Meldingen
Alles wissen

Turbogist op fruitwijn?


Berichten: 11
Topic starter
(@spouterace)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ja hoor, daar heb je weer een beginner (ik dus), die turbogist besteld zonder zich eerst even goed in te lezen.

Ik begrijp dat het zelfs met suikerwash niet per se lekkere alcohol oplevert. Ik heb overigens helemaal geen haast maar dacht dat het hogere alcoholpercentage voordelig zou zijn voor het maken van een pruimen brandewijn. 

Is die handel nog ergens goed voor als je alle tijd hebt of beter in de prullebak ermee en goede gist bestellen?

Ik heb een airstill (4 liter) zonder thermometer en vind het nog aardig lastig om fatsoenlijke cuts te maken van "normale" pruimenwijn dus weet niet of ik een lekker eindresultaat krijg met een wijn met allemaal extra afvalstoffen door turbogist..  

Het gaat me echt om een lekkere borrel en niet om hoe snel het klaar is en hoe veel het oplevert.

Beantwoorden
7 reacties
1 Beantwoorden
(@spouterace)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

Bij het maken van cuts van pruimenwijn bedoel ik trouwens de fijnstook, ik doe eerst uiteraard een ruwstook 

Beantwoorden
Riesjaar
Berichten: 38
(@riesjaar)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik vind het eerlijk gezegd wel meevallen met die 'minder lekkere alcohol'. Gebruik van een sugarwash vaak een deel om limoncello e.d. van te maken en een ander deel vul ik aan met water tot het ongeveer 40% is en gaat dan door een filter met actieve kool.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@riesjaar een goed product / gist heeft geen actief kool nabewerking nodig . Elke nabewerking geeft residu . Ook actief kool  . Het zij in zweem het zij in smaak . Ook actief kool laat smaak residu .   

@spouterace . Voor fruit dus ook een pruimen wijn is het verstandig om de tijd te nemen met vergisting. 

Snel vergisten wil zeggen dat er ook weinig aroma / esters word gevormd.

 

Beantwoorden
Riesjaar
Berichten: 38
(@riesjaar)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Oh ja eens hoor @Robbert, maar mijn persoonlijke mening (en smaak) vinden er minder mis mee als verschillende mensen op internet verkondigen, dat was meer wat ik bedoelde.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er is ook verschil in smaak ontwikkeling. En daarbij ook smaak ervaringen.

er zijn  mensen die het verschil niet proeven tussen een alcohol uit graan ,  fruit  of uit suiker. En daarom zelfs gin maken uit suiker alcohol. Zelf  proef ik verschil  meteen en ook de  bijsmaak van de goedkope hobby gisten .

Maar goed ieder zijn ervaringen

Het kan immer nog gekker 

Er zijn mensen die zelfs een bagger drank gemaakt van roggebrood whiskey noemen en dit heerlijk vinden . Of een vieux niet kunnen onderscheiden van Cognac.

Maar als men maar tevreden is iis dat prima.

 

 

Beantwoorden
Riesjaar
Berichten: 38
(@riesjaar)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

haha prima punten Robbert 🙂

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@spouterace)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Oke dank! Ga de turbogist gebruiken waar het voor bedoeld is, een suikerwash. Dit wordt ook de eerste suikerwash voor mij dus goed voor de ervaring en vergelijkingsmateriaal met de andere stooksels. En hopelijk een redelijke basis voor een likeurtje

 

Voor de (mirabelle)pruimenwijn zal ik dus de tijd nemen voor de vergisting, nog tips over de ideale gist hiervoor? 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?