Meldingen
Alles wissen

Tijd/temperatuur

Pagina 1 / 2

Berichten: 4
Topic starter
(@postbode30)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste medestokers,
Ik heb een vraag. Onlangs ben ik begonnen met stoken als hobby. Voor mijn verjaardag wat koperwaar e.d. gekregen en een klein beetje ge-experimenteerd. In deze experimenten heb ik wijn gebruikt als source voor alcohol. Ik heb in eerste instantie geen stripping run gedaan. en gelijk naar de spirit run.

Waar ik tegenaanloop is de hoogte van de temperatuur. De theorie is dat alcohol kookte op ongeveeer 80 graden celcius. Maar wanneer ik mijn ketel balanceer op ong 80 graden komt er echt heel traag iets uit. Rond de 90 gaat het beter maar duurt nog steeds lang voor mijn gevoel. een stook van 7 liter waar ik 25% uit heb gehaald koste me 11 uur.

Mijn setup is een koperen ketel van 19 liter met daarop een koperen hals met thermometer erop die door de temperatuur hermetisch aansluit. Die komt uit op een koperen koeler (bak water met daarin spiralerende koperen buis water dat van onderen bijvult) de ketel en koeler verbind ik met van die hermetische tape. Ik verwarm dit met een electrischeplaat.

Nu is mijn vraag onderschat ik de tijd die je normaal kwijt bent voor het stoken of doe ik iets verkeerd? Hoe balanceer je de temperatuur? En is het makkelijker om stripping- + spiritrun te doen? Laat me weten wat ik kan verbeteren. Dan kan ik dit mijn volgende experimentje (Rum) toepassen 🙂

Beantwoorden
20 reacties
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maak even een foto van ketel en wat voor warmte bron heb je .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

postbode30 , had je maar een vulling van 7 liter in 19 liter ketel ? Dus minder dan helft gevuld.
11 uren is erg lang !
Is jou warmte verdeling goed ? Genoeg vermogen voor de ketel ?
een temp van 78,3 zou de alcohol moeten laten overkomen . Hoe zuiver is de thermometer ?
Als die niet goed is ( iets afwijkt ) kan het wat er tegen aan hangen en bemoeilijkt zijn .
een 1 e overhaal mag wat ruimer op temperatuur de 2 e moet nauwkeuriger .

(Een te koude uitstroom kan ook stagnatie veroorzaken door koude brug )

Beantwoorden
Berichten: 40
(@duiker)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Postbode 30, Je doet wat verkeerd. Maar dat had je al in de gaten. Zo je zien heb je een ketel van het type potstill. Wat je verkeerd doet heeft met temperatuur te maken. Om precies te zijn met het aflezen daar van. Oplossing: lees geen temperatuur meer af, en houd jezelf niet meer met temperaturen bezig. 

Hoe ga je dan wel te werk: Stook je ketel met het maximale vermogen dat je hebt. Wanneer de eerste druppels uit de ketel komen, dan neem je het vermogen terug. Hoever terug? laten we zeggen tot dat je 2-3 druppels per seconde hebt. Een beetje meer of minder mag ook. Daarmee regel je hoeveel smering je hebt. Ofwel hoe onzuiver je product wordt. Er is nog veel meer te vertellen. Maar begin eerst hier maar eens mee. Wat je in je ketel verstookt is nu even minder belangrijk. 

Wat heb je nu geleerd? Een potstill, en een thermometer, dat hoort niet bij elkaar.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Themperatuur beheer is ook op potstill van eerste belang .
Wanneer iemand begint of weinig ervaring heeft is een thermometer een heel goed houvast .
Wanneer je alleen maar uitstroom gaat kijken en kan er tussen vloeistof temoeratiuur een groot verschil zitten . Heeft te maken met hoeveelheid en wat de vloeistof is .
Een te hoge temperatuur van vloeistof met een foute koude brug of te grote travel kan de drank verknallen .
Maximaal vermogen opstoken .?? Zou wel weer even kijken wat voor brander je gebruikt en of je een enkele of dubbele boden hebt .
vol vermogen kan ook zorgen voor snelle aanbranding .
Een goede distillatie heeft verschillende temperaturen . Kook nat , damp temperatuur hals ketel , brug temperatuur en koeling .
Ook een potstill moet een goede flow hebben dat is een goed temperatuur beheer .
Een half gevulde ketel zal deel boven vloeistof mee werken als fractioneer deel bij een 3/4 gevulde ketel krijg je weer andere fractie lagen .
Wanneer je warmte verdeling niet goed is ( volgas b.v. ) kun je dus een stuwing krijgen is het te weinig vermogen krijg je een drag .
je kunt alleen zonder thermometer werken als je voldoende beheersing van de ketel hebt en ervaring .
Postbode is net begonnen ! Zal eerst toch deze ervaring moeten opdoen en gevoel krijgen over het distilleren en zijn ketel
2 tot 3 druppels per seconde ?? Hangt helemaal van configuratie van ketel af inclusief koeling .
Grotere koelingen met meer inhoud en kolom / helm inhoud heeft invloed hoe de damp en waar de damp overgaat tot vloeibaar . Er zijn dus ook potstill s waar een klein staaltje uitkomt en daarbij juist de volle prestatie levert .

distillatie op een potstill heeft diverse temperaturen .
Onzuiverheden van stookwijn kunnen met 52 graden al beginnen uitdruppelen , wanneer je niet weet dat je ketel loopt op themperatuur onder de 78,3 graden Zou je als beginner dus gelijk al de fout in gaan . Net als dat 92 graden al een maximum is en 95 graden absolute stookfout . Met een kleine vulling kan die temperatuur simpel gehaald worden .
Is themp op brug al rond de 88 Gr is het stook nat ook al richting 95 graden en ben je al product aan het verknallen .
Kijken naar druppeltjes is dus zeker voor een beginner geen optie. .

Staat wel vast dat postbode zijn themperatuur beheer moet vinden voor goed product .

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Robbert je schreef "   Is themp op brug al rond de 88 Gr is het stook nat ook al richting 95 graden en ben je al product aan het verknallen" 

Stel dat je de stookwijn op dat moment stil zet en laat afkoelen, dan zit er natuurlijk veel minder alcohol meer in, maar een reflux trekt dat er wel uit. Hoe werkt dat dan want ik proef met reflux weinig verschil tussen begin en eind. 

Ik worstel dus nog steeds met de vraag, als je kirsch stook en ik zet de reflux erop en krijg 100% zuiver alcohol en verlaag met gedistilleerd kersensap om naar 40% te gaan. Schoon water met kersensmaakje. Waarom zou een potstill beter werken?

Snap je mijn vraag? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het komt er op neer welke stof overblijft na terug koelen met diverse condensatie vlakken . damp gaat over de brug naar eind koeler stoffen die niet langer meer damp is of dichter wordt blijft hangen of condenseert terug .
Alle stoffen hebben bij verschillende temperaturen andere dichtheid en gewicht .de reflux maakt een temperatuur moment waarbij de alcohol ( 78,3 gr ) nog wel het drempeltje over gaat en andere redden het niet . d
maar er zijn ook stoffen die binden of mee liften op de alcohol en andere stoffen .
des te meer scheidings temperatuur niveaus en condensatie platen je aanbrengt des te meer stoffen scheiden door terug condenseren en niet met licht genoeg zijn om het drempeltje richting koeler te overbruggen .

Bij een potstill is er tussen vloeistof en uitstroom minder scheidings kans door minder condensatie oppervlaktes en temperatuur niveaus . dus wat loskomt als damp uit vloeistof zal verzadigder zijn van diverse stoffen . Ook de damp warmt stoffen mee op worden vluchtiger en licht genoeg om mee te liften of komt mee als binding .
Wanneer de flow ook niet goed is of het temperatuur laat trekken als schoorsteen zullen stoffen of kans krijgen terug te condenseren of zwaarder worden of verkeerde stoffen ook mee gezogen worden .

De potstill verzadigd de damp en heeft minder scheidend vermogen en de reflux geeft kans delen te laten uit condenseren . / destilleren

wanneer je een goed werkende reflux hebt en die blijft ook op zelfde temperatuur op de diverse hoogtes en oppervlaktes zullen ook de stoffen die " het drempeltje" naar koeler bereiken beperkter zijn dus ook minder smaak verschil tussen aanvang en eind .

wanneer je kirch met reflux stookt zal de alcohol omdat die vrij vluchtig is de rijs door de reflux kunnen afleggen terwijl andere stoffen te zwaar zijn en achterblijven .
vermeng je die met water en alcohol zullen smaakstoffen oplossen en in verzadiging van damp meekomen in potstill .

Ik hoop dat ik jou Goed heb begrepen en ik zo een beetje ook beantwoord .

Beantwoorden
Berichten: 40
(@duiker)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nou Robbert, het hocus pocus gehalte van je bericht is behoorlijk hoog. Ik lees dat een potstill een goede flow moet hebben? Ik lees dat het deel boven de vloeistof als fractioneer deel zal meewerken? Je hebt het over warmte verdeling, stuwing en drag? Verder noem je een boel temperaturen zonder er de bij behorende luchtdruk te vermelden. Alleen al daarom zeggen temperaturen helemaal niets. Je mag het me allemaal best nog eens uitleggen. Natuurlijk is het zo dat als alles maar fout genoeg gedaan wordt, dat ook mijn verhaal niet meer opgaat. Maar gezien het eerste bericht van Postbode30, lijkt me dat allemaal wel mee te vallen. 

Kortom Postbode 30, vul je ketel met stookwijn, kijk niet naar de thermometer, en begin maar eens met destilleren. Komen de eerste druppels, regel dan je vermogen terug. Je hebt snel genoeg in de gaten hoe hard je kan destilleren.

En ja, er is nog veel meer te vertellen. Maar laten we het niet moeilijker maken dat wat het is.

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

precies en zo doe ik het al jaren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

misschien voor jou hokus pokus Duiker maar Je kunt het ook gewoon terug lezen in een je basis boekje hoe een ketel werkt duiker .wat stuwing , drag , flow , flooding , buffering , verzadiging en arm distilleren allemaal inhoud .
Misschien ook handig om na te kijken wat de damp temperatuur van ethanol is bij 1 , atmosfeer .
Wat zijn de temperaturen van methyl , methyl acetaat , ethyl acetaat en wanneer druppelt het mee ?
Vulhoogte heeft zeker invloed ook op wat er gebeurt .
Tussen oppervlakte en brug zijn diverse temperatuur lagen . Des te groter afstand des te meer warmte verschil er is .
Je werkt met diverse stoffen met allemaal verschillende damp temperaturen dus wat wel of niet overkomt wordt ook al bepaalt in hoogte van ketel .
bij een potstill van 1 liter zal het minder verschillen dan 50 liter maar het heeft invloed .

Ik geef ook aan dat er bij postbode met zijn temperatuur management waarschijnlijk is fout zit .
Maar om te zeggen vol gas en maar naar druppels kijken zal een beginner weinig aan hebben .
Een korte koeler zal sneller druppen dan een lange koeler .
vol gas ? Hoeveel zwaar is zijn brander en wand dikte . Dus ook warmte verdeling .

ik stook zelf ook niet altijd op thermometers maar ik stook al 40 jaar .
begonnen bij distilleerderij en eerste wat je leert zijn beslag , gisten maken maar ook temperaturen en temperatuur grenzen . .
distillatie heeft alles te maken met temperaturen .
Voor een beginner zal zonder beetje kennis van meten en temperaturen het moeilijk worden .

Wanneer op brug een meting mogelijk is geeft een redelijke indicatie waarmee iemand bezig is en wat al wel en wat niet kan overkomen .
Des te dichter om de damp temp van ethanol wordt gehouden des te zuiverder er alcohol wordt gestookt .
wat voor de 78,3 komt is duidelijk onzuiver en des te hoger des te meer andere vluchtige stoffen mee gaan komen .

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@postbode30. Wellicht ben ik toch wat vooringenomen omdat ik met mijn beginnersvragen ook bij Robbert ben geweest. Dat basisboekje waar Robbert het over heeft is geloof ik bij iedereen anders en ik weet niet welke Robbert bedoeld.  Maar lees Robberts' opmerkingen over damptemperatuur en snelheid van stoken nog eens goed door en probeer je eens voor te stellen wat er allemaal in zo'n ketel gebeurt en welke variabelen invloed hebben op wat eruit stroomt. En juist met een potstill zijn er een hoop variabelen. Maar dan breek ik toch even een lans voor de laatste opmerking van Duiker. "Laten we het niet moeilijker maken dan het is". Ik bedoel; als beginner zou ik de post van Robbert niet (volledig) hebben begrepen en had ik uiteindelijk meer geleerd van het advies om het gewoon te gaan doen zoals Duiker voorstelde. Nu ben ik op het punt dat ik de opmerkingen van Robbert kan plaatsen vanuit mijn ervaring en daar is het resultaat nu ook naar. Succes met stoken, tis echt een leuke hobby.

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@postbode30)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hier zijn plaatjes van mijn setup:


Thermometer lijkt te kloppen, al weet ik niet hoe ik dit zeker kan weten. 
Ik heb de beginnersgids van het forum al doorgespit (is dit diegene waar jullie naar verwijzen?)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het kookplaatje is leuk maar ook het zwakke punt .
Electrische is lastig in snel dimmen en aanpassen op temperatuur .. Eigenlijk wat onnauwkeurig .
Het ene type kookplaatje schakelt in en uit op thermostaat andere type werken op vermogen regeling waardoor deze continuïteit op kook / damp themperatuur heeft .

Zo een keteltje is perfect om heel veel variatie in dranken te maken . De temperatuur meting is uitsluitend op de helm waardoor je rekening moet houden met temperaturen verschil op brug / bovenste punt .
Hangt beetje af van vulling product en hoeveelheid wanneer de ketel begint te lopen .
Waarschijnlijk zal de alcohol daarom pas beginnen over te komen bij temperatuur op jou meter van rond +/- 84gr . Dan zal op brug rond de 79 - 80 zitten .

Distilleren is dampen beheersing en niet alleen maar vloeistof uitstroom uit koeler kijken ..

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@postbode30)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt voor je input. Ik merk al, ik heb een hoop te leren.
Wat zou een goed alternatief zijn voor verhitting? Ik ben huiverig met gas sinds ik gehoord heb dat er kans is op explosie wanneer dampen ontsnappen uit het systeem.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een plaat met vermogens regelaar is een optie .
hoewel gas branders sneller en nauwkeuriger regelbaar zijn .

Explosie komt in distillatie in de regel door overdruk waarbij een enorme verzadiging in eens vrij komt .
in een normaal geventileerde ruimte moet er heel wat liters in damp tegelijk aanwezig zijn voor het explodeerde .
Voor verzadiging van alcohol geld
LEL van ethanol is 3,3 % vol .
LEL van methanol is 6% vol .

Lekkage van alcohol op branders zal brand veroorzaken .
een vlam zal een onvolledige verzadiging opnemen uit de lucht en geleidelijk verbranden . De vlammen zullen dan geel kleuren . Het ongewoon branden kan dus indicatie geven van een verhoogde damp in de lucht waarop je kunt maatregelen treffen .
Bij electrische spontane ontlading ( vonk ) krijgt de lucht langer kans vooraf om te verzadigen zonder dat er enige indicatie vooraf is .

dus ook voor electra geld altijd in goed geventileerde ruimte werken en uitstroom niet direct naast warmte bron of schakelen de delen .
En nooit een stook ketel onbeheerd laten werken .

drukopbouw en lekken van alcohol zijn dus dingen om voor te waken .

De meeste huis branden komen door electrische apparaten ! Inschakelen of sluiting in systemen .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?