Meldingen
Alles wissen

Troeble Gin


Berichten: 25
Topic starter
(@arjen)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb nu voor de 4e keer gin gemaakt, deze keer met een eigen samenstelling van kruiden. Maar deze wordt troebel bij het verdunnen. Klaarblijkelijk zit er een etherische olie in die niet mengt met water?

Ik heb damp-infusie toegepast met:

  • 15g jeneverbes
  • 6g korianderzaad
  • 5g kardemom
  • 2g zoethout
  • 2g iriswortel
  • 0,5g citroenschil
  • 1 kaneelstokje

Weet iemand wat de boosdoener zou kunnen zijn?

Beantwoorden
15 reacties
9 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10479

@arjen de citroenschil heeft uit jou lijstje de meeste olieën.   Je zou minder kunnen gebruiken of jou temperatuur iets kunnen aanpassen? Waardoor de olieën minder overkomen.

Beantwoorden
(@arjen)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert Dankje voor je snelle reactie. De citroenschil heb ik er daarom al heel weinig in.
En ik heb een zo laag mogelijke temperatuur/verwarming toegepast.
De eerste paar keren heb ik een still-spirits-blend gebruikt. Die bleef mooi helder.
Smaak is overigens goed vind ik 😋 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@arjen je kan ook proberen om juist wat hoger in temperatuur te gaan. Dan komt er in het begin wat meer oliën mee dus als je dan wat meer voorloop weg doe ben je dat ook kwijt. Maar olie(troebel) is wel meer smaak en de Still-Spirits blend is wel behoorlijk droog.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10479

@rumo 86 -88 graden of hoger komen de meeste juist zwaardere oliën mee die neerslaan. Door daaronder te blijven zal blind slaan minder Gauw gebeuren.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@robbert juist door eerst hoger in temperatuur te gaan zullen veel oliën mee komen en die gooi je dan weg met de voorloop(en ook wat smaak) en daarna ga je weer lager in temperatuur. Heb ik niet zelf verzonnen hoor maar ik heb een wetenschappelijk artikel hierover gelezen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10479

@rumo het snel omhoog gaan betekent dat je inderdaad snel van jou olien af bent naar ook inderdaad veel van jou lage foezels en vezels.   Dus de fijnere aromas ben je meteen kwijt.

Je kunt beter receptuur dan daarop aanpassen .

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@robbert mee eens, de smaak is het belangrijkst en als je het recept of de werkwijze veranderd om het uiterlijk aan te passen zal de smaak ook veranderen(misschien wel minder worden). Bijvoorbeeld mijn vrouw ziet er goed uit maar heeft geen smaak(mij) 😆

Beantwoorden
(@arjen)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert oh super Robert, ik ben wel een beetje een “technostoker” en heb wel 3 thermometers in mijn proces hangen. Overigens net zo frustrerend als informatief, maar ook dat went. Het geeft mij wel wat aanknopingspunten.

Wat me sowieso wel opvalt is dat bepaalde smaakstoffen er achterelkaar één voor één uitkomen. Het is dan vooral de “tails” goed in de gaten houden. Daar komen soms nog verassende smaken uit heb ik gemerkt

in mijn stook was kaneel bijvoorbeeld het laatst. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10479

@arjen tijdens hoofd loop wordt de inhoud van ketel minder naarmate je vordert. Dat wil zeggen dat daarin bij zelfde energie temperatuur oploopt . Hogere temperaturen komen zwaardere stoffen ook mee .  Dat is nog niet tails dat is nog steeds hart / hoofdloop. Zodra percentage instort komt de tails / naloop in zicht.  Ofwel deel wat je niet gebruikt.  Kaneel heeft hogere temperaturen nodig om mee te liften op alcohol

Beantwoorden
stookje
Berichten: 145
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Citroenschil en jeneverbes sowieso. Ik vind het zelf nooit zo erg, dan weet je dat je zoveel mogelijk smaak te pakken hebt. Hoe meer je verdunt, hoe lager het oplossend vermogen. Je kan er weer pure alcohol bij doen tot het weer helder wordt.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@arjen)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@stookje De smaak zit er inderdaad wel in haha. Maar als ik er weer acolhol bij moet doen om hem helder te krijgen dan zit ik zo weer op 60% denk ik. Troebel bij een limoncello vind ik niet zo erg, maar ik vind het kristalheldere van een gin zo mooi...

Beantwoorden
PastorBelga
Berichten: 5
(@pastorbelga)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hier ook dat probleem van geen heldere Gin bij mijn eerste stookprobeersel (in een glazendestileerkolf) er zat wel veel limoenschil in ga dat wat minderen dan.

Beantwoorden
PastorBelga
Berichten: 5
(@pastorbelga)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kan het ook zijn door Tumbo (een vrucht zoals pasievrucht maar eigen aan de zone hier waar ik woon).

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10479

@pastorbelga  elk fruit heeft etherische oliën. De een meer dan de andere  vooral in het schil gedeelte vind je deze .  Ja dat kan wanneer er veel vrijkomt de drank troebel maken .

Beantwoorden
Berichten: 39
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Beetje bij beetje versterken met hoger alcohol percentage, wordt hij vanzelf mooi helder weer. Soms zijn een paar druppels pure wodka al genoeg

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?