Meldingen
Alles wissen

Thin mash van Bostel

Pagina 1 / 2

Berichten: 16
Topic starter
(@jasper)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ga zometeen een tripel brouwen. Nu wil ik de bostel gebruiken voor een thin mash. Heeft iemand dit al eens eerder gedaan?
Ik wil de bostel 6,5 kg met 4 kg suiker tot 30 liter aanlengen en tesamen vergisten. En het als whiskey stoken.
Ik kan uit de volgende gist kiezen:
Champagne , bier of bakkersgist.
Welke raden jullie aan?
Ik wil de tripel op 20 C (in vergistingskast) vergisten, kan ik daar de thin mash ook bij zetten?
Benieuwd naar jullie mening

Beantwoorden
17 reacties
Berichten: 4
(@taxdefax)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zou de tripel-bier-gist gebruiken. Betere alcoholtolerantie dan de bakkersgist en kan, vind ik, beter met de wortsuikers omgaan dan een champagnegist. Afhankelijk van het eind SG als je stopt met spoelen voor je tripel (en zou denken zo rond de 1030) kom je dan met de suikertoevoeging op ca 1065 met dan na de gisting (onvergistbare suikers) zo 7.5% alcohol dus ook prima voor de tripelgist.

Over het plaatsen in de vergistingskast, kan denk ik geen kwaad. Wij maken voor het bierbrouwen nooit gebruik van een gistingskast dus die ervaring heb ik niet.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bakkersgist is populair voor het stoken van whisky, biergist ook.

Wat je wel ziet is dat voor het stoken vaak hogere vergistingstemperaturen worden gebruikt dan voor bier.

Voor een tripel zul je normaal gesproken onder of heel weinig boven de 20 °C uit willen komen, bij whisky gaan ze vaak tot 25-30 graden.

Misschien gaat het daarbij om hoge vergistingssnelheid en is de kwaliteit beter als je het op bier temperatuur doet, ben ik wel benieuwd naar eigenlijk.

Bij whisky wil je verder doorvergisten dus wat enzymen toevoegen is waarschijnlijk gunstig. Ik zou het eerste wat je uitspoelt nog bij het bier doen en het laatste bij de whisky, geeft wat meer smaak waarschijnlijk.

Of was je van plan niet te spoelen en de bostel gelijk in het vat te gooien?

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jasper)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee wil wel degelijk spoelen, ik spoel met 11 liter water. Maar ik denk dat er nog wel wat vergistbare suikers in zitten. En ik denk dat de bostel nog een hoop smaak kan afgeven aan de mash. Ik ga hem met dezelfde gist vergisten en zet m in de vergistings kast op 20 C en we zien wel wat eruit komt.

Zou je nog een 2e lichting op de gist/ bostel kunnen doen? Misschien met een beetje backset? Voor een sour mash, ik weet niet hoeveel smaak de bostel blijft afgeven?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je voor de smaak gaat zou ik de suiker vervangen door glucose. Suiker geeft vaak een scherpe(re) smaak. Ook zou ik een whisky-gist kiezen.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb geen ervaring met meerdere generaties sour mash met bostel, alleen met de roggebrood-"whisky".

Als je toch al bier brouwt waarom maak je dan geen echte whisky in plaats van een suiker brouwsel?

De suikerbrouwsels zijn makkelijk voor mensen die geen echte mash kunnen/willen maken maar als je de ervaring hebt lijkt een echte whisky meer voor de hand te liggen.

En als je toch heel makkelijk wil doen zou ik gedroogd mout extraxt gebruiken ipv suiker.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Daar heeft Mick wel een punt!

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jasper)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die staat ook op de planning, ik heb de peated mout al in huis.
Ik dacht waarom in de afvalbak gooien als we er misschien nog een 2e leven aan kunnen geven.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt er ook brood mee bakken en koekjes van maken 🙂

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die bostel is zeker een tweede leven waard. Goede voedingsbodem voor allerlei smaakstoffen gemaakt door gisten en bacteriën.  Met alleen wat suiker toegevoegd heb ik hier na fermentatie (7 % abv)  en destillatie een hele rijke korenwijn/ moutwijn van kunnen maken.  Whisky wordt het niet. 

 

Groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik dit zo lees is de bostel leuk om te gebruiken in een basis voor bv jenever maar als je het puur wil drinken kun je beter een echte whisky maken.

Klopt dit met jullie ervaringen?

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb 0 ervaring met echt bierbostel maar wat ik weet is dat de gebruikte mouten (en gisten) een verschil gaan maken in diverse oplosbare / vergistbare sachariden. Door het schroten en maischen is lang niet al het lekkers omgezet in bijvoorbeeld moutsuiker.  Om het rendement omhoog te brengen kan je het dus aanlengen met suiker. Voor vergisting is er ook genoeg voedingstoffen en smaak aanwezig. 

Whisky?Jenever? In de basis is het moutwijn.( https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Moutwijn ) Bij een echte single malt is dit natuurlijk dus 100% moutwijn. Jenever is hoe dan ook aangelengd met goedkope ethylalcohol tot op een bijzonder hoog percentage.

Wat ik proef is dat mijn mengsel van moutwijn/thinwash verdacht veel op een goede korenwijn uit de bekende kruikjes lijkt. Mijn 100% moutwijn (hearts only) proeft zuiver en uitgesproken maar in de verste verre niet naar whisky want dat ligt voornamelijk aan de cuts en lagering.

In het kort: het ligt er dus aan hoe je het verder gaat aanpakken wat het gaat worden. Als je voor whisky gaat met gewoon suiker dan wordt het op zijn best een soort goedkope Red Label vrees ik. Een leuke basis voor jenever gaat hem dus wel worden denk ik.

 

Groeten Catnip

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Het vreemde wat ik vond dat ik druiven stook met bakkersgist,het eindresultaat na een jr,ik had er eiken op gegooid en op 5ltr twee zakjes vanillesuiker,zou dus brandewijn moeten zijn,maar het eerste wat ze proefde smaakte naar whisky,een slijter vertelde mij dat klopt de cognac smaak gaat na een tijdje over naar whisky smaak,suiker en gist word jenever snaps vodca,en singlemalt is een whisky die uit een stokerij komt,malt whisky komt uit verschillende stokerijen uit de streek.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De bostel voor mijn volgende (blonde) bier dan maar eens slecht spoelen en in de ton gooien met suiker.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben je dan niet bang dat je een minder biertje krijgt?

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?