Ik heb mijn rum nu 2 jaar in een vaatje zitten van 5 liter. Daarvoor had ik t een paar weken in glas met wat eikenhout blokjes in verschillende brandingen, zelf gedaan. Ik krijg opeens heel veel tijd door dat virus en nu dacht ik gisteren laat ik het allemaal weer eens wat aandacht geven. Dus een flesje rum gemaakt uit het vat en terug gelengd op 38,5%. De smaak en reuk is in eerste instantie sterk verbeterd maar de houtsmaak is veel te sterk. Ik heb tussendoor eigenlijk veel te weinig geproefd en nu zit ik met 5 liter, of althans het zal wel een stuk minder zijn, die niet lekker is. Misschien door de cola maar dat vind ik zonde.
Wat zal ik doen? Alles opnieuw afstoken en weer opnieuw beginnen of aanlengen met witte rum, daar heb ik nl nog 4 liter van. Of is er nog een andere truc?
Ik heb zo wel een lesje gehad..
Markb, hier weet Robbert vast iets op te verzinnen.
Opnieuw stoken met extra water (wassen) kan altijd nog.
Daar hoopte ik ook op 😉
op nieuw stoken raak je veel smaken kwijt en vervelende is dat de houtsmaak juist meest achter blijft .
Er zijn diverse optie .
Je kunt het beste blenden met een blanke rum .
Andere optie in deze gevallen is een ozon generator een prachtig apparaat om sf te zwakken van smaken.
Wat je ook kunt doen is natrium hydroxide toevoegen en Na enige tijd neutraliseren .( Niet doen als je niet bekend bent hiermee )
Wat ook wel wordt gedaan is een klein beetje hele jonge lichte wijn of sherry toevoegen .
de zuren zwakken smaak iets af je krijgt alleen een iets fruitig bijsmaakje aan de rum . (Dit kan zelfs een zeer aangename bijkomstigheid bieden )
Dank je Robbert! Blanke rum heb ik en de ozon generator ook dus ga ik daar maar eens mee aan de gang. Ik hou jullie op de hoogte.
Ben benieuwd markb, ik heb ook een bio whisky staan die ik was vergeten uit het vat te halen. Hij smaak nu wat bitter, maar ik laat hem nog wat rusten in een weck pot misschien trek het bij. Het is 45% dus ik kan hem ook nog wat verdunnen.
Beste Stokers
Ik ben juist op zoek naar een stevig houtkarakter. Ik heb wat testhoeveelheden met verschillende gradering toasting geprobeerd op wat roggebrood stooksel, maar krijg de eikengeur en smaak niet over. Kun je aangeven welke toasting jij hebt gebruikt (duur en temperatuur)? Wellicht dat iemand anders die meeleest ook een antwoord heeft?
Ter info: ik gebruik eikenhout van gekapte eikenbomen (uiteraard goed gedroogd) en een eikenhouten plank (onbewerkt) waar ik blokjes van zeg 2x4 cm van zaag.
vr gr, Kevin
Ik heb m’n houtblokjes ook op ongeveer die maat gezaagd. Daarna in 4 verschillende gradaties gebrand op kleur. Van elke kleur heb ik 3 blokjes op 5 liter rum in een glazen fles gegooid. Denk dat ik ze daar 2 maanden in heb gehouden en daarna in het vat gegooid. De houtsmaak is nu echt veel te heftig. Het is dus echt een kwestie van tijd en regelmatig proeven, iets wat ik te weinig heb gedaan..
Hoi Kevin,
Na wat experimentjes met hout in z'n algemeenheid gedaan te hebben durf ik wel advies te geven. Als eerste geldt dat de body van de Whisky heel veel doet voor de smaakbeleving en het hout naar boven halen, het roggebrood stooksel wat je noemt heeft een kleine body sowieso als gevolg van het hoge aandeel suiker, immers doet suiker veel minder voor smaakmakers dan de aminozuren uit de mout (voorlopers van esters).
Ik heb zelf de meeste houtsmaak meegekregen uit blokjes die ik bij Stillspirits besteld had, zie hier. Als je wilt stuur ik er een paar op maar denk aan sigaren- of pruimtabak als eerste smaken die je merkt. Het duurde bij sommigen nog een aantal maanden op fles voordat de houtsmaak mooi naar voren kwam en het lukte ook niet bij alle Whiskies (afhankelijk van de mouten in combinatie met gebruikte stookketel).
Qua toasten temperaturen en tijd kun je deze vinden op het internet voor Amerikaans Eiken;
Het duurde bij sommigen nog een aantal maanden op fles voordat de houtsmaak mooi naar voren kwam en het lukte ook niet bij alle Whiskies (afhankelijk van de mouten in combinatie met gebruikte stookketel).
Bedoel je hiermee: aantal maanden op fles nadat blokjes eruit waren of aantal maanden op fles met blokjes er nog in voordat hout naar voren kwam? Collega van me geeft namelijk aan dat bij bierbrouwen na bottelen de smaak op de fles verder ontwikkelt. Ik snap dat we geen bierbrouwen maar zie toch wel parallellen hiermee.
In dit geval bedoelde ik op fles nadat de blokjes eruit waren. Maar de manier van verouderen heeft zeer zeker een impact op de smaakvorming en hoe snel deze gaat, bij de eerste 4 Whiskies heb ik het gedaan in een afgesloten pot waarbij de zure en scherpe tonen van de new-make Whisky lang blijven hangen, zelfs nog als ze op fles gaan en op de fles heeft het een 5 a 6 maanden geduurd voordat in één van de gevallen dit weg trok. Bij 2 andere is het zure nog gebleven en de houtsmaak niet in harmonie gekomen, ik vermoed dat dit komt door het gebruik van zuurmout in combinatie met de Airstill. De laatste was op voordat die tijd had om te rijpen 😉
Wat ik tegenwoordig een fijne manier van verouderen vind is in een fles met het hout maar in plaats van een dop, een propje watten te gebruiken (dank aan Robbert voor de tip), hierdoor ademt de Whisky ook en trekt deze sneller naar z'n uiteindelijke smaak als deze op fles gaat zonder hout. De zure en scherpe tonen trekken snel weg maar gedurende 5 a 6 weken gebeurd er nog veel met de smaak, op de fles kan het dan nog even duren ook. Maar wat Markb zei klopt, kwestie van proeven maar vooral bij de eerste Whiskies wat langer laten liggen uiteindelijk om te kijken wat de smaak op langere tijd doet, daar ben ik ook een beetje te snel in geweest.
Nog een kleine toevoeging, je collega heeft gelijk over het bier en die parallel mag je zeer zeker doortrekken naar Whisky. Smaakvorming in Whisky is niet statisch maar een dynamisch proces, een hoop van de smaken worden tijdens de vergisting gevormd en het type ketel wat je gebruikt kan deze zeker beter naar voren halen (Alambiek), het hout doet ook nog een redelijke duit in het zakje waarbij ik denk dat 30 a 40% van de uiteindelijke smaak ook door het hout komt.
Na het rijpen op hout als het de fles op gaat gebeurd er nog een rondje van smaakvorming. Bij Laphroaig werd me verteld dat de flessen normaal een aantal maanden nog in het magazijn staan voordat deze verstuurd worden.
@Kevin je zegt het hout is gedroogd en uit plank gezaagd.
Is het voor drogen na kap ook gewaterd ?
Het beste hout voor gebruik en dus ook voor vaten wordt enige tijd [ soms wel tot 2 jaar ]
gewaterd alvorens drogen en verwerken .
ongewaterd hout bevat namelijk ook veel onwenselijke stoffen...
En met gewaterd bedoel jij hout in het water en dan regelmatig het water verversen?