaat de derde dag in

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@ruben1980)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Robbert,

Dankjewel voor je antwoord. Kun je mij vertellen hoe lang ik 55, 65 en 72 graden moet verwarmen? Een Jodium en SG test heb ik nog niet gedaan, ik ben echt een beginner 😉

Bedankt voort de nittige tips, ik duik weer de boeken in

Groeten,

Ruben

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je het SG meet, met een hydrometer  af refractometer, dan weet je hoeveel alcohol je kunt verwachten. Is je SG 3 dagen hetzelfde dan mag je aannemen dat het uitgegist is. 

Vergisten met de huidige temperaturen zal sneller gaan dan in een koele schuur in de herfst.  Iedere vergisting verloopt weer anders. Temperatuur gecontroleerd vergisten geeft een beter resultaat en je vergisting verloopt dan redelijk hetzelfde (met dezelfde ingrediënten).

 

55 Graden is niet echt nodig (ik doe het nooit i.i.g.). Een uur of langer op 65ºC en een minuut of 10 op 78ºC is prima. Met wat jodium kun je een testje doen om te kijken of er nog zetmeel in zit.

Koken is optioneel. Heb je met teveel water water gespoeld dan kun je weer wat laten verdampen. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De 55 gr is voor de eiwit af tw breken . voor biermaken i.d.d. niet noodzakelijk bij distilleren kan dit o.a. voor schuim problemen zorgen .
Daarnaast de eiwitten worden omgezet in aminozuren die weer als voeding dienen voor de gist .
55 gr 1/2 uur min 65 gr 1/2 uur tot een uur . 72 graden 45 min .

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@ruben1980)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

net mijn mash getest op alcohol, maar er zit bijna niks in na een week. Kan ik nog iets verwachten hiervan of is het beter om het weg te spoelen?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

na een week? Ik zou het nog 1,5 week extra de kans geven.
Dan doe je een test stookje en bepaal je of het wat is of niet.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waar heb je mee getest?

Met een alcoholmeter (dobber) kun je geen stookwijn meten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

gewoon lekker laten uitgisten .
Nu niet goed te testen of je moet met klein beetje ( paar milliliter ) een proef distillatie doen

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?