Meldingen
Alles wissen

Tips?


Berichten: 33
Topic starter
(@patrickvink)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb gisteravond mijn rum na 24 uur op heavy toasted Amerikaans/ Franse eikenchips afgevuld op 2 x een literfles op ongeveer 69 procent alcohol na de 2e stook. En nog enkele kleine flesjes die ik meteen heb verdund met water tot ongeveer 40 procent. De smaak van de rum was voor mij als beginnend stoker bizar goed. Ik vraag me af hoe lang ik de gebottelde flessen moet laten staan alvorens ik ze ga verdunnen. Ik wil in de toekomst een jamaicaanse stijl rum pogen te benaderen. Van dunder of additieven heb ik nog geen bal verstand. Ik las wel iets over kalk toevoegen. Ik bewaar sowieso eierschalen thee en koffiedik voor mijn balkonterrasplanten. Kalk zou de zuren uit de melasse wat binden.  Ik weet dat er veel online staat maar leren van jullie ervaringen en her "inlezen" van kennis uit reacties is een voor mij welkome interactie. Laat maar weten wat je kwijt wilt aan deze leek en bierbrouwhobbyist.....

Beantwoorden
5 reacties
3 Reacties
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

Ha die Patrick, ook ik ben een beginnende (rum) stoker hoe moet ik dat zien je hebt een basis rum na de 2e stook van 69% 24 uur op eikenchips gezet, en na het filteren, neem ik aan, ga je het verdunnen tot rond de 40% om het af te tasten wat voor jou het beste smaakt? Had je van tevoren de basis rum al geproefd of ging je gelijk voor het snel rijpen met extra smaak en kleur met chips? Wat word volgens jou onder een jamaicaanse rum smaak verstaan zachte smaak met een wat hogere percentage alchohol? ( omdat eerder is omschreven dat de suikerrietmelasse en de rumgist die typische rumsmaak helpt te geven, in de basismash vandaar)

😆 je ziet het vragen genoeg om kennis te vergaren!

 

vriendelijke groet, Rummy

 

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rummy-dummy Ik heb UITERAARD  genoeg  van de 2 maal gestookte rum geproefd. Ik heb dat goedje verdund tot net niet de helft zodat ik iets had wat rond de 37 procent zit. Het smaakte zoetig en de getoaste eikenchips hebben het al zachtheid gegeven. Ik had flink wat chips genomen om het proces te versnellen en daarna de hele batch door 2 koffiefilters gezeefd. Ik was zeer aangenaam verrast. Ik heb nog twee literflessen van 69 procent staan die ik dus nog moet verdunnen met water. Ik wilde alleen wat vanille smaak in de rum brengen en wat kleur. Te lang op hout doet bij chips geen goed. Mijn rode wijn rijpt maar enkele dagen op een paar eetlepels chips heavy toast.  Ik maak maar 5 liter rode wijn per keer. Misschien ga ik nog eens rum op eiken chips zetten voor een langere tijd maar met chips gebruikt men gauw teveel omdat het contactoppervlak groot is.

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rummy-dummy Ik vergat je vraag dus een aanvulling. Wat ik versta onder een jamaicaanse stijl rum is wat ik vind in Appleton Estate 12 y.o. (jaar oud). Dat vergeleken met wat de slijter over de toonbank gooit maakt hun rum tot troep... Het smakenpallet is zo uitgebreid en diep dat ik de eerste keer letterlijk met open mond van verbazing zat... Die rum is écht superlekker

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik een drank op eiken heb staan is het voor mij een kwestie van af en toe een sample nemen en dat te verdunnen tot ongeveer de normale sterkte. En tja, dan maar proeven. Heel vervelend proces 😁

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De tips vanuit mijn kant, ik weet niet goed wat de Jamaicaanse stijl is, ik denk dat de stijl die ik met rum najaag meer uit de richting Trinidad en Tobago is, volledige melasse vergisting met een stevige body en melasse smaak.

 

  • Overweeg een volledige melasse vergisting, dat geeft een zachtere rum dan een versie met rietsuiker erin, in ieder geval vloeit de alcoholpiek mooier uit in de body. 
  • Doe de melasse voorbehandelen, koken met eventueel toevoeging van eiwit (toevoegen rond de 55 graden) en dit afscheppen om zo vervuilingen te verwijderen. Het koken zelf doet al wat met afscheiding van een drap die ik de ketel achterblijft.
  • Gebruik wat eierschalen in het gistvat, melasse heeft de neiging om flink te zakken qua p.H. waarde waardoor de vergisting stil kan komen te vallen.
  • Verken wat andere gistsoorten, Kveik / Saison / Bakkersgist / SafAle T-58. Eerlijk gezegd komt de laatste hier nog op de planning, die zou smaken moeten opleveren zoals banaan, kruidnagel en peperige noten.
  • Verken meerdere soorten hout, doe een batch splitsen over meerdere houtsoorten om te ontdekken welke het meeste bevalt.
  • Tijd, meest ondergewaardeerd ingrediënt voor de beginner. Rum is niet lekker na destillatie en heeft een poos nodig, dit kan snel enkele maanden tot een jaar zijn, geef de rum ook op fles nog wat tijd. 
  • Alcoholgehalte bij rijpen op hout heeft invloed op de smaken die onttrokken worden aan het hout, ga rond de 43 a 48% zitten als je meer vanille eruit wilt krijgen. De tijd die het nodig heeft op hout varieert maar meestal 3 weken minimaal.
  • Roosteren of eigenlijk licht verkolen van het oppervlak van het hout draagt bij aan het vrijkomen van vanilline vanuit het hout, de naam laat zich makkelijk raden welke smaak dit meegeeft. Bij chips of blokjes kun je dus ook met een gasvlam wat roosteren.
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?