Meldingen
Alles wissen

Tomaten


Berichten: 10
Topic starter
(@keteltje)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ik plukte zojuist een emmertje tomaten. Ik heb dit jaar voor het eerst tomaten in mijn tuin, omdat ik dit jaar mijn moestuin heb uitgebreid met een mooie kas. En de tomaten zijn heel erg zoet. En ik vroeg me af: zijn tomaten te vergisten? Of eigenlijk, vergisten zal best lukken, maar blijft er iets smakelijks over (na destilleren).

Heeft iemand dat wel eens geprobeerd?


Beantwoorden
5 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@keteltje tomaten hebben gemiddeld 30 tot 35 gr suikers per kilo. Dat wil zeggen dat je voor 1 liter likeur tenminste 5 kilo tomaten nodig hebt  . Tenzij je suiker toevoegt voor vergisten .  

Tomaten zijn  wanneer ze op grond zijn gekweekt ( dus niet uit teelt kassen ) redelijk masr niet sterk in aroma behoud bij destilleren maar je zal dus zeker  een potstill  of soort gelijke ketel moeten gebruiken Met toevoegen van suiker zal smaak sterk verdund zijn. ( Weinig aroma blijft over )

Daarnaast je ketel en gistton zullen sterk vervuild worden en lastig te reinigen. 

 Tomaten als onderdeel van kruiden likeur kan leuke accenten geven  . 

Geperste tomaat sap met aquavit , vodka, raki is bekend en smakelijk 

Ook een crème likeur op basis tomaat en bepaalde zwammen ( paddestoelen) zijn een smaakvolle exclusieve optie om te maken. 

 


Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@keteltje)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ha Robbert,

Dank voor je antwoord. Dan laat ik de tomaten even links liggen qua vergisten. Dan moet ik er teveel zetten voor een leuke opbrengst (nog even los van alle schoonmaak). Tomaten hou ik dan voor in de pastasaus, soep en sambal.


Beantwoorden
Berichten: 24
(@wvwburn)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi Robert,

bepaalde zwammen ( paddestoelen) zijn een smaakvolle exclusieve optie om te maken.

 

welke paddestoelen en tomaten bedoel je?


Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@wvwburn  vlees en pruim tomaten . shiitake , eekhoorntjes brood , grijze oesterzwammen zijn allen geschikt voor creme likeuren.


Beantwoorden
Berichten: 24
(@wvwburn)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@ Robert,

shitake en oesterzwammen kweek ik,

cèpes hoop ik binnenkort te plukken.

tomaten heb ik afdoende

heb jij enkele recepten voor me?


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?