Ik heb gisteravond mijn rum na 24 uur op heavy toasted Amerikaans/ Franse eikenchips afgevuld op 2 x een literfles op ongeveer 69 procent alcohol na de 2e stook. En nog enkele kleine flesjes die ik meteen heb verdund met water tot ongeveer 40 procent. De smaak van de rum was voor mij als beginnend stoker bizar goed. Ik vraag me af hoe lang ik de gebottelde flessen moet laten staan alvorens ik ze ga verdunnen. Ik wil in de toekomst een jamaicaanse stijl rum pogen te benaderen. Van dunder of additieven heb ik nog geen bal verstand. Ik las wel iets over kalk toevoegen. Ik bewaar sowieso eierschalen thee en koffiedik voor mijn balkonterrasplanten. Kalk zou de zuren uit de melasse wat binden. Ik weet dat er veel online staat maar leren van jullie ervaringen en her "inlezen" van kennis uit reacties is een voor mij welkome interactie. Laat maar weten wat je kwijt wilt aan deze leek en bierbrouwhobbyist.....
Als ik een drank op eiken heb staan is het voor mij een kwestie van af en toe een sample nemen en dat te verdunnen tot ongeveer de normale sterkte. En tja, dan maar proeven. Heel vervelend proces 😁
De tips vanuit mijn kant, ik weet niet goed wat de Jamaicaanse stijl is, ik denk dat de stijl die ik met rum najaag meer uit de richting Trinidad en Tobago is, volledige melasse vergisting met een stevige body en melasse smaak.
- Overweeg een volledige melasse vergisting, dat geeft een zachtere rum dan een versie met rietsuiker erin, in ieder geval vloeit de alcoholpiek mooier uit in de body.
- Doe de melasse voorbehandelen, koken met eventueel toevoeging van eiwit (toevoegen rond de 55 graden) en dit afscheppen om zo vervuilingen te verwijderen. Het koken zelf doet al wat met afscheiding van een drap die ik de ketel achterblijft.
- Gebruik wat eierschalen in het gistvat, melasse heeft de neiging om flink te zakken qua p.H. waarde waardoor de vergisting stil kan komen te vallen.
- Verken wat andere gistsoorten, Kveik / Saison / Bakkersgist / SafAle T-58. Eerlijk gezegd komt de laatste hier nog op de planning, die zou smaken moeten opleveren zoals banaan, kruidnagel en peperige noten.
- Verken meerdere soorten hout, doe een batch splitsen over meerdere houtsoorten om te ontdekken welke het meeste bevalt.
- Tijd, meest ondergewaardeerd ingrediënt voor de beginner. Rum is niet lekker na destillatie en heeft een poos nodig, dit kan snel enkele maanden tot een jaar zijn, geef de rum ook op fles nog wat tijd.
- Alcoholgehalte bij rijpen op hout heeft invloed op de smaken die onttrokken worden aan het hout, ga rond de 43 a 48% zitten als je meer vanille eruit wilt krijgen. De tijd die het nodig heeft op hout varieert maar meestal 3 weken minimaal.
- Roosteren of eigenlijk licht verkolen van het oppervlak van het hout draagt bij aan het vrijkomen van vanilline vanuit het hout, de naam laat zich makkelijk raden welke smaak dit meegeeft. Bij chips of blokjes kun je dus ook met een gasvlam wat roosteren.