Meldingen
Alles wissen

Tijd/temperatuur

Pagina 2 / 2

Kees22
Berichten: 1293
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb de discussie niet gelezen, maar je openingspost laat een basaal misverstand zien: de theorie is dat alcohol bij 80 graden (of zo!) kookt, maar dat geldt niet voor mengsels van alcohol en water.

Het kookpunt van water is 100 graden, van zuivere alcohol 78 graden. Je zou verwachten dat een mengsel kookt bij temperaturen tussen de 78 en 100 graden, en dat doet het ook. Omdat alcohol en water lichtelijk op elkaar reageren, is dat geen rechte lijn, maar een kromme.

Links de kooktemperatuur, onder het gehalte in vol-% alcohol. Als je wijn van 12 vol-% gebruikt kun je zien dat die kookt bij 92 graden. Heb je een ruwstook van bijvoorbeeld 40 %, dan kookt die bij 84 graden.

Dan krijgen we de grap van destilleren: de damp bevat meer alcohol dan de vloeistof. Dan zien we in deze grafiek:

Aflezen gaat als volgt: je begint bij het alcoholgehalte (zeg 12 %) en gaat omhoog tot aan de onderste lijn. Dan zie je links op de as de kooktemperatuur (92 graden) en als je naar rechts gaat, kom je bij de damplijn. Dan ga je naar beneden en kunt daar het gehalte van de damp aflezen (62 %). Dat wil zeggen, dat als je vloeistof van 12 % kookt bij 92 graden, je een damp hebt van 62 %. Die damp voer je af en druppelt uit je koeler in je glas.

Maar: omdat je meer alcohol dan water uit de vloeistof haalt, zakt het alcoholgehalte in die vloeistof. Na korte tijd is dat gezakt tot 10 %. Maar die vloeistof kookt pas bij 93 graden en levert een damp van 54 % op. Dan zakt de vloeistof tot 8 %, kookt bij 94 graden en levert 49 %. Dan 6 %, 95,5 graden en 40 %. 4 %, 97 graden en 30 %. 2 %, 98,2 graden en 18 %.

Een vuistregel is, dat je bij helemaal uitstoken van een bier of wijn van 12 % een derde van het volume krijgt met een ongeveer 3 maal zo hoog percentage alcohol. Maar dat hangt ook af van de bouw en bedrijfsvoering van je ketel.

Zoals wel vaker in het leven: de werkelijkheid is iets genuanceerder dan de een-regelige theorie.

(En ik zie net dat deze grafieken net iets anders lopen dan die uitgeprinte versie die ik voor mijn neus heb liggen. Haha! Maar goed: het principe blijft gelijk.)

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10533
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi stukje Kees ! heel belangrijk is wat je aangeeft kees " bouw en bedrijfsvoering van ketel " heeft invloed en ook hoe deze met vullings hoeveelheid en druk opbouw en koude / warmte bruggen omgaat . Daarnaast het meten van temperaturen kan op diverse plaatsen gebeuren . Met die verschillen moet men rekening houden .

Beantwoorden
Berichten: 5
(@tuxdelux)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Da's nu eens een heldere uitleg zie. Echt iets voor in een stickie. Ben helemaal mee. Hiermee ga ik eens over mijn reflux kollom nadenken...

 

 
Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@postbode30)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor je heldere uitleg. Dit klaart een boel dingen op.
Ik heb nog wel een paar vragen. Het alochol percentage in de ketel gaat omlaag en daarmee de kooktemperatuur omhoog. Betekend dit ook dat het goed is om de temperatuur tijdens de stook langzaam op te laten lopen?
En begrijp ik het dan goed dat wanneer er bij temperaturen die dicht bij de 100 graden zitten geen druppels meer uitkomen dat er dan niet of nauwelijks alohcol meer in de ketel zit?

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Tijdens stook loopt de scheidings temperatuur altijd ok ja, klopt. Het is dus normaal.
Druppels zullen er wel uitkomen, alleen laag in alcohol en rijk aan water.. tegen de honderd zal t snel gaan met water, kookpunt is immers 100°C

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10533
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als temperatuur op brug boven 92 graden komt moet je sowieso temperen . Boven 95 graden door stoken is stookfout .

Beantwoorden
Diederrick
Berichten: 23
(@diederrick)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mag ik hier nog een vraag over stellen?

Als ik een temperatuur van 95 graden van de damp aflees, bovenop de lyne arm: dan zou de damp een alcoholgehalte van zo'n 45% hebben. Hoe kan dan dat het distillaat een alcoholinhoud van zo'n 10% hebben? Ik zou verwachten dat het distillaat dan ook een gehalte van 45% zou hebben. Of maak ik een cruciale redeneringsfout?

Dank, reeds!

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@diederrick waarschijnlijk is er toch een fout in het apparaat waardoor er geen verzadiging kam plaatsvinden. 

En er zou te weinig alcohol nog aanwezig kunnen zijn .

Maar in principe zou tijden het stoken het percentage in de damp lang continu hoog moeten blijven tot ten minste 85 tot 90 procent van totaal te verwachten opbrengst is over gekomen en zodra die 90% overgekomen is het percentage snel instorten .waarbij je dus maar een zeer klein volume opvangt van onder de 50% 

Beantwoorden
Diederrick
(@diederrick)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert daar was ik al bang voor - ik ben aan het rommelen geweest met de verbinding van de condensor aan de dome en ik heb het idee dat er dan toch een lekje is ontstaan...

Dankjewel voor je reactie

Beantwoorden
Diederrick
(@diederrick)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert ik heb de condensor van de dome afgehaald en deze opnieuw gemonteerd, ditmaal met minder (!) teflontape rond de schroefdraad. En voilà de temperatuur/alc% van de damp is in overeenstemming met het alc% van het distillaat!

ik denk zomaar dat ik nu ook een hogere yield heb 🙂

Thanks voor je reactie, nogmaals

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?